Ο Δήμος Εορδαίας στην παγκόσμια «Σύμπραξη για την Πράσινη Εκπαίδευση» – Δεύτερος Δήμος στην Ελλάδα που υπέγραψε Μνημόνιο συνεργασίας

3 Ιουνίου 2024
14:25

 

Ο  Δήμος Εορδαίας υπέγραψε την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 Μνημόνιο Συνεργασίας με την «Προστασία της Φύσης (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)  (ΕΕΠΦ)», και έτσι η Εορδαία γίνεται ο δεύτερος Δήμος στην Ελλάδα -μετά τον Δήμο Αθηναίων,  που προσχωρεί στην παγκόσμια «Σύμπραξη για την Πράσινη Εκπαίδευση» της UNESCO /Greening education partenership.

Το Μνημόνιο αυτό με την ΕΕΠΦ (εκπροσωπεί στην Ελλάδα το Διεθνές ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), αποτελεί το πρώτο βήμα ενόψει της προσπάθειας για την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, της ενίσχυσης της αειφορικής και πράσινης εκπαίδευσης, καθώς και την προσαρμογή στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Αυτή η συνεργασία θα δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσει ο Δήμος Εορδαίας τις προσπάθειές του για τη διδασκαλία και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη φύση και τη βιωσιμότητα. Η τριακονταετής εμπειρία της ΕΕΠΦ θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση αρχών και πρακτικών στην ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, σε πρακτικές και συμμετοχικές διαδικασίες, στην αλληλεπίδραση του σχολείου με την κοινότητα καθώς και στο σχεδιασμό προγραμμάτων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο.

Στόχος του Μνημονίου είναι η δέσμευση και των δύο μερών για συστηματική συνεργασία, στο πλαίσιο μιας στοχευμένης προσπάθειας για την αειφορική και πράσινη εκπαίδευση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Δήμου Εορδαίας, μέσα από την ένταξή τους στο διεθνές πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία», το οποίο κατ’ εξοχήν συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της GEP, την ενημέρωση και εκπαίδευση εκπαιδευτικών, την κλιματική ενημέρωση και εκπαίδευση ενηλίκων, την ενεργή συμμετοχή των δημοτών καθώς και τη γενικότερη κλιματική ανθεκτικότητα στον Δήμο Εορδαίας.

Στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου από τον Γενικό Γραμματέα της ΕΕΠΦ Σταμάτη Σκαμπαρδώνη και τον Δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας εκδήλωση παρουσίασης των κοινών στόχων σε εκπροσώπους όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας του Δήμου.

Η υπογραφή του Μνημονίου σηματοδοτεί νέο ξεκίνημα για το Δήμο Εορδαίας, αφού πέρα από τις πρωτοβουλίες που έλαβε το προηγούμενο διάστημα για καλύτερη ποιότητα ζωής, για ανακύκλωση – περιορισμό των απορριμμάτων συμμετέχει πλέον στη μεγάλη διεθνή κοινότητα για την Πράσινη Εκπαίδευση. Για την Εορδαία και τα σχολεία της ξεκινά λοιπόν ένα νέο “πράσινο ταξίδι” μετά την υπογραφή του Συμφώνου συνεργασίας.

 

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.