Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για τους ανθρώπους του Τουρισμού- Επισιτισμού: Παράταση επιδόματος ανεργίας, αποκλεισμός από το επίδομα μητρότητας και σωρεία εργατικών παραβάσεων, τα κύρια ζητήματα

3 Ιουλίου 2024
14:30
Κανένα σχόλιο

Εν μέσω της τουριστικής σεζόν, την ώρα που η Κυβέρνηση επαίρεται για τις επιτυχίες της στην προσέλκυση επισκεπτών, οι άνθρωποι του Τουρισμού- Επισιτισμού, βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά καθώς αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλά εργασιακά και οικονομικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα λόγω της αδιαφορίας της ΝΔ, με αποτέλεσμα να αισθάνονται όμηροι και σε αδιέξοδο.

Οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος και Καλλιόπη Βέττα, καθώς και 19 ακόμη βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέθεσαν σήμερα Ερώτηση προς τις Υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού, αναλύοντας τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο και ζητώντας από την Κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις ευθύνες της, προωθώντας λύσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα τους ανακουφίσουν.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, με την εποχικότητα να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της φύσης της εργασίας τους, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, μετά τη λήξη των συμβάσεων τους κάθε χρόνο, έρχονται αντιμέτωποι με πολύμηνη ανεργία και ανασφάλεια, αφού το επίδομα ανεργίας για αυτούς τους ανθρώπους διαρκεί μόνο 3 μήνες και 5 μέρες. Σύμφωνα με στοιχεία της Π.Ο.Ε.Ε.Τ, για την σεζόν 2023-2024, 80.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό βρίσκονταν χωρίς εισόδημα μέχρι και τον Μάιο. Για το 80% των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό το επίδομα τους έληγε τον Δεκέμβριο, ενώ για το υπόλοιπο τον Γενάρη, γεγονός που σημαίνει πως το επόμενο εισόδημα που ανάμεναν ήταν και πάλι με την αρχή της σεζόν (Απρίλη, όσοι ήταν τυχεροί ή Μάιο, ακόμη και Ιούνιο) και πως για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζήσουν χωρίς εισόδημα.

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των συνδικαλιστικών φορέων και τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται το αυτονόητο, την επέκταση δηλαδή του επιδόματος ανεργίας, ειδικά για τους εποχικά εργαζόμενους, από τους 3 μήνες και 5 μέρες, στους 5 μήνες, ιδίως σε μια χρονική συγκυρία που η ακρίβεια και το κόστος ζωής βρίσκονται στα ύψη. Είναι, δε, σκανδαλώδες, να προτάσσει ως επιχείρημα για την άρνηση της η Κυβέρνηση την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι υποβάλλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας είτε τον Σεπτέμβριο, είτε τον Οκτώβριο.  Με την παράταση των 2 μηνών που προτείνεται, καλύπτεται το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου-λειτουργίας των ξενοδοχείων και των εποχικών καταστημάτων επισιτισμού, ενώ δημιουργείται ένα δίκτυ ασφαλείας για τους ανθρώπους του κλάδου και τις οικογένειές τους.

Περαιτέρω, ένα ακόμη κομβικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες-μητέρες του κλάδου είναι ο αποκλεισμός τους, κατ’ ουσίαν, από το επίδομα τοκετού και λοχείας. Πιο συγκεκριμένα, με τον Ν.4808/2021, τόσο ο χρόνος όσο και το επίδομα μητρότητας αυξήθηκαν από τους 6 στους 9 μήνες. Δυστυχώς όμως οι εποχικά εργαζόμενες μητέρες δεν μπορούν να καρπωθούν τις ευνοϊκές αυτές διατάξεις, καθώς δεν έχουν ενεργή σύμβαση εργασίας, όταν αιτούνται την επιδότηση. Το πιο σκανδαλώδες όμως είναι πως οι συγκεκριμένες εργαζόμενες χάνουν και το επίδομα ανεργίας για το λόγο ότι εξαιτίας της άδειας κυοφορίας-λοχείας, δεν συμπληρώνουν τις 100 ημέρες που απαιτούνται, και έτσι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιδότηση ούτε καν της τακτικής ανεργίας. Αυτά είναι τα μέτρα της Κυβέρνησης για την παροχή κινήτρων στις νέες μητέρες και οικογένειες.

Τέλος, στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, εκτός των άλλων, σημειώνουν τη σωρεία εργατικών παραβάσεων στον κλάδο. Η ανασφάλιστηεργασία και οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας αποτελούν μείζον ζήτημα, τονίζουν. Πολλοί εργοδότες δηλώνουν ψευδώς ότι απασχολούν εργαζομένους με συμβάσεις ημιαπασχόλησης, ενώ στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι δουλεύουν πλήρες ωράριο και συχνά και παραπάνω Αυτό είναι ένα «τέχνασμα» των εργοδοτών ώστε να αποφύγουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ. Οι έλεγχοι όποτε και εφόσον γίνονται είναι πλημμελείς και φυσικά δεν επαρκούν για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της μαύρης εργασίας, ειδικά σε μια εποχή που η λειτουργία του ΣΕΠΕ, ως ανεξάρτητη αρχή και χωρίς στελέχωση, έχει ατονίσει. 

 

Σε ένα κλάδο που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους σε εντατική εργασία, χωρίς όμως να τους παρέχονται συνθήκες ασφάλειας και προστασίας, η Κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις:

1.Τι σκοπεύει να κάνει αναφορικά με το επίδομα ανεργίας; Προτίθεται να προβεί στην χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους  5 μήνες, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι; Αν ναι, πότε ακριβώς σκοπεύει να κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση;

2.Τι σκοπεύει να πράξει σχετικά με το επίδομα μητρότητας στις εποχικά εργαζόμενες; Προτίθεται να φέρει ρύθμιση ώστε να άρει την προϋπόθεση της ενεργούς εργασιακής σύμβασης για τις εν λόγω εργαζόμενες;

3.Σκοπεύει να επαναφέρει το εφάπαξ στην 20ετία για τους εργαζόμενους στον κλάδο επισιτισμού-τουρισμού;

4.Τι προτίθεται να πράξει  για την αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση της εκτεταμένης εργοδοτικής παραβατικότητας στο χώρο της εστίασης ;

5.Προτίθεται και με ποιον τρόπο να ενισχύσει το ΣΕΠΕ και τους ελέγχους στους χώρους εργασίας;

6.Σκοπεύει να προβεί στην αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε αυτοτελή Γενική Γραμματεία, με ενισχυμένο ρόλο και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι