Εκδήλωσης κινεζικής ποίησης έλαβε χώρα στο μικρό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης

3 Ιουνίου 2024
20:22
Κανένα σχόλιο

Την Παρασκευή 24 Μαϊου 2024 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο χώρο του μικρού αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα την κινεζική ποίηση. Οι παρευρισκόμενοι γνώρισαν την κινεζική κουλτούρα μέσα από τα ποιήματα και την αφήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου κ. Πολύμερου. Το μάθημα κινεζικής γλώσσας διδάσκεται ως μάθημα επιλογής στο Τμήμα  Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εδώ και δύο χρόνια και αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου της περιοχής μας. Ο καθηγητής κινεζικής γλώσσας Κώστας Πολύμερος μας μετέφερε τα εξής με αφορμή την συγκεκριμένη εκδήλωση:

Είναι μεγάλη χαρά να διαπιστώνει κανείς ότι οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ενδιαφέρονται για το μάθημα που διδάσκει. Είναι, όμως, ακόμα μεγαλύτερη η ηθική ικανοποίηση όταν συνειδητοποιεί ότι το ενδιαφέρον που τρέφουν επεκτείνεται και πέραν της εξεταζόμενης ύλης. Έτσι, στην προκείμενη διάλεξη έξι φοιτήτριες ανέγνωσαν κινεζικά ποιήματα μεταφρασμένα στα ελληνικά από την ταπεινότητά μου. Αν κοπίασα για να ανθολογήσω μία ολόκληρη εποχή με δέκα ποιήματα, πολύ περισσότερη ενέργεια δαπάνησα για να διανείμω τα ποιήματα κατά τον χαρακτήρα της κάθε φοιτήτριας. Οι φοιτήτριες, όπως διεπίστωσε το κοινό, πριν απαγγείλουν έψαξαν μέσα στην ψυχή τους, πράγμα που αποτυπώθηκε στον τόνο της φωνής τους. Έτσι, απολαύσαμε τις εξαίσιες δημιουργίες ποιητών της δυναστείας Τανγκ (618 – 907 μ.Χ.) σε απαγγελίες που προκαλούν δέος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις κυρίες Κραβαρίτη Ραφαέλα, Μπρακατσέλου Αθηνά, Νταλιάνη Νικολέτα, Παπαδοπούλου Ιωάννα, Παπαχαρισίου Αικατερίνη και Χατζηευστρατίου Πετρούλα για το χρώμα που χάρισαν στις μεταφράσεις μου, καθώς και την κυρία Γράψα Δάφνη για την σχεδίαση της εξαίρετης αφίσας της διάλεξης. Ελπίζουμε στο μέλλον να ξαναβρεθούμε στο αμφιθέατρο για κάποιο άλλο αφιέρωμα στον κινεζικό πολιτισμό.

Κωνσταντίνος  Γ. Πολύμερος
Διδάσκων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.