Πρέπει άμεσα να γίνουν επεμβάσεις καθαριότητας και εξωραϊσμού στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Γράφει ο Πολυνείκης Αγγέλης)

10 Μαΐου 2024
14:56
ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΜΠΟΥΡΙΝΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ.
Μετα την χθεσινή μου επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα 9-5-2024 διαπίστωσα ότι πρέπει άμεσα να γίνουν επεμβάσεις καθαριότητας και εξωραϊσμού. Η έκταση που καταλαμβάνει το Μουσείο είναι η εντός περιφράξεων σαράντα τρία στρέμματα και άλλα τόσα περίπου η εκτός. Στην εκτός περιλαμβάνονται ο ασφαλτοστρωμένος χώρος υποδοχής με τον πλάτανο και την παραδοσιακή βρύση, το μνημείο των Κυπρίων Αγωνιστών ,λιθόστρωτα γκαλτεριμνια, ο μνημειακός χώρος του Αγνώστου Μακεδονομάχου, το μπρούτζινο άγαλμα της Ελευθέριας στο ψηλότερο σημείο του χώρου και ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος με την προτομή του Ήρωα των Ψαρών Νάνου Τσόντα. Πλήθος από λιθαναγλυφα προσωπικοτήτων και επιγραφές κοσμούν όλους τους αναλυτικούς πέτρινους τοίχους που πρέπει άμεσα να συντηρηθούν διότι καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου. Κτίσματα μένουν ασυντήρητα, χωρίς να ευθύνεται για αυτό ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών, από τότε που κατασκευάσθηκαν και κινδυνεύουν να καταστραφούν. Δένδρα που έχουν μεγαλώσει έκλεισαν πολλούς διαδρόμους και πρέπει άμεσα να κλαδευτούν.
Πρέπει να γίνει συντήρηση του υδροδοτικου δικτύου ύδρευσης, άρδευσης και καλλιέργεια των πηγών προς την κεντρική δεξαμενή κλπ.
Όλες οι παραπάνω εργασίες δεν μπορούν να γίνουν μόνο από τον Σύνδεσμο χωρίς την εθελοντική βοήθεια όσων αγαπούν το Μ.Μ. Αγώνα.
Σύντομα ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών θα ανακοινώσει την δυνατότητα ενεργοποίησης και Συμμετοχής εθελοντών και φορέων στον εξωραϊσμό και καθαρισμό του Μουσείου’
Παραθέτω φωτογραφίες από την χθεσινή μου επίσκεψη

Πολυνείκης Αγγέλης

8 σχόλια

  • Γιατί δεν λειτούργησαν ποτέ οι ξενώνες εκεί; Και ρημάζουν τα πάντα,με τόσο ακριβά υλικά;;

  • Ο μόνος υπεύθυνος για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης είστε εσείς και οι ενέργειες σας!
    Ποιες ενέργειες δηλαδή που δεν έχετε κάνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια!
    Μόνο να καμπαρντιζετε ξέρετε κάθε χρόνο στην γιορτή για τον Μακεδονικό Αγώνα!
    Να πάμε να καθαρίσουμε τον χώρο, για άλλη μια φορά! Από εκεί και πέρα; Τι θα γίνει; Να περιμένουμε να περάσει ο χρόνος για να πάμε να τον ξανά καθαρίσουμε;
    Το μουσείο στον Μπούρινο έπρεπε να λειτουργεί και να είναι πόλος έλξης! Παράλληλα θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί διάφορες δραστηριότητες και μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα για τους επισκέπτες!
    Τι ενέργειες έχετε κάνει για να λειτουργήσει; Και μην μας πείτε ότι πήγατε στο υπουργείο…! Γελάνε και τα πετρώματα που έχει στην περιοχή! Πέρα απ όλα τα άλλα στον χώρο του μουσείου έχουν γίνει παγκόσμια συνέδρια γεωλογίας! Ούτε για την συνέχεια αυτών δεν μπορέσατε να κάνετε κάτι! Νομίζετε είναι τσιφλίκι σας τα μουσεία και τα έχετε καταντήσει σαν…!
    Πείτε στον κόσμο για το πόσα χρήματα λαμβάνει ο σύλλογος γραμμάτων και τεχνών κάθε χρόνο από Δήμο και Περιφέρεια και που πάνε αυτά!;

    • Τό Μουσείο εδώ καί αρκετά χρόνια δέν ανήκει στόν Σύνδεσμο Γραμμάτων. Ανήκει στό Δημόσιο. Ο Σύνδεσμος μέχρι τώρα προσφέρει ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΆ τής υπηρεσίες του. Λόγω ύπαρξης τών αυθαιρέτων κτισμάτων καμία εργασία δέν μπορεί νά γίνει. Σύντομα ο νόμος θά επανέλθει θά γίνει ρύθμιση καί τό Μουσείο θά βρεί τόν τρόπο λειτουργίας του. Τότε πού κρίνονταν τό ιδιοκτησιακό ορισμένοι ήταν απόντες. Ο Σύνδεσμος ήταν παρόν καί μάλιστα συνέδραμε οικονομικά γιά τήν ολοκλήρωση τής διαδικασίας στήν κτηματογράφιση. Έως ότου ο Σύνδεσμος ήταν υπεύθυνος γιά τόν χώρο διατηρούσε μόνιμο υπάλληλο γιά τή φύλαξη καί τήν καθαριότητα.

      • Ο μόνος απών όλα τα χρόνια ήσουν εσύ!
        Δεν έκανες τίποτα για να λειτουργήσει!
        Κ όταν λες ότι κάποιοι ήταν απόντες την στιγμή όπου κρίνονταν το ιδιοκτησιακό, δεν σε είδα να κάνεις κάποιο κάλεσμα όπως κάνεις τώρα για να βρεθεί λύση! Και η ανάρτηση αυτή που έκανες είναι για να «ρίξεις στάχτη στα μάτια» του κόσμου ότι και καλά νοιάζεσαι και σε πόνεσε η καρδιά τώρα που το είδες έτσι!
        Ο υπάλληλος που είχατε απλά συνταξιοδοτήθηκε και δεν τον αντικαταστήσατε ποτέ! Μην μας λες για το όσο ήταν ο Σύνδεσμος υπεύθυνος! Πάντα ο Σύνδεσμος ήταν υπεύθυνος όπως είναι και τώρα! Εσύ είσαι ανεύθυνος! Γιατί θες να αποποιηθείς των ευθυνών σου;
        Επισκεψιμότητα μηδέν και τα χρέη αρχίζουν να μην είναι διαχειρίσιμα!

      • Και έπρεπε να μάθουμε ότι ανήκει στο δημόσιο εδώ, τώρα, ετσι; Εσείς κόψατε κάθε επικοινωνία με την τοπική κοινωνία.

  • Μεγάλη γκαφα το Μουσείο στο βουνό. Πεταμένα λεφτα. Γι αυτό δεν το επισκέπτονται σχολεία,σύλλογοι ιδιώτες. Μην κρυβόμαστε σαν στρουθοκάμηλοι, ο Σιαμπανοπουλος έκανε τερατώδες λάθος. Αν γινόταν Κοζάνη ή και στην Αιανή θα ήταν κοφτηριο εισιτηρίων πρώτον ,και θα δούλευαν και οι επαγγελματίες να βγάζουν το ψωμάκι τους. Τώρα ρημάζουν τα πάντα, πανάκριβα υλικά που ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν (ξενώνες κλπ). Φάτε φύση τώρα και ουτοπικά όνειρα.

  • Το μόνο που ενδιαφέρει τον Αγγέλη είναι η προσωπική του προβολή και το οικονομικό του όφελος (δες μελέτες μουσείου Κρόκου, μουσείο Γκέρτσιου- Μουτσόπουλου), όσο για τα υπόλοιπα που προεδρεύει καταστροφή και ψέμα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι