Καλλιόπη Βέττα: «Στον αέρα η λειτουργία, η χρηματοδότηση και το κόστος για τις τηλεθερμάνσεις της Π.Ε. Κοζάνης» – Συναντήσεις με Δήμαρχο Εορδαίας κ. Παναγιώτη Πλακεντά και Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

30 Απριλίου 2024
15:23

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Εορδαίας κ. Παναγιώτη Πλακεντά με θέμα τις εξελίξεις στην τηλεθέρμανση ενώ, για το ίδιο θέμα, πραγματοποίησε συνάντηση με στελέχη και εργαζόμενους της Δ.Ε.Υ.Α.Κ..

Ειδικότερα, συναντήθηκε με τον κ. Παναγιώτη Ματιάκη, Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και τον κ. Βασίλη Πανούση, Διευθυντή Υπηρεσίας Τηλεθέρμανσης. Παράλληλα, συναντήθηκε με μέλη του Δ.Σ. των εργαζομένων στην επιχείρηση και, συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Ζαφείρη (Πρόεδρο), Γεώργιο Βανδίκα (Αντιπρόεδρο), Σωτήρη Χατζή (Γενικό Γραμματέα), Χρήστο Αντωνιάδη (Ταμία) και Φωτεινή Γούλκα, Αντώνη Νατσιόπουλο και Απόστολο Πεταλωτή (Μέλη).

Στην συνάντηση με τον Δήμαρχο Εορδαίας, έγινε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων, ενώ εκφράστηκε προβληματισμός για το κόστος της τηλεθέρμανσης για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Παράλληλα, συζητήθηκε το μέλλον και οι προοπτικές της Πτολεμαΐδας V, όπου τονίστηκε από την Βουλευτή, ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν έδωσαν απαντήσεις, ούτε στις Επιτροπές, ούτε στην Ολομέλεια της Βουλής, παρά το γεγονός ότι προκλήθηκαν από την ίδια.

Στις συναντήσεις τόσο στην Πτολεμαΐδα, όσο και στην Κοζάνη, υπήρξε ευρύς διάλογος τόσο για το διάδοχο σχήμα, όσο και για τις προτάσεις των δημοτικών επιχειρήσεων (παράταση από 10 σε 15 χρόνια και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της λειτουργικής ενίσχυσης, εξασφάλιση λειτουργίας μονάδων, μέριμνα για διευθέτηση του ζητήματος με τα δικαιώματα του CO2 κλπ) που δεν υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.

Η Βουλευτής επανέλαβε ότι η τηλεθέρμανση είναι μια ανταποδοτική παροχή της Δ.Ε.Η. στην Π.Ε. Κοζάνης καθώς για πολλές δεκαετίες η επιχείρηση επωφελούνταν από τους ενεργειακούς πόρους, το έμπειρο προσωπικό και τις υποδομές. Τόνισε, για μία ακόμη φορά, ότι πρέπει να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη και προσιτή λειτουργία της για τα επόμενα χρόνια, ειδικά σε μια περιοχή με δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως επεσήμανε, δεν δημιουργούν αισιοδοξία. Αφενός, η κυβέρνηση δεν φρόντισε να συμπεριλάβει τις εύλογες θέσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας στο πρόσφατο νομοθέτημα, διαιωνίζοντας την ανησυχία των φορέων και των κατοίκων. Όπως τόνισε, η περιοχή ζει σε μια συνθήκη χαμηλών προσδοκιών και μόνιμου άγχους, καθώς η κυβέρνηση κινείται με την λογική του «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς μακροπρόθεσμη λογική και στέρεο χρηματοδοτικό πλάνο.

Αφετέρου, το πρόσφατο προσωρινό κλείσιμο της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη, σε μια περίοδο που η ανάγκη για θέρμανση είναι ακόμη έντονη, αποδεικνύει ότι η τηλεθέρμανση είναι στον αέρα και εξαρτάται από πολλούς και ανεξέλεγκτους παράγοντες.

Τέλος, τόνισε ότι οι πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης δεν είναι προνομιούχοι, ούτε ευνοημένοι, όπως ανέφερε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος σε απάντησή της σε πρόσφατη ερώτηση της που συζητήθηκε στην Βουλή, καθώς μια σειρά από ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες αποδεικνύουν το αντίθετο και επιβεβαιώνουν την πρόχειρη και στρεβλή αντίληψη που χαρακτηρίζει τα κυβερνητικά στελέχη για την περιοχή.

Αντίθετα, πρέπει άμεσα να υπάρξουν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για να εξισορροπηθούν οι συνέπειες από την άδικη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση, ώστε να μη μετακυλιστεί κανένα βάρος στις δημοτικές επιχειρήσεις -σήμερα ή στο απώτερο μέλλον- και άρα, άμεσα ή έμμεσα, στους χρήστες της τηλεθέρμανσης.

6 σχόλια

  • Aπο φωτογραφιες πάμε καλά από προτάσεις ύστερα από μελέτη των θεμάτων και προβλημάτων λόγια αέρα
    Η επιχείρηση φαίνεται ότι κινείται χωρίς σχέδιο και πυξίδα και ο καθένας λέει ότι νομίζει εκείνος ότι πρέπει να γίνει
    Αλήθεια η επιχείρηση ενώ τόσα χρόνια αντιμετωπίζει γενικό πρόβλημα με την ΤΘ γιατί δεν έχει κάνει κάποια μελέτη επειδή οι αγελάδες ήταν παχιές

  • Στον αέρα είναι ο νομός Κοζάνης ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΟΥ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ. Γενικολογίες, ασάφειες, αστοιχείωτες και ασυγκρότητες προτάσεις, μηδέν κοινωνικό αποτύπωμα, όλη τη φασαρία Καλλιόπη την κάνεις μόνο και μόνο για να παραμείνεις βουλευτής… ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ

    • Αγαπητέ “ανώνυμε”, «όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια», που σημαίνει ότι κάποιος που δεν μπορεί να καταφέρει κάτι που επιθυμεί, προσπαθεί να το υποβαθμίσει ή να το απαξιώσει, για να μην αισθανθεί άσχημα για τον εαυτό του. Καλό Πάσχα να έχεις και για να φτάσεις την Καλλιόπη πρέπει να φας πολλά καρβέλια ακόμα!

  • Σήμερα η κοινωνία μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Και η επίλυση αυτών απαιτεί γνώση, στοιχειώδη τεχνοκρατισμό, επιστήμη. Η κ Καλλιόπη, όπως και πολλοί άλλοι εκλέχτηκε απ´ το τραγούδι. Γί αυτό και η πολιτική δεν παράγει πια, ή παράγει στρεβλά. Το να βγάζεις ένα δελτίο τύπου την ημέρα, δεν σημαίνει ότι έχεις γνώση για να πραγματευτείς ένα αντικείμενο. Συνεπώς ας σκεφτούν οι πολίτες της κοζάνης ποιός τους εκπροσωπεί σήμερα στα έδρανα της βουλής.

  • 4 χρόνια γύρναγες από χορό σε χορό κι από τραπέζι σε τραπέζι. Και δυστυχώς ο κόσμος αυτό επιβράβευσε. Το τίποτα. Τώρα που διανύουμε την πιο κρίσιμη στιγμή της περιοχής μας, η αντιπολίτευση έχει ως βουλευτή την κυρία Τίποτα, που δεν έχει κάνει τίποτα, γιατί δεν ξέρει τίποτα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.