Π. Κουκουλόπουλος: «Να δοθούν απαντήσεις στην αγωνία των εργαζομένων της Δ.Ε.ΤΗ.Π.»

11 Ιουλίου 2024
13:34

 

Άμεσα ανέλαβε κοινοβουλευτική πρωτοβουλία ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, για τη σημερινή Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (Δ.Ε.ΤΗ.Π.), αναφορικά με το μέλλον της τηλεθέρμανσης.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε στη Βουλή σχετική Αναφορά, καλώντας την Κυβέρνηση να νοιαστεί για την ανασφάλεια και αγωνία που δικαίως επικρατεί στην περιοχή, ενημερώνοντας το Κοινοβούλιο για τις απαντήσεις  της σε όλα όσα θέτουν οι εργαζόμενοι.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

Προς:

– Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη

 

κ. Υπουργέ,

Σας καταθέτω, ως Αναφορά, σημερινή Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (Δ.Ε.ΤΗ.Π.), αναφορικά με το μέλλον της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας.

Οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.ΤΗ.Π., με εκτενή επιχειρηματολογία και πιστεύοντας ότι «η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση σε ένα πράσινο ενεργειακό περιβάλλον θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της Δ.Ε.ΤΗ.Π.» διεκδικούν:

 • «Η Μονάδα V του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας να τίθεται σε συνεχή λειτουργία κατά τις επόμενες περιόδους θέρμανσης για να τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας και να δοθεί παράταση στη λειτουργία της, για όσες περιόδους απαιτείται πέρα από το 2028, ούτως ώστε να εξοικονομηθεί ο απαραίτητος χρόνος, μέχρι να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση του ελλείματος της θεσμικής ισχύος των 140 MWth, από ένα σύστημα παραγωγής θερμικής ενέργειας από Α.Π.Ε. Το σύστημα των Α.Π.Ε. θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με το πράσινο ενεργειακό μέλλον και θα μπορεί να περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό σταθμό, που θα τροφοδοτεί αντλίες θερμότητας, ηλεκτρικούς λέβητες και δεξαμενές αποθήκευσης θερμότητας. Η χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου του κόστους των μελετών και της εγκατάστασης του παραπάνω συστήματος προτείνεται να γίνει από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, προκειμένου να επιτευχθεί ένα οικονομικά αποδεκτό αποτέλεσμα για τους κατοίκους του Δήμου μας, με τη βέλτιστη τεχνικοοικονομικά λύση.
 • Να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η έκδοση νομοθετικών διατάξεων, με τις οποίες θα προβλέπεται πρόσθετη τιμή (αύξηση) αποζημίωσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της μονάδας ΣΗΘΥΑ, η οποία θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια το διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεθέρμανσης των τριών πόλεων Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Κοζάνης, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η οικονομική απόδοσή της και κατ’ επέκταση η τιμή της παραγόμενης θερμικής ενέργειας.
 • Να διαμορφωθεί ένα διμερές συμβόλαιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) μεταξύ ΔΕΗ και Δ.Ε.ΤΗ.Π., αποσυνδεδεμένο από τη χονδρεμπορική – χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας, το οποίο για μεν την περίοδο του 2021 θα είναι ανάλογο με ένα επίπεδο τιμολόγησης με τα συμβόλαια της βιομηχανίας στην υψηλή τάση εκείνης της περιόδου, για δε τα επόμενα έτη μέχρι τη λειτουργία του διασυνδεδεμένου συστήματος των τριών πόλεων 2021 – 2024, θα βασίζεται στο κόστος των λιγνιτικών μονάδων και θα λαμβάνεται υπόψη η συνέχιση της σύμβασης παροχής θερμικής ενέργειας από τον ΑΗΣ Καρδιάς. Η κάλυψη του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να γίνει με την έγκριση των απαιτούμενων πιστώσεων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 124, παρ. βγ του Ν. 4951/2022.
 • Να καλυφθεί το κόστος της ίδιας συμμετοχής της Δ.Ε.ΤΗ.Π. ύψους 9 εκατ. ευρώ, στο επενδυτικό κόστος του έργου διασύνδεσης της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με τη Μονάδα V, δεδομένου ότι το παραπάνω έργο αποτελεί απόρροια όχι επιχειρησιακών επιλογών της δημοτικής μας επιχείρησης, αλλά πολιτικών επιλογών για παύση λιγνιτικών μονάδων και πράσινη ενεργειακή μετάβαση.»

Δεδομένης της ανασφάλειας και αγωνίας που δικαίως επικρατεί στην περιοχή για το αύριο της τηλεθέρμανσης, παρακαλείσθε όπως μελετήσετε τα διαλαμβανόμενα στη συνημμένη Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Δ.Ε.ΤΗ.Π. και ενημερώσετε τη Βουλή για τις σχετικές απαντήσεις και άμεσες ενέργειές σας.

Ο Αναφέρων Βουλευτής

                 Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)                                                     

 

4 σχόλια

 • … Τώρα είναι αργά. Όλα αυτά τα κρυψατε πριν τις εκλογές. Ή δεν τα ξέρατε. Και τα δύο πολιτικά κολασιμα. Η δετηπ χρωστάει στη ΔΕΗ 92 εκ. Όλα τώρα αποκαλύπτονται τώρα που το τοπικό πολιτικό κατεστημένο εξασφάλισε θέσεις και αξιώματα. Και ο λαός; Ποιος ;;;!!!

 • Τον έπιασε ο καημός ξαφνικά τον κύριο. Τέτοιο καημό δεν το είχε ούτε όταν ψήφιζε παρέα με τους υπόλοιπους , “ναι σε όλα ” στα μνημόνια.

 • Εκεί στη ΔΕΤΥΠ όλοι είναι με παχυλούς μισθούς.
  Απόφοιτοι μήνα παίρνουν 2.000€ και οι ποιο υφιστάμενοι 3000€
  Ρε ποιοι είστε;
  Ας κόψουν τα μισθά όπως όλοι στο ενιαίο μισθολόγιο και επίσης τα δερμάτινα τα κουστούμια από γνωστά μαγαζιά της πόλης.
  Επίσης όλοι εμείς που πληρώνουμε που πήγαν τα χρήματα;
  Μεγάλη τρύπα τελικά μπράβο σε όλους σας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι