kozan.gr: «Στρίβειν δια του αρραβώνος» από την Περιφερειακή Αρχή για το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο – Εξαίρεση ο Αντιπεριφερειάρχης Χάρης Γκοβεδάρος (Bίντεο)

30 Ιουλίου 2024
08:37
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την επίσκεψη – αυτοψία, τον περασμένο μήνα (30/6),  στο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο στο Βέρμιο, από εκπροσώπους παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας και του Δήμου Εορδαίας, υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας κι εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων, με σκοπό τη συζήτηση – ενημέρωση με/από την κατασκευαστική εταιρεία, παρουσιάστηκαν στην χθεσινή (29/7) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δημήτρης Αλβανός, αφού παρουσίασε το ιστορικό και μια σειρά από στοιχεία αδειοδοτήσεων για το συγκεκριμένο έργο, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το έργο, στη φάση που βρίσκεται, διαθέτει όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις και πως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σταματήσει (υπηρεσιακά), πλην της δικαστικής οδού, την οποία, σημειωτέον, ήδη έχουν ακολουθήσει δήμοι, που είναι αντίθετοι στη δημιουργία του συγκεκριμένου αιολικού. Ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γ. Αμανατίδης, που έλαβε τελευταίος το λόγο, απέφυγε να πει το παραμικρό περί μιας ενδεχόμενης προσφυγής ΚΑΙ της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας στα δικαστήρια, ενώ περιορίστηκε στα της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων κατά τη διάρκεια των εργασιών υλοποίησης του έργου (κάτι που ενδιαφέρει τους πολίτες, όπως είπε), λες κι αυτό είναι  το κυρίαρχο ζητούμενο. Εξαίρεση, από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων, Χάρης Γκοβεδάρος ο οποίος σε τοποθέτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι μάχες πρέπει να δίνονται ακόμη κι αν χάνονται (δείχνοντας/προτείνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, την προσφυγή στα δικαστήρια). Η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων στην οποία επικεντρώθηκε, στη σύντομη τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης, θύμισε στάση «Στρίβειν δια του αρραβώνος». Οι πολίτες & οι φορείς που αντιδρούν δεν ζητούν από εκείνον να εγγυηθεί την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων. Δεν είναι δική του αρμοδιότητα. Γι’ αυτό υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες όπως η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, με τον Δημήτρη Αλβανό, που επί χρόνια, κάνει εξαιρετική δουλειά κι ελέγχει τι εφαρμόζεται και τι όχι. Αυτό που ήθελαν να ακούσουν από εκείνον (και δεν το άκουσαν), όλοι αυτοί που αντιδρούν, είναι αν προτίθεται, ως Περιφερειακή Αρχή, παίρνοντας μια πολιτική απόφαση, ακόμη κι αν το έργο έχει ξεκινήσει κι είναι δύσκολο να σταματήσει με τις όποιες άλλες δυσκολίες υπάρχουν, να προσφύγει δικαστικά, δείχνοντας εμπράκτως – κι όχι θεωρητικώς κι αορίστως –  τη στήριξή του. Είναι προφανές, μετά τα χθεσινά, πως δεν πρόκειται να το κάνει.
kozan.gr
Παρακολουθήστε μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη χθεσινή (29/7) συζήτηση

20 σχόλια

  • Άμα πάει κόντρα η ΝΔ θα τον μαλώσει. Γνωστή τακτική. Έχει γίνει ο Αμανατίδης ο παράγοντας των συμφερόντων του κόμματος στην Δυτική Μακεδονία

  • Αυτο με τον Γκοβεδαρο που δηθεν διαφωνει χωρις ομως ουσία αφηνοντας ολα τα θεματα να περάσουν και κραταει την θεση του αντιπεριφερειαρχη για να κανει προσωπιικο παιχνιδι και να προβαλεται στ αληθεια νομιζει οτι ειναι ο μονος πονηρός και δεν πηρε κανενας χαμπαρι το παιχνίδι του?

  • Δεν σας άρεσε ο Καρυπίδης, φέρατε τον Κασαπίδη για σωτήρα, δεν σας βγήκε ο Κασαπίδης φέρατε τον Αμανατίδη για να πετύχει ότι δεν πέτυχε ο αποτυχημένος Κασαπίδης. Κλάψτε τώρα.

  • Αν η αρμόδια υπηρεσία λέει πως είναι νόμιμο, με ποιο πρόσχημα θα προσφύγει στη δικαιοσύνη; Ο άνθρωπος δεν κάνει πράγματα για το θεαθήναι.

    • Η υπηρεσία δεν λέει πως είναι νόμιμο, λέει πως έχουν εκδοθεί όλες οι άδειες. Ωστόσο αν προσβληθούν δικαστικά, υπάρχουν και άδειες που ακυρώνονται, γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν οι προσφυγές. Τώρα το αν μπορούν να ακυρωθούν άδειες στο συγκεκριμένο έργο, αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε αν δεν μελετήσουμε τις άδειες. Πάντως το λαγόγυρο το έργο τον εξοντώνει, τόσο με τα εκρηκτικά που έβαλαν όσο και με τους κραδασμούς και το θόρυβο που θα έχει η περιοχή. Κι αυτό ακριβώς δείχνει το ΜΗΔΕΝΙΚΟ σεβασμό των υπηρεσιών που έδωσαν τις άδειες!

      • Και μετά οι εταιρείες θα προσφύγουν κατά των υπηρεσιών. Είμαστε έτοιμοι να τιμωρήσουμε υπαλλήλους που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους; Γιατί κάποιος πρέπει να πληρώσει τα διαφυγόντα κέρδη της εταιρείας.

  • 10:06
    Μήπως ξέχασες ότι το 30% το μειωμένο ρεύμα πού έχεις είναι από τον ΚΑΡΥΠΊΔΗ, εκτός και εάν εσύ το έχεις αποποιηθεί ΑΧΑΡΙΣΤΕ!!!!!

  • Υπάρχει κάτι άτοπο συγκεκριμένο ώστε η Περιφερειακή Αρχή να προσφύγει στα δικαστήρια για να ακυρωθεί το έργο ή έτσι για να αντιταχθεί χωρίς λόγο;

  • Επίσης είναι και αυτό που είπε ο Αλβανός και ειναο σωστό. Ολες οι ΑΠΕ γινονται τελικα και στο τέλος το μονο που καταφερνουν οι αντδρουντες ειναι να σταματανε τα ανταποδοτικα. Χωρις μάλιστα να εχουν και αλλη προταση. Απλα λενε για επενδύσεις λες και κανουν κουμαντο στα λεφτα των ιδιωτων. Μπραβο Αμανατιδη εισαι απέναντι στον λαικισμο και σε αυτους που νομίζουν οτι ολα τα ξερουν.

    • Στοπ στις εργασίες κατασκευής του Αιολικού πάρκου στο Νυμφαίο έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων αποφάσισε το δικαστήριο

    • Ανταποδοτικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Απλά φορτώνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος με επιπλέον δαπάνες, εντελώς αχρείαστες, που βαφτίζονται “ανταποδοτικά”! Η Κοζάνη πληρώνει τα “ανταποδοτικά” της Εύβοιας, η Εύβοια της Πελοποννήσου, η Αττική όλης της Ελλάδας, η Θεσσαλία της Θράκης, και πάει λέγοντας! Τελικά μόνο οι “επενδυτές” κερδίζουν, απ’ τις εγγυημένες τιμές στις οποίες πουλάνε το ρεύμα κι απ’ τις επιδοτήσεις που παίρνουν από ΔΗΜΟΣΙΟ χρήμα!

  • Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Ο Αμανατίδης προστατεύει πάντα τους επενδυτές ΑΠΕ. Δεν είδε τίποτε στο Βερμιο. Σωστό αυτό που είπε Ζεμπιλιάδου. Πώς είναι νόμιμες οι αδειοδοτήσεις αν δεν συμφωνούν με το Χωροταξικό;;;; Τους καλύπτουν οι υπηρεσίες και ο περιφερειάρχης

  • Προτείνω να ερευνήσει η Περιφερειακή αρχή μελέτες που έγιναν σε χώρες που έχουν εγκαταστήσει αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα πολλά χρόνια πρίν για να διαπιστώσουν ότι τα συγκεκριμένα αυξάνουν τη θερμική επιβάρυνση του εδάφους όπου τοποθετούνται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μέση θερμοκρασία της περιοχής κατά μισό βαθμό τουλάχιστον και συνεπακόλουθο είναι η αλλαγή του μικροκλίματος με ότι συνέπειες προκύπτουν σε πανίδα, χλωρίδα και τις πηγές νερού, για να μην αναφέρω τους κινδύνους πλημμύρας που δημιουργούν τα ξυρισμένα και μπετονένια πλέον βουνά μας
    Συμπληρωματικά αναφέρω ότι θα πρέπει να ελέγξουν τους όρους που αναφέρονται στην διαχείριση τους μετά το πέρας της λειτουργίας τους.
    Ενημερωτικά σας λέω ότι δεν θα απομακρυνθούν αλλά θα παραμείνουν ως άχρηστα, επικίνδυνα απόβλητα στα βουνά μας.
    Τα οικονομικά συμφέροντα των ολίγων και εκλεκτών ιδιοκτητών των ΑΠΕ δεν μετ ναρούν περισσότερο από το δικαίωμα στην ζωή και την ποιότητα της καθώς και στο δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του τόπου και του περιβάλλοντος των κατοίκων.
    Ναι στις ΑΠΕ, αλλά μετά από χωροταξικές μελέτες και όχι μόνο στην Ελλάδα και δη στην Δυτική Μακεδονία.
    Ας τοποθετήσουν και οι Γερμανοί και οι λοιποί Ευρωπαίοι ΑΠΕ στις χώρες τους στα δάση τους, κοντά στα χωριά τους, στις περιοχές natura κλπ.
    Αυτό το βάρος δεν αποτελεί μόνο βάρος της Ελλάδας.
    Καλή επιτυχία στον δίκαιο αγώνα των τοπικών κοινωνιών.

    • Ναι καλά!
      Οι περισσότεροι (αν όχι ολοι) περιφερειακό σύμβουλοι του Αμανατίδη είναι μέτοχοι εταιρειών ΑΠΕ, με πρώτο και καλύτερο, τον ίδιο!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι