O φαρμακοποιός Γιώργος Δακής, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη στους Atticatimes.gr

5 Ιουνίου 2024
10:19
Κανένα σχόλιο

 

O φαρμακοποιός Γιώργος Δακήςυποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη στους Atticatimes.gr μιλά μεταξύ άλλων για τους λόγους που τoν ώθησαν να είναι υποψήφιος. Έχει εκλεγεί και διατελέσει, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Νομάρχης Κοζάνης, Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης. «Ως αιρετός αυτοδιοικητικός καθώς και ως εκπρόσωπος των φαρμακοποιών έχω συμμετάσχει ενεργά σε συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, γεγονός που μου προσδίδει σφαιρική γνώση και βιωματική εμπειρία για τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου και την θεσμική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να θέσετε υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές και γιατί κάποιος να σας ψηφίσει;

​Γ.Δ.: Έχω υπηρετήσει επί τρεις δεκαετίες στα κοινά της πατρίδας μας. Ως αιρετός Νομάρχης Κοζάνης και ως ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Η προσωπική μου διαδρομή πάντοτε χαρακτηρίστηκε από διαφάνεια και έντιμους αγώνες για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και την πρόοδο της κοινωνίας μας. Ως ευρωπαϊστής, δημοκράτης και πατριώτης, με όρους συνείδησης, αγωνίζομαι για μια ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητώ από τους συμπολίτες μας να με τιμήσουν με την ψήφο τους για να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ως Δυτικομακεδόνας προέρχομαι από μία περιοχή που είναι η απαρχή της σύγχρονης Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία ιστορικά είχε πάντοτε πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά και εξωστρέφεια, επιχειρηματική και επιστημονική, προς την Ευρώπη των ανοιχτών οριζόντων. Ως μαχόμενος φαρμακοποιός έχω γνώση των θεμάτων που απασχολούν τους συμπολίτες μας μέσα από την καθημερινή μας επικοινωνία. Σέβομαι τον διάλογο, επιδιώκω τη σύνθεση και στοχεύω στην αποτελεσματικότητα. Με σαφή άποψη και θέσεις για τις εξελίξεις στα δρώμενα. Με γνώση της θεσμικής λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με εμπειρία διαχείρισης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δράσεων. Προσδοκώ από τους συμπολίτες μας να με αξιολογήσουν θετικά και να με εμπιστευτούν με την ψήφο τους.

Πώς πιστεύετε ότι η εμπειρία σας στην αυτοδιοίκηση θα σας βοηθήσει στην ευρωβουλή;

​Γ.Δ.: Χάρη στη μακροχρόνια ενασχόλησή μου με τα κοινά έχω σημαντική βιωματική εμπειρία αλλά και τεχνογνωσία στον τομέα της Περιφερειακής Πολιτικής και της Δημόσιας Διοίκησης. Δύο τομείς που είναι κομβικοί για την ισόρροπη ανάπτυξη και είναι συνυφασμένοι με τα κεντρικά ευρωπαϊκά δρώμενα. Ως αιρετός αυτοδιοικητικός καθώς και ως εκπρόσωπος των φαρμακοποιών έχω συμμετάσχει ενεργά σε συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, γεγονός που μου προσδίδει σφαιρική γνώση και βιωματική εμπειρία για τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου και την θεσμική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δράσεων και η υλοποίηση έργων αποτελούν σημαντικότατο εφόδιο για τον τρόπο σύνδεσης των ευρωπαϊκών αποφάσεων με την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη.

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα και πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλετε στην αντιμετώπισή τους;

​Γ.Δ.: Η ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική είναι μείζονος αξίας, καθώς οι σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες προβάλουν έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας. Η οικονομική ανάπτυξη με μέρισμα για όλους, η δημοκρατική λειτουργία και το κράτος δικαίου, τα ασφαλή δίκτυα θαλάσσιων, επίγειων και εναέριων μεταφορών, όπως και η γεωστρατηγική και ενεργειακή ασφάλεια, συνιστούν προϋποθέσεις σταθερότητας.

Η Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την Ανταγωνιστικότητα καθώς και η Νέα Πράσινη Συμφωνία αποτελούν μεγάλες προκλήσεις και σε εθνικό επίπεδο. H Ευρωπαϊκή Βιομηχανία πρέπει να στηριχθεί και να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτώντας μεγαλύτερη δυναμική έρευνας, καινοτομίας, τεχνογνωσίας και παραγωγής, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις αναπτυξιακές και οικονομικές προοπτικές της Ένωσης.

Ο κλάδος της Υγείας είναι ήδη πρωτοπόρος στις εξελίξεις. Η πρόοδος στην έρευνα στο πεδίο της γονιδιωματικής στα νέα φάρμακα αναμένεται να καταλήξει σύντομα σε συγκεκριμένες θεραπείες, με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία των πολιτών. Η ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική υγείας πρόκειται να αποτελέσει έναν ισχυρό συνεκτικό κρίκο στην αλυσίδα της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας.

​Στο μεταίχμιο ανάμεσα στην παγκοσμιοποίηση και στο καινούριο που αναδύεται, το τρίπτυχο έρευνα – εκπαίδευση – καινοτομία αποκτά κεφαλαιώδη σημασία για τις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαχείριση των φυσικών πόρων και των πολιτικών δημόσιας υγείας πρέπει να στηρίζεται σε αποφάσεις που αξιοποιούν και εφαρμόζουν καινοτόμες προσεγγίσεις με επιστημονικό, κοινωνικό και διαλειτουργικό τρόπο ώστε να διασφαλίζονται ταυτόχρονα η περιβαλλοντολογική ορθότητα, η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε όλα τα πληθυσμιακά στρώματα, καθώς και η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης σε ένα δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο με κοινωνικό πρόσημο.

​Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ισχυρή εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από πρόσωπα και κόμματα με βαθιά ριζωμένη την ευρωπαϊκή ιδέα και ξεκάθαρη αντίληψη και θέσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική.

​Εφόσον οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους και μου εμπιστευτούν την εκπροσώπησή τους στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, κεντρικούς πυλώνες των πολιτικών μου προτεραιοτήτων αποτελούν η Ευρώπη των ανοιχτών οριζόντων, της δημοκρατίας και της ελευθερίας, της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, του πολιτισμού, της παιδείας και της οικολογίας, της έρευνας και καινοτομίας, της ανάπτυξης και της τεχνολογικής πρωτοπορίας, της γεωστρατηγικής ασφάλειας και σταθερότητας. Η δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση κρίσεων με γνώμονα τόσο την υγειονομική ασφάλεια όσο και την προστασία των ατομικών ελευθεριών των Ευρωπαίων πολιτών είναι στις στοχεύσεις μου.

Πώς προτίθεστε να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές;

​Γ.Δ.: Όλα όσα διακυβεύονται στις Ευρωεκλογές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απομακρυσμένα ούτε έξω από την καθημερινότητά μας. Αντιθέτως, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εξελίξεων που καθορίζουν την ατζέντα της επικαιρότητας και διαδραματίζουν ρυθμιστικό ρόλο στη ζωή μας. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό εγχείρημα της σύγχρονης περιόδου. Η ειρηνική περίοδος αποτελεί τη μέγιστη κατάκτηση των Ευρωπαίων. Η προσδοκία και ο αγώνας για περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της κοινής λειτουργίας της Ευρώπης είναι το διακύβευμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στη γιορτή αυτή της Δημοκρατίας, για την Ευρώπη του αύριο, την Ευρώπη με γεωπολιτική ασφάλεια και σταθερότητα, επιστημονική και τεχνολογική πρωτοπορία, κοινωνική συνοχή με επίκεντρο τη δημοκρατική λειτουργία.

Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη δυναμώνουν την ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά δρώμενα με θετικά αποτελέσματα για τον Eλληνισμό.

 

Atticatimes.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι