Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική στην Τριάδα Βοϊου αργοπεθαίνει (Γράφει ο Πολυνείκης Αγγέλης)

19 Ιουνίου 2024
10:55
Η Τριάδα η Πέτσιανη είναι χωριό του Δήμου Βοίου και ανήκει στην Δ.Ε Τσοτυλιου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων. Απέναντι από το χωριό βρίσκεται η Μόρφη και ο Αυγερινός. Είναι απομονωμένος οικισμός μέσα σε κοιλάδα με μεγάλη βλάστηση που τον κάνει απροσπέλαστο και δύσκολα διακριτό με γυμνό μάτι. Η ονομασία του πιθανόν να οφείλεται ότι κτίσθηκε σε τρεις διαφορετικές φάσεις. Είναι αξιόλογος οικισμός με μοναδική πετροκτιστη αρχιτεκτονική η οποία χαρακτηρίζει όλους τους οικισμούς του Βοίου και η οποία σιγά σιγά αργοπεθαίνει από την έλλειψη κίνητρων για την ανάδειξη και ανάπτυξη της μοναδικής αυτής περιοχής. Αν εξετάσει κάποιος με προσοχή τα Αρχοντικά της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να καταλάβει πάρα πολλά για τον τρόπο ζωής των κάτοικων της Μακεδονίας σε αυτά του υψηλού κάλλους και αισθητικής κτίσματα που κτίσθηκαν μετά τον 17ο αιώνα .
Κατά τον ομότιμο καθηγητή της Αρχιτεκτονικής σχολής του Α.Π.Θ. Νικόλαο Μουτσόπουλο < Τα βασικά στοιχεία της Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής προέρχονται από την Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή κατοικία, καθώς εντοπίζονται στις αρχαίες κατοικίες της Ολυνθου, της Μεσημβρίας και όλες αυτές που ανασκάφηκαν πρόσφατα σε περιοχές της Βεγορίτιδας> τονίζει ο Νικόλαος Μουτσόπουλος και υπογραμμίζει ότι < η δομημένη αρχιτεκτονική μας κληρονομιά αποδεικνύει την αυθεντικότητα των κληρονόμων του αρχαιοελληνικού και βυζαντινού κόσμου>
Παραθέτω φωτογραφίες από κατοικίες του οικισμού

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι