Ένα επίκαιρο θέμα που “καίει” τους φοιτητές και τους γονείς τους, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, με Ερώτηση που κατέθεσε μαζί με τον Υπεύθυνο ΚΤΕ Παιδείας, Βουλευτή Στ. Παραστατίδη.
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, η Κυβέρνηση καλείται να πάρει θέση αφενός μεν για την αναγκαιότητα αύξησης του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, ώστε ρεαλιστικά να ανταποκρίνεται στο κόστος μίσθωσης αξιοπρεπούς φοιτητικής κατοικίας, αφετέρου για την αλλαγή του εισοδηματικού ορίου δικαιούχων.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:
Σε αδιέξοδο βρίσκονται γονείς και φοιτητές αναφορικά με το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα. Η εκτόξευση του κόστους στέγης έχει καταστήσει το ύψος του επιδόματος ανεπαρκές και εκτός πραγματικότητας. Ταυτόχρονα, πολλοί ανησυχούν ότι απ’ όταν ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2024, εξαιτίας της αύξησης του κατώτατου μισθού και του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, για λίγα ευρώ δεν θα πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο επιλεξιμότητας και θα μείνουν εκτός δικαιούχων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και όπως αναγράφεται στην αριθμ. 70084/Ζ1/21.6.2024 Εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης με θέμα «Στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2023-2024», «στις αιτήσεις οι οποίες εγκρίνονται ως προς τα στοιχεία που αφορούν στον φοιτητή για τον οποίο πραγματοποιείται η αίτηση στεγαστικού επιδόματος και είτε δεν έχουν συμπληρωθεί στοιχεία συγκατοίκησης είτε τα στοιχεία συγκατοίκησης δεν έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Ιδρύματος, καταβάλλεται το ποσό των 1.500 ευρώ. Το επίδομα ορίζεται στο ποσό των 2.000 ευρώ αποκλειστικά για τους δικαιούχους που φοιτούν σε ΑΕΙ εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση έγκρισης όλων των στοιχείων της αίτησης από την αρμόδια Υπηρεσία του Ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων συγκατοίκησης, καταβάλλεται το ποσό των 2.000 ευρώ. Αποκλειστικά στην περίπτωση δικαιούχου που φοιτά σε ΑΕΙ εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα ορίζεται στο ποσό των 2.500 ευρώ».
Από μια απλή διαδικτυακή αναζήτηση, καθίσταται προφανές ότι τα ανωτέρω ποσά πόρρω απέχουν από τα ενοίκια αξιοπρεπούς φοιτητικής στέγης. Η τροποποίηση που επήλθε το Μάρτιο του 2024 στο άρθρο 10 του ν. 3220/2004 με το άρθρο 205 του ν. 5094/2024 ως προς το ύψος του επιδόματος, κινήθηκε μεν σε θετική κατεύθυνση, αλλά παραμένει σε απόσταση από τα πραγματικά μισθώματα και πάντως αφορούσε μόνο τις περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση που το επίδομα δεν αναπροσαρμοστεί, θα πρόκειται ουσιαστικά για αδιαφορία της Πολιτείας προς τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, που αναγκάζονται να πληρώνουν ασυγκρίτως περισσότερα. Εάν βεβαίως σταθούν τυχεροί να βρουν σπίτι, αφού οι λανθασμένοι χειρισμοί της Κυβέρνησης τόσο στο θέμα της golden visa όσο και στο θεσμικό πλαίσιο βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχουν είτε “εξαφανίσει” τα διαθέσιμα διαμερίσματα προς φοιτητές είτε εκτοξεύσει υπέρμετρα τις τιμές τους.
Περαιτέρω, όσον αφορά το εισοδηματικό όριο επιλεξιμότητας, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών γονέων και φοιτητών σε απόγνωση, οι οποίοι μας αναφέρουν ότι -απ’ όταν ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2024- θα μείνουν εκτός δικαιούχων για πολύ μικρή χρηματική διαφορά που προήλθε από την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις αυξήσεις στο δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δημοσίου υπαλλήλου που καταγγέλλει ότι λόγω μισθολογικής αύξησης 50 ευρώ, θα χάσει το στεγαστικό επίδομα 4.000 ευρώ για τα δύο παιδιά του. Πρόκειται για εξαιρετικά άδικη στρέβλωση, αφού τα “ψίχουλα” που πήραν από τη μία τσέπη, θα κληθούν να τα δώσουν υπερπολλαπλάσια από την άλλη. Προκύπτει, επομένως, αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού του εισοδηματικού κριτηρίου, το οποίο άλλωστε καθορίστηκε προ δεκαετιών.
Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει προ πολλού “κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου” και έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για τη στεγαστική κρίση, εστιάζοντας με έμφαση στις ανάγκες της νέας γενιάς, με ειδική μνεία για τους φοιτητές. Ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης έχει επανειλημμένως τονίσει ότι «αξιοπρέπεια σημαίνει τα νέα παιδιά να διεκδικούν τα όνειρά τους. Όχι να τα ψαλιδίζουν με κριτήριο το πορτοφόλι της οικογένειας τους, ή ένα νέο παιδί να κάνει το μηχανογραφικό του, όχι εκεί που φιλοδοξεί να σπουδάσει, αλλά εκεί που “σηκώνει” η τσέπη του πατέρα, της μητέρας, του παππού και της γιαγιάς».
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Προτίθεστε να αυξήσετε το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, ώστε ρεαλιστικά να ανταποκρίνεται στο κόστος μίσθωσης αξιοπρεπούς φοιτητικής στέγης;
- Σκοπεύετε να αναπροσαρμόσετε το εισοδηματικό όριο επιλεξιμότητας, προκειμένου δικαιούχοι να μην απωλέσουν το επίδομα για την ελάχιστη χρηματική διαφορά των μισθολογικών αυξήσεων;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)
Παραστατίδης Στέφανος
Ποιος από τους επτά υποψηφίους συμφωνεί και αποδέχεται αυτά που γράφονται;
Τους νόμους τους ψηφίζετε. Είστε ενήμεροι κύριοι βουλευτές και βουλευτριες ότι εάν ένας φοιτητής δουλεύει και περάσει το όριο των 3000€ δεν δικαιούται το φοιτητικό επίδομα. Αντί λοιπόν να επιβραβεύσει τα παιδιά που δουλεύουν νόμιμα και συγχρόνως σπουδάζουν τα τιμωρεί.