Υπό επιτήρηση τίθεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ από ΕΕ για σοβαρή ανεπάρκεια – Aπειλείται με οριστική άρση της πιστοποίησης

9 Μαΐου 2024
14:44
Κανένα σχόλιο

Ήδη η σχετική επιστολή που δημοσιεύει κατά αποκλειστικότητα το Agronews κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση τα κριτήρια διαπίστευσης του εγχώριου Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την ποιότητα στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Η απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών να θέσουν τον ελληνικό Οργανισμό Πληρωμών, υπό επιτήρηση για διάστημα 12 μήνών, δείχνει πολύ καθαρά ότι το κακό με τις πληρωμές έχει παραγίνει και θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τις κοινοτικές ενισχύσεις.

Όσοι γνωρίζουν τη λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων ξέρουν καλά ότι τέτοιου είδους αποφάσεις δεν λαμβάνονται κάθε μέρα. Αντίθετα, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες οι Βρυξέλλες αναλαμβάνουν την ευθύνη επιτήρησης οργανισμών αυτή της μορφής, οι οποίοι σημειωτέον, κάποια στιγμή, έχουν λάβει και πιστοποιήσεις ως προς την καταλληλότητά τους από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Σύμφωνα με την επιστολή της DG AGRI προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το τελευταίο διάστημα, ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια διαπίστευσης που έχουν ορισθεί δεν τηρούνται πλέον ή είναι τόσο σοβαρά ανεπαρκή που είναι πιθανό να επηρεάσουν την ικανότητα το Οργανισμού να ανταποκριθεί με επάρκεια στα καθήκοντά του.

Κατά συνέπεια, η ευρωπαϊκή αρχή κρίνει σκόπιμο τον επανέλεγχο της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για διάστημα 12 μηνών, ζητώντας παράλληλα την άμεση κατάρτιση σχεδίου αποκατάστασης των ελλείψεων που έχουν διαπιστωθεί. Αναφέρεται μάλιστα ότι η έλλειψη επαρκών, αποτελεσματικών και άμεσων διορθωτικών ενεργειών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική ανάκληση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα, η πρώτη «τεχνική συνάντηση» επ’ αυτού, προβλέπεται να γίνει διαδικτυακά στις 28 Μαίου 2024.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή της DG AGRI προς τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ

 

Πηγή agronews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.