Καλλιόπη Βέττα: «Γιατί αρνείται η κυβέρνηση την ίδρυση Ε.Μ.Α.Κ. στη Δυτική Μακεδονία; – Κατάθεση ερώτησης»

20 Ιουνίου 2024
13:47

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με την αδικαιολόγητη άρνηση της κυβέρνησης εδώ και πέντε χρόνια να προχωρήσει στην ίδρυση Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία της κ. Βέττα είχαν κατατεθεί από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακόμη δύο ερωτήσεις το 2021 και 2022 για την ίδρυση Ε.Μ.Α.Κ. στην περιοχή, με την κυβέρνηση να παραπέμπει το ζήτημα κάθε φορά σε.. μελλοντική αξιολόγηση και αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών.

Ωστόσο, καμία τέτοια αξιολόγηση ή απόφαση δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα, παρά τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζει η περιοχή εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων,  της γεωμορφολογίας και τις ειδικές συνθήκες (μεγάλος αριθμός λιμνών, χαράδρες, οροπέδια, χιονοδρομικά κέντρα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συχνά εργατικά ατυχήματα), που απαιτούν την ύπαρξη Σωμάτων υψηλής εξειδίκευσης στους τομείς της διάσωσης και της αντιμετώπισης καταστροφών.

Ως εκ τούτου, η Καλλιόπη Βέττα καλεί τον αρμόδιο υπουργό να καταθέσει στο Σώμα, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, όλα τα σχετικά στοιχεία, έγγραφα και τυχόν εισηγήσεις και «αξιολογήσεις» που να τεκμηριώνουν επαρκώς την επιλογή της κυβέρνησης να εξαιρεί μέχρι σήμερα τη Δυτική Μακεδονία από τον επιχειρησιακό χάρτη της χώρας και να αρνείται την ίδρυση τοπικής Ε.Μ.Α.Κ. καθώς και να απαντήσει στα σχετικά ερωτήματα:

  1. Γιατί δεν έχουν εισακουσθεί μέχρι σήμερα οι εκκλήσεις των πολιτών, των πυροσβεστών και του πολιτικού προσωπικού για τηνίδρυση Ε.Μ.Α.Κ. στην Δυτική Μακεδονία;

  1. Έχει προχωρήσει η αξιολόγηση των επιχειρησιακών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος για την δημιουργία τοπικής Ε.Μ.Α.Κ., την οποία επικαλείται ως δικαιολογία εδώ και 4 χρόνια;

2 σχόλια

  • Γιατί η Δυτική Μακεδονία έχει ελάχιστες φωτιές και δεν μας περισσεύουν
    λεφτά και πυροσβέστες, τέλος σε άλλες περιοχές υπάρχουν μεγαλύτερες
    ανάγκες.

    ΑΙΝΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΙΚΙΣΜΟ

    • Άιντε με την ασχετοσύνη του καθένα! Η Ε.Μ.Α.Κ αγαπητέ κ. Κώστα είναι η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών. Η κύρια ευθύνη της είναι διάσωση σε ακραίες καταστάσεις ή όπου χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση όπως διάσωση από πλημμύρες, σεισμούς, ορεινή διάσωση, υποβρύχια έρευνα, ΧΒΡ συμβάντα, καθώς και συνδρομή στο λοιπό πυροσβεστικό έργο (πυρκαγιές, τροχαία και βιομηχανικά ατυχήματα κ.α.).

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι