Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης: Στήριξη αντιδράσεων Εργαστηριακών γιατρών για το επαίσχυντο clawback

9 Μαΐου 2024
14:49
Κανένα σχόλιο

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, με ομόφωνη απόφασή του, υποστηρίζει και καλύπτει απόλυτα τους εργαστηριακούς γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην δίκαιη αντίδρασή τους, που ξεκίνησε την Τετάρτη 8 Μαΐου. Δώδεκα ολόκληρα χρόνια, οι εργαστηριακοί γιατροί εμπαίζονται από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της Χώρας, ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καταστρατηγεί τη θεμελιώδη εργασιακή αρχή, της αποζημίωσης για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται στους ασφαλισμένους της.

Επί 12 χρόνια, ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του δικού του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού, φορτώνοντας στους εργαστηριακούς υπέρογκα χρέη, τα οποία τους οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους κι αδυναμία συνταξιοδότησης.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις Διεθνείς Κατευθυντήριες οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, δημιουργώντας έτσι πλημμελή έλεγχο των καθ’ υπερβολή ζητούμενων εξετάσεων, τις οποίες καλούνται να καλύψουν τα εργαστήρια με τα ληστρικά μέτρα υφαρπαγής (clawback) των χρημάτων που δικαιούνται για τις εξετάσεις, που χωρίς δικαίωμα άρνησης, διενήργησαν.

Το χρέος άνω του ενός δις που τους καταλογίζεται, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, οδηγεί στο αφανισμό εκατοντάδων εργαστηρίων της γειτονιάς. Στο αδιέξοδο αυτό οι εργαστηριακοί γιατροί της Χώρας αποφάσισαν να αντιδράσουν, κοινοποιώντας το πρόβλημα στην κοινωνία, μέσω κινητοποιήσεων και αποχής από την εργασία τους. Με τον κίνδυνο της λαϊκής κατακραυγής, η ηγεσία του Υπ.Υγείας
αποφάσισε, μέσω μιας τροπολογίας, με το άρθρο 69 Ν. 5102/2024 (ΦΕΚ A 55 13.04.2024) να απαγορεύσει πρακτικά, οποιαδήποτε κινητοποίηση, αφού απειλείται να διακοπεί η σύμβασή τους για 18 μήνες, καθιστώντας άμεσα απαιτητό το σύνολο του τεχνητού χρέους.

Καταγγέλλουμε ως αντισυνταγματική αυτή την τροπολογία που καταστρατηγεί τη συνδικαλιστική ελευθερία, φιμώνει τους επιστήμονες γιατρούς, τρομοκρατεί κι ασκεί ψυχολογική πίεση στα μέλη των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης προασπίζει θεσμικά, το αναφαίρετο δικαίωμα των γιατρών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Δεν υποκύπτουμε, δεν φιμωνόμαστε, δεν επιτρέπουμε να τρομοκρατούνται τα μέλη μας και δεν θα επιτρέψουμε να διακοπεί ούτε μια σύμβαση εργαστηριακού γιατρού επειδή συμμετείχε στις κινητοποιήσεις.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!
Το Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.