Innovation Bee: Μελίσσι καινοτομίας η start up Tεχνητής Νοημοσύνης από την Κοζάνη

22 Απριλίου 2024
17:10
Κανένα σχόλιο

Πιο παραγωγικές μέλισσες από τους start uppers της «Ιnnovation Bee IKE», δύσκολα βρίσκεις στο οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Η νεαρή εταιρεία, που ξεκίνησε στην Κοζάνη, από μία ομάδα νεαρών μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παίζει σε πολλά ερευνητικά και εμπορικά ταμπλό, έχοντας στην φαρέτρα της τα πλέον προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία του Ι.Τ., ενώ πλέον συστήνεται σαν μία start up Τεχνητής Νοημοσύνης.

Έχοντας ήδη βγάλει με επιτυχία στην αγορά, το Anti-Bullying.gr, την πρώτη πλατφόρμα για την ολοκληρωμένη πρόληψη και καταπολέμηση του εκφοβισμού, έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό έργο, στο πλαίσιο προώθησης παραγωγικών επενδύσεων, μεταξύ Ελλάδας και τρίτης χώρας, ενώ παράλληλα συμμετέχει, μέσω κοινοπραξιών, σε διαγωνισμούς για Ευρωπαϊκά έργα τεχνολογίας.

Kι’ όσο ετοιμάζεται να υποβάλλει δύο έργα στο ‘Ερευνώ Καινοτομώ’ και, ένα ακόμη έργο στο ‘Horizon Europe’, θέλοντας μέσα από την έρευνα να περάσει στις business με προϊόντα τεχνολογίας, υποστηρίζει και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες τρίτων, συνεπενδύοντας σε δύο εταιρείες Πληροφορικής, στη Βουλγαρία και την Εσθονία.

«Είμαστε μία ομάδα νέων ανθρώπων- ο μεγαλύτερος είναι 28 χρονών- παθιασμένων με την τεχνολογία και την δουλειά που κάνουμε στην «Ιnnovation Bee», δήλωσε στο makthes.gr, ο Χρήστος Ρουμελιώτης , ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών (ΗΜΜΥ), συνιδρυτής και εταίρος της «Ιnnovation Bee» και ένας από τους 20 νέους επιχειρηματίες του διεθνούς ΙΕΕΕ CS, δηλαδή του Ιnstitute of Electrical & Electronics Engineers/Computer Society.

roumeliotis.jpg

Η αρχή έγινε από τη «Gridustry»

H αρχή για την «Innovation Bee», έγινε από την «Gridustry», που ήταν το kick off των Αναστάσιου Γαρίνη, Βασίλη Μπαλάφα και Χρήστου Ρουμελιώτη, στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Και οι τρεις φοιτητές ΗΜΜΥ στην Κοζάνη, μέσα στην περίοδο της πανδημίας, δούλευαν πάνω σε ιδέες που θα είχαν εμπορικό ενδιαφέρον. Έτσι κάπως, το Noέμβριο του 2021, μετά από επαφές με τον δρ. Βασίλη Νικολόπουλο, Διευθυντή R&D της Protergia και συνιδρυτή της Avokado (όμιλος Mytilineos), δημιούργησαν τη «Gridustry» , μία εταιρεία του cleantech.

«Στη Gridustry δουλεύουμε ένα blockchain infrastructure, έχουμε μάλιστα κλείσει μνημόνιο συνεργασίας με το SUI foundation, με σκοπό τη χρησιμοποίηση της πλατφόρμας Sui blockchain», εξήγησε ο Χρήστος Ρουμελιώτης.

Στη λίστα Forbes Under 30

Με τη «Gridustry», που τώρα γύρισε σε spin out της «Innovation Bee», οι τρεις start uppers, το 2022, μπήκαν στη λίστα Forbes Under 30, σαν στους πιο δυναμικούς νέους του ελληνικού επιχειρείν, ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Η «Gridustry» ήταν ακόμη στα ξεκινήματα, όταν η ομάδα κατέληξε πως για λόγους επιχειρηματικούς έπρεπε να έχει διείσδυση και σε έργα για άλλους κλάδους, πέραν του ενεργειακού, όπως επίσης, μπροστά και πάνω από όλα τα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιεί, να βάλει την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Έτσι, το Μάϊο του 2022 ιδρύουν την «Innovation Bee» και αμέσως την αρχική ομάδα, ενισχύουν, in house, οι Μάριος Καραμίντζιος , Γιώργος Τσιλιόπουλος και Κωνσταντίνος Κολώνιας, ενώ ακόμη τέσσερις Έλληνες, δουλεύουν για την Innovation Bee σαν εξωτερικοί συνεργάτες.

«Έχοντας προηγούμενα, δουλέψει και σαν free lance προγραμματιστές, ξέρουμε πως λειτουργούν τα έργα που δίνουν alien sourcing. Έτσι, έχουμε συνεργασία και με ορισμένους , λίγους, Ινδούς και Ευρωπαίους προγραμματιστές, ως άμεσα συνδεδεμένους συνεργάτες με την «Innovation Bee».

Σε διαγωνισμούς Ευρωπαϊκών έργων τεχνολογίας

Η Εταιρεία, μέσα από μεικτά σχήματα, συμμετέχει ήδη σε διαγωνισμούς για Ευρωπαϊκά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό συμμετοχής της «Innovation Bee» να είναι περίπου στο 21% (1,7 εκατ.).

«Εμείς συμμετέχουμε και σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, ελπίζοντας ότι το αποτέλεσμα της έρευνας θα μπορέσει να έχει, σε δεύτερο στάδιο και εμπορικά αξιοποιήσιμα προϊόντα. Σκοπός μας είναι να κάνουμε βήματα στην επιχειρηματικότητα, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της αγοράς ή και διαβλέποντας ανάγκες, που δημιουργούνται λόγω και της εξέλιξης της τεχνολογίας. Δεν έχουμε σκοπό μόνο την δημοσίευση papers σε επιστημονικά περιοδικά», εξήγησε ο Χρήστος Ρουμελιώτης.

Σε μία ανάγκη, κοινωνική , ανταποκρίθηκε η «Innovation Bee» και, πάνω σε ιδέα και μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Info- Plan, ανέπτυξε την Σουίτα Εφαρμογών Anti-Bullying.gr, που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των Εκπαιδευτηρίων Σύγχρονη Παιδεία στην Αθήνα και του Αριστοτελείου Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη.

Κοινοπρακτικό έργο για τη βιώσιμη κινητικότητα

Η «Innovation Bee», συνεργαζόμενη με μία ακόμη εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε Βρετανία και Ελλάδα, ετοιμάζει ένα έργο που θα αφορά στην βιώσιμη κινητικότητα, ένα έξυπνο σύστημα μετακίνησης των πολιτών σε αστικά κέντρα, το οποίο μέσω mobile app, θα επιβραβεύει τους χρήστες, ανάλογα με τις επιλογές τους.

Μέσα στο 2024, η «Innovation Bee», μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων, θα καταθέσει προτάσεις και στο ‘Horizon Europe’, όπως και στο ‘Ερευνώ-Καινοτομώ’. Η μια από τις προτάσεις για το ‘Ερευνώ Καινοτομών’, θα αφορά τον χώρο της Υγείας και Υγειονομικής Περίθαλψης και η άλλη πρόταση, την Έξυπνη Γεωργία, χρησιμοποιώντας τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στο έργα αυτά, η «Innovation Bee», συνεργάζεται με πανεπιστήμια, φορείς και ιδιωτικές εταιρείες από όλη την Ευρώπη.

«Η Εταιρεία, από τη μια έχει τα services (blockchain solutions, R&D, AI & ML Engineering, Application Development, Product Development), που χρησιμοποιεί για τα έργα και τις εργολαβίες που αναλαμβάνει. Από την άλλη πλευρά, έχει τα προϊόντα που θέλει να αναπτύξει και ήδη υλοποιεί. Σκοπός μας είναι, τα τεχνολογικά εργαλεία να υπηρετούν τα δικά μας προϊόντα, το καθένα από τα οποία θα απευθύνεται σε συγκεκριμένη αγορά», πρόσθεσε ο Χρήστος Ρουμελιώτης.

Πώς όμως θα οργανώσει , στο εξής, την ανάπτυξή της η «Innovation Bee»;

«Όταν οριστικοποιηθεί η έγκριση των έργων στα οποία στοχεύουμε, η έδρα της Εταιρείας θα μεταφερθεί στην Αθήνα σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για την πορεία της. Στην Κοζάνη θα μείνει ένα τμήμα ανάπτυξης, ένα tech hub, ενώ για λόγους εμπορικούς σκεπτόμαστε να δημιουργήσουμε παράρτημα στο εξωτερικό. Το τι θα ακολουθήσει πιο μετά, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ίσως κάνουμε ένα επόμενο βήμα στην Αμερική ή κάπου αλλού, πάντως έχουμε στραμμένο το βλέμμα στο εξωτερικό».

Μέσα σε μία τριετία, οι μέλισσες της «Innovation Bee», έχουν αποδείξει ένα απίστευτο δυναμισμό στο χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, κάνοντας παράλληλα πολλά ανοίγματα, με στόχο την ανάπτυξη στο δίχως όρια πεδίο της Νέας Οικονομίας.

makthes.gr EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – Άννη Καρολίδου

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι