O Δήμος Βελβεντού για την ανάπτυξη  Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου

5 Ιουλίου 2024
20:56

Μετά την Πρόσκληση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη με Κωδικό 103-KE-1920 βάσει της οποίας χρηματοδοτείται το έργο:  «Ανάπτυξη  Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στους Δήμους Βελβεντού, Βοΐου και Σερβίων», πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων   κοινή συνέντευξη Τύπου  με θέμα: ¨ Τις εξελίξεις σχετικά με την έλευση του φυσικού αερίου στους Δήμους Βελβεντού, Βοϊου και Σερβίων¨  που   παραχώρησαν οι δήμαρχοι των τριών Δήμων Μανώλης Στεργίου, Χρήστος Ζευκλής και Χρήστος Ελευθερίου, αντίστοιχα. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι της εταιρίας “Hengas Ανώνυμη  Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου“, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε σημαντικές λεπτομέρειες του έργου.

Σύμφωνα με τους τρεις δημάρχους, αλλά και τους εκπροσώπους της εταιρίας, ο στόχος είναι να επεκταθεί το φυσικό αέριο αρχικά σε διαδρομή 41 χιλιομέτρων  στους τρείς Δήμους και σε 1200 νοικοκυριά, χωρίς να καταβληθούν τέλη σύνδεσης από τους καταναλωτές. Αυτό θα ισχύει για όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον σύνδεσης μέχρι το τέλος του  έτους 2025. Οι οικισμοί που θα συνδεθούν αρχικά  με  το  φυσικό αέριο είναι  οι  οικισμοί του    Βελβεντού, των  Σέρβιων,  του   Πλατανόρεματος, της  Καστανιάς,  της Νέας Λάβα,  της Σιάτιστας και  της  Νεάπολης.

Ιστορικό της υπόθεσης για τον Δήμο Βελβεντού

 

 • Αρχικά ο  Δήμος  μας  απηύθυνε  τον  Ιούλιο  του  έτους  2020  αίτημα  εκδήλωσης  ενδιαφέροντος στην Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ ΑΕ), το οποίο και απορρίφθηκε, λόγω φόρτου της εταιρείας διανομής Αερίου με τη δικτύωση άλλων μεγάλων πόλεων.
 • Στη συνέχεια  το  Δημοτικό  Συμβούλιο  του  Δήμου  μας έλαβε  απόφαση  και εξουσιοδότησε  τον Δήμαρχο να υποβάλει αίτημα στην τότε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την εξεύρεση παρόχου  για  την  περιοχή.
 • Στις 18/11/2020  πραγματοποιήθηκε  στο  Δήμο  Βελβεντού  σύσκεψη  της τότε Δημοτικής Αρχής με εκπρόσωπο της  ανώνυμης  εταιρείας   EDIL  ΑΕ, που ήταν  τότε  πάροχος φυσικού αερίου και  ήδη της   ανώνυμης  εταιρείας διαχείρισης και  διανομής φυσικού αερίου  με  την  επωνυμία   HENGAS  AE  και   διασφαλίστηκε   κατ΄ αρχάς  το  ενδιαφέρον για το έργο παροχής αερίου στους τρεις (3)  Δήμους.
 • Στη συνέχεια  ακολούθησαν  συνεχείς  επικοινωνίες  και  συναντήσεις  με  τους  υπεύθυνους  της  εταιρείας  HENGAS  A.E.  και  ολοκληρώθηκαν  οι  απαραίτητες  τεχνικές  μελέτες για  την  έλευση  του  φυσικού αερίου  στους  τρεις  Δήμους.
 • Στις 19/11/2021 πραγματοποιείται η πλέον κρίσιμη ως τότε σύσκεψη των τριών Δημάρχων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ν. Παπαθανάση στην Αθήνα με πρωτοβουλία και συνδρομή του τότε βουλευτή του Νομού και νυν Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Γ. Αμανατίδη.
 • Στις 21/3/2022 ο Δήμος Βελβεντού προχωρεί στην αγορά ακινήτου για την εγκατάσταση της Μονάδας Αποσυμπίεσης Φυσικού Αερίου στο Βελβεντό.
 • Στις 20/2/2023 η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) χορήγησε τις  απαιτούμενες   άδειες διανομής φυσικού αερίου στην  ανώνυμη  εταιρεία  HENGAS ΑΕ και για τους τρεις Δήμους.
 • Ακολούθησε έκτοτε συστηματική  και  συντονισμένη  προσπάθεια  από  τους  υπεύθυνους  και  των  τριών  Δήμων προς  τους  αρμόδιους  για  την  επιχορήγηση  της  κατασκευής  του  δικτύου  φυσικού  αερίου.
 • Στις 4/9/2023 πραγματοποιείται στην Αθήνα συνάντηση των τριών Δημάρχων με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κα Αλ. Σδούκου. Τίθεται επί τάπητος η χρηματοδότηση του έργου.
 • Στις 16/11/2023 πραγματοποιείται στην Αθήνα συνάντηση των τριών δημάρχων με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Γ.Γ. Ενέργειας & Ορυκτών Πόρων κ. Αρ. Αϊβαλιώτη, για να  φθάσουμε  σήμερα εν  έτη  2024  στην  τελική  απόφαση  της  πολιτικής  ηγεσίας  και  του  αρμόδιου  Υπουργείου. για την σημερινή εξέλιξη.
 • Με την απόφαση χρηματοδότησης επιβραβεύεται η κοινή προσπάθεια, η οποία και θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, αλλά και πέρα από αυτό διότι οι εποχές αλλάζουν, η τεχνολογία προχωρεί και πάντα θα υπάρχουν νέες εξελίξεις.

 

Ευχαριστίες

Ευχαριστίες οφείλουμε σε όλους όσοι βοήθησαν στην όλη πολύχρονη προσπάθεια:

 • Στους δυο συναδέλφους Δημάρχους Σερβίων και Βοῒου για το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης αλλά και στους αιρετούς των δημοτικών συμβουλίων που υποστήριξαν τις αποφάσεις και τις ενέργειες των πέντε αυτών ετών.
 • Στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη,
 • Στον Αν. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση,
 • Στον πρ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Σκρέκα,
 • Στον πρώην Βουλευτή και νυν Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Γ. Αμανατίδη,
 • Στον πρ. Υφυπουργό Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης και βουλευτή κ. Σ. Κωνσταντινίδη,
 • Στον πρ. Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών και βουλευτή κ. Μ. Παπαδόπουλο,
 • Στον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας & Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ κ. Αρ. Αϊβαλιώτη,
 • Στην Πρόεδρο της HENGAS AE κ. Βασιλική- Γεωργία  Λαμπρόπουλου και  σε  όλη  τη  διοίκηση  της  εταιρείας  για την  σημαντική  τους  βοήθεια,
 • Στους υπαλλήλους των Υπουργείων και του Δήμου, που ασχολήθηκαν με την γραφειοκρατική διεκπεραίωση.
 • Στον Τεχνολόγο Δημήτρη Ι. Κοσμά για την βασική μελέτη με τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης των ακινήτων του Βελβεντού.
 • και τέλος στα ΜΜΕ για την ανάδειξη και την προβολή του θέματος.

 

 

 

2 σχόλια

 • Και αν διαβάσουμε καλά το κείμενο του δημάρχου ποιος απουσιάζει;;;;;;; Μα φυσικά ο πατριάρχης της τοπικής πολιτικής. Ο κοτούλες και κηπάκια που ποτέ δεν ασχολήθηκε με τα σοβαρά ζητήματα. Γιατί δεν ήξερε!
  Υ.Γ ο Πρωην τι επαγγέλεται πλέον;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι