Δεν βγαίνει η εξίσωση για να συνεχίσει ως μονάδα αερίου η Πτολεμαΐδα 5, εκτιμά η ΔΕΗ – Το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης

30 Ιουλίου 2024
07:42

Τα οικονομικά της ηλεκτροπαραγωγής με αέριο είναι τέτοια που δεν ευνοούν τη μετατροπή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 από το λιγνίτη σε φυσικό αέριο για να συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2026.

Αυτό έκανε γνωστό η ΔΕΗ σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή και επικαιροποιεί το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης ως εξής:

– Οι μονάδες 1 & 2 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου θα παραμείνουν διαθέσιμες ως και τον Αύγουστο του 2024 μετά από συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ.

– Οι Μελίτη και Μεγαλόπολη 4 θα αποσυρθούν στα τέλη του 2024.

– Οι μονάδες 3, 4 και 5 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου θα αποσυρθούν το 2025.

Στην περίπτωση της Πτολεμαΐδας 5, η ΔΕΗ αναφέρει ότι με βάση τις ισχύουσες τιμές φυσικού αερίου και εκπομπών CO2, έχει δρομολογηθεί η διακοπή της εντός του 2026.

Αν λάβουμε υπόψη και τα όσα αναφέρθηκαν στη γενική συνέλευση του Ιουνίου, η ΔΕΗ κρατάει μάλλον “μικρό καλάθι” για το μέλλον της μονάδας, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις τον προηγούμενο χειμώνα.

energypress.gr

11 σχόλια

  • ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ? ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 5000 EURO ? ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ Η” ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 3,4,5 ΚΑΙ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5. ΤΩΡΑ ΠΑΝΕ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 12ΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ? ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

    • μια χαρα τα λες αλλα τα ιδια πρεπει να εφαρμοστουν εκτος απο τη βαρδια και για τους πρωινους π.χ τεφρα, λιγνιτη, συνεργεια, δοιηκητικους, γραφεια που γραφουν ανεξελεκτα υπερωριες και το μονο που κανουν ειναι να επιβλεπουν τους εργολαβους και τους οχταμηνιτες. ΕΛΕΟΣ ΠΟΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ.

    • Καταρχήν δεν υπάρχει κατασπατάληση δημοσιου χρήματος . Η ΔΕΗ είναι πλέον ιδιωτική επιχείρηση .
      Κατά δεύτερον μάλλον δεν καταλάβατε ότι αυτή η τακτική συμφέρει όλους . Τους εργαζόμενους που δεν δουλεύουν και πληρώνονται άρα δεν πρόκειται να μιλήσουν . Την διοίκηση που έχει ελεγχόμενους τους συνδικαλιστές με το να τους έχει εξαγορασμένους και άρα σιωπηρούς.

      • αν ηταν οντως πληρως ιδιωτικη δεν θα γινοταν αυτα ΤΑ ΑΙΣΧΗ . πρεπει ο κοσμος να μετακινειθει αμεσα αν υπαρχει σοβαρη δοιηκηση και να σταματησουν οι συνδικαλιστες να πινουν καφεδες στο ερμιονιο και στο μπο. ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΣ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ

  • Ο κοζανίτης που αναρωτιέται για το προσωπικό. Θα πρέπει να παρακολουθεί λίγο και τις επερωτήσεις που γίνονται στη βουλή.

  • Όταν λένε για μονάδα αερίου, εννοούν να κλείσει η Πτολεμαΐδα 5 και στο οικόπεδο να χτιστούν καμιά δεκαριά μικρές μονάδες αερίου των 100ΜW. Όταν λοιπόν λένε πως “δεν βγαίνει η εξίσωση”, εννοούν πως ήδη υπάρχουν πολλές και μεγάλες νέες μονάδες αερίου, του Μυτιληναίου στη Βοιωτία, της ΤΕΡΝΑ-ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ στην Κομοτηνή, της ΔΕΗ-ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ στην Αλεξανδρούπολη. Θα πρέπει πρώτα να κλείσουν κάποιες απ’ τις παλιές μονάδες αερίου, για να ξαναλύσουν την εξίσωση.
    Όσο για τη χολή κάποιου για τους μισθούς στη ΔΕΗ, οι “καλοί” μισθοί ήταν πριν το 2010 κι από τότε πέρασαν 14 χρόνια! Ας ασχοληθεί καλύτερα με τους μισθούς των τραπεζικών, που ξεκίνησε η ΑΑΔΕ Έρευνα για μεικτές αποδοχές ΠΆΝΩ ΑΠΌ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ! (https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2256869/megalos-adelfos-gia-ta-trapezika-stelehh-me-ypshle.html).
    Υπόψη πως τις τράπεζες τις πληρώσαμε ξανά και ξανά και είναι του δημοσίου!

  • Δηλαδή ρε παιδιά για να καταλάβω: κλείνοντας τις μονάδες, ειδικά σε περιόδους καύσωνα, όπως πριν λίγες μέρες, που θα το βρούμε το ρεύμα πχ για να δροσιστούμε; Δεν είδατε ότι πριν λίγες μέρες μπήκαν όλες οι μονάδες μέσα για να ανταπεξέλθει το δίκτυο; Ειμασταν πλησίον γενικού black out. Και αν διώξουμε τον κόσμο ποιος θα τις βάλει μετά μπροστά τις μονάδες όταν χρειάζεται? Εμείς οι υπόλοιποι? Όσο οι μονάδες είναι διαθέσιμες στο δίκτυο, ανά πάσα στιγμή εκκινούν για να μας εξυπηρετούν. Και μετά πάμε στις τιμές. Ναι ο λιγνίτης λόγω ρύπων σε περιόδους χαμηλής ζήτησης είναι πιο ακριβός. Καλοκαίρι και χειμώνα όμως που η ζήτηση είναι ψηλά, ο εγχώριος λιγνίτης μπαίνει στο ενεργειακό μείγμα για να κρατάει τις τιμές ρεύματος χαμηλά λόγω του εισαγόμενου αερίου. Και μην κοιτάτε τις τιμές του αερίου που αγοράζουν οι βιομηχανίες για την παραγωγή ρεύματος αλλά τις τιμές που μας πουλάνε το ρεύμα. Η κυβέρνηση είπε τιμές τις προάλλες και πχ για τον Λιγνίτη μίλησε για 200 ευρω/MWh, αλλά εμείς σαν χώρα που έχουμε 40% ετήσια παραγωγή από αέριο πλέον και λιγότερο από 10% λιγνίτη, το πληρώνουμε όπως προχτές έως 900 €/MWh (στοιχεία ΑΔΜΙΕ) κάποιες ώρες. Έτσι έρχονται και τα ουρανοκατέβατα κέρδη (windfall profits) που είναι λεφτά δικά μας που τα τσεπωνουν οι εταιρείες (και η κυβέρνηση μετά τα ζητάει πίσω ψάχνοντας για κορόιδα…). Και επειδή δεν θέλω να σας κουράζω, πρώτα να σκέφτεστε το κοινό συμφέρον και μετά την υπάρχουσα κατάσταση πχ στην ΔΕΗ που και πάλι οι ίδιες οι κυβερνήσεις δημιούργησαν και χρησιμοποίησαν για το δικό τους συμφέρον. Μας οδηγούν ο ένας να κατηγορεί/τρώει τον άλλο και κάθονται από πάνω μας και γελούν, παίζοντας τα παιχνιδάκια τους, με τα καθρεφτακια και τα ανεμιστηρακια τους στην περιοχή μας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι