Συνεργασία των δημάρχων Φλώρινας, Αμυνταίου, Εορδαίας, Έδεσσας και Αλμωπίας για την από κοινού διεκδίκηση λύσεων για τα χρόνια προβλήματα

11 Ιουνίου 2024
11:17

 

Σε μια πολύ σημαντική και πρωτοφανή κίνηση συνεργασίας, η οποία  ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην περιοχή, προχώρησαν οι Δήμαρχοι των Δήμων Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου, Γιάννης Λιάσης, Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς και Έδεσσας, Γιάννης Τσεπκεντζής, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Δημαρχείο Έδεσσας. Τη συνάντηση χαιρέτησε και ο Δήμαρχος Αλμωπίας, Νίκος Παρούτογλου, ο οποίος δεν κατάφερε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός των δράσεων για την από κοινού διεκδίκηση της επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους κατοίκους των πέντε όμορων Δήμων, τα οποία κυρίως εστιάζονται:

  • στην αποβιομηχάνιση της περιοχής, μετά την παύση της λιγνιτικής δραστηριότητας, η οποία δημιούργησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην τοπική οικονομία,
  • στον αγροτικό τομέα, ο οποίος αποτελεί σημαντικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, η έλλειψη κινήτρων για τους αγρότες και η δυσκολία πρόσβασης σε αγορές,
  • στις ελλιπείς υπηρεσίες προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αναγκάζοντας τους κατοίκους των περιοχών να αναζητούν βελτιωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση σε υπερτοπικά κέντρα,
  • στην έλλειψη υποδομών και την πολύ κακή κατάσταση του υφιστάμενου οδικού δικτύου σε συνδυασμό με την πλήρη εγκατάλειψη του σιδηρόδρομου, που δυσχεραίνουν την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη κατασκευής μιας νέας σύγχρονης και ασφαλούς οδικής διέλευσης, διασυνδέοντας τις περιοχές Φλώρινας – Εορδαίας – Έδεσσας. Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα ενισχύσει δραστικά την προσβασιμότητα των πέντε Δήμων, θα θέσει τέρμα στην οδική απομόνωση και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη, τουρισμό, βελτίωση της ποιότητας ζωής και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, εξυπηρετώντας πληθυσμό που ξεπερνάει τις 150.000 και σχεδόν το σύνολο του οποίου κατοικεί σε μειονεκτικές περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Δήμαρχοι συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την εξεύρεση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, απευθυνόμενοι τόσο στους δύο χωρικά αρμόδιους Περιφερειάρχες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και στην κεντρική εξουσία και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την προσπάθεια μέχρι την υλοποίηση του έργου.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η διαρκής επικοινωνία μεταξύ των Δημοτικών Αρχών ενθαρρύνει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία και μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην οικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής και δυναμικής τοπικής κοινωνίας.

4 σχόλια

  • μαζευτηκαν να πιουν καφε και να κανουν καποια ονειρα θερινης νυκτος απο τα οποια δεν προκειτε να πραγματοποιηθει ουτε ενα,καληνυχτα

  • Επιτέλους μια κίνηση με μεγάλη στρατηγική σημασία για την πολυπόθητη ανάπτυξη όλων των παραπάνω περιοχών. Το μέλλον της περιοχής είναι η οδός ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΕΔΕΣΣΑ – ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΑΜΥΝΤΑΙΟ – ΦΛΩΡΙΝΑ – ΠΙΣΟΔΕΡΙ – ΠΡΕΣΠΕΣ. Δηλαδή μια βόρεια παράλληλη της ΕΓΝΑΤΙΑΣ που θα μας φέρνει πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη και θα ενώνει με εύκολο και ασφαλή τρόπο την Αριδαία, την Έδεσσα, τον Αγ. Αθανάσιο, τα οινοποιία μας, το Νυμφαίο, τη Φλώρινα, το Πισοδέρι και τις Πρέσπες.

    • Θα μπορούσε ίσως να ήταν μια αρχή προσπάθειας δημιουργίας ξεχωριστού νομού Εορδαίας ώστε τα χρήματα που αντιστοιχούν στην Εορδαία να μην καταναλώνονται στην Κοζάνη και στο Βόιο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.