Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας στις 17-6-2024 – Δεν υπάρχει τομέας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της περιοχής που να μην έχει πληγεί από την απολιγνιτοποίηση

18 Ιουνίου 2024
22:54
Κανένα σχόλιο

Στις 17-6-2024 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας με 11 θέματα ημερήσιας διάταξης και επιπλέον 2 ερωτήσεις που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Από τα θέματα που ξεχώρισαν είναι το 1ο που αφορά το σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) το οποίο αποτελεί πρόγραμμα της ΕΕ και χρηματοδοτεί μια σειρά έργων με κύριο χαρακτηριστικό τη σχέση κόστους-οφέλους και αφορά τις 5 μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. (Κοζάνη-Πτολεμαΐδα-Καστοριά-Γρεβενά-Φλώρινα). Για την πόλη της Πτολεμαΐδας τα έργα που έχουν προϋπολογιστεί αντιστοιχούν σε 13.521.192€.

Το πρόγραμμα προϋπήρχε από το 2014-2020 και ουσιαστικά δεν κατάφερε να υλοποιήσει παρά μόνο μια δράση συμβουλευτικής και να δρομολογηθεί μόλις ένα έργο από τα δεκάδες που είχαν εξαγγελθεί. Επανέρχεται τώρα το σχέδιο επικαιροποιημένο στο πρόγραμμα 2021-2027.

Στον γενικότερο σχεδιασμό της η δημοτική αρχή του κ. Πλακεντά ουσιαστικά εγκαταλείπει τη θέση πάλης ενάντια στην απολιγνιτοποίηση. Αποφεύγει να κάνει έστω και μια αναφορά στην αναγκαιότητα να κρατηθεί ανοιχτή η 5η Μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και μάλιστα σε μια περίοδο που όλη η Ευρώπη και ο κόσμος μετατρέπει την οικονομία του σε πολεμική με βάση τις διεθνείς αρνητικές εξελίξεις για τους λαούς και είναι απαραίτητο να κρατηθεί ο λιγνίτης σαν στρατηγικό καύσιμο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Αντίθετα η μόνη αναφορά που γίνεται για το λιγνίτη είναι η αξιοποίηση του ως τουριστικό προϊόν με την ίδρυση του Μουσείου λιγνίτη στον χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ.

Δεν υπάρχει τομέας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της περιοχής που να μην έχει πληγεί από την απολιγνιτοποίηση. Το δημογραφικό, η ανεργία, η ενεργειακή φτώχεια δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιου είδους προγράμματα, με στενό καθορισμένο πλαίσιο, που στο επίκεντρο του έχουν το κέρδος των «πράσινων» και των ψηφιακών επιχειρηματικών ομίλων.

Για ποια ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών κάνει λόγο η δημοτική αρχή όταν προτεραιότητα στην κατανομή των πόρων δίνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι στην ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών;

Δίνονται εκατομμύρια για την διαμόρφωση επιχειρηματικού κλίματος στον χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ, σε αγορά νέων αστυνομικών οχημάτων, σε αναπλάσεις που συνδέονται με σχεδιασμούς για ελεγχόμενη στάθμευση κλπ.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση:

  • Συνεχίζουμε τον αγώνα να μην κλείσουν παραπέρα σταθμοί και ορυχεία. Αξιοποίηση του λιγνίτη.
  • Να διεκδικήσουμε Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), με αξιοποίηση κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές, εγκαταστάσεις που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των κοινωνικών, προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.
  • Έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής-αντιπυρικής προστασίας.
  • Απαλλοτριώσεις για δημιουργία ελεύθερων χώρων πράσινου, αναψυχής, αθλητισμού.

Οι ερωτήσεις που καταθέσαμε σαν Λαϊκή Συσπείρωση αφορούσαν το σοβαρότατο πρόβλημα με της πολυήμερη διακοπή υδροδότησης στα δημοτικά διαμερίσματα κυρίως του Περδίκκα και δευτερευόντως στην Πεντάβρυσο. Ρωτήσαμε επίσης σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι γεωτρήσεις και αν γίνεται συντήρηση. Θέλαμε της διαβεβαίωση από τη δημοτική αρχή ότι δεν θα επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο και δεν θα υποστούν οι κάτοικοι παρόμοια ταλαιπωρία. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν για παρόμοιο περιστατικό. Η αιτία είναι γνωστή και το έχουμε καταγγείλει πολλές φορές σαν Λαϊκή Συσπείρωση και θα συνεχίσουμε την ανάδειξη των προβλημάτων καθώς το δίκτυο είναι παλαιωμένο, το προσωπικό είναι λίγο και δεν επαρκεί να καλύψει τις βλάβες. Χρειάζεται άμεσα ενίσχυση σε πόρους, μέσα και προσωπικό, για να μην έχουμε παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Η δεύτερη ερώτηση που κάναμε έχει να κάνει με την 3η κατά σειρά συνάντηση του δημάρχου Εορδαίας μαζί με τους δημάρχους Κοζάνης και Αμυνταίου, με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Σκυλακάκη και στελέχη της ΔΕΗ για τα ζητήματα της τηλεθέρμανσης.

Ο κ. δήμαρχος έκανε ενημέρωση από την αρχή της συνεδρίασης για τη συνάντηση και ανέφερε τις δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την τιμή, τα χρέη, τον πάροχο κλπ.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση ζητήσαμε εγγράφως το πλαίσιο το οποίο κατέθεσε ο ίδιος στη συνάντηση, όμως μας παρέπεμψε σε παλαιότερη αλληλογραφία όσον αφορά τα αιτήματα.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε το λαό σε ετοιμότητα προκειμένου να μην επιβληθεί καμία αύξηση στην τιμή της τηλεθέρμανσης και να παρέχεται ανταποδοτικά σε όλους τους κατοίκους της Εορδαίας για την χρόνια εκμετάλλευση και την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή μας.

Πτολεμαΐδα 18-6-2024

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.