Παναγιώτης Πλακεντάς προς φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τέξας: «Παλεύουμε για να καταφέρει να διατηρήσει η Εορδαία τον ενεργειακό της χαρακτήρα»

8 Αυγούστου 2024
11:24

Δεν έκρυψε την αγωνία του ο Δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, για το  μέλλον του Δήμου Εορδαίας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης που εξαγγέλθηκε το 2019, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης και για το πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε αντικατάσταση αυτών που χάνονται, μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης 7 Αυγούστου σε 32 φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου του TEXAS Α&Μ.

 

Οι 32 φοιτητές από το Τέξας, οι οποίοι συνοδεύονται από τρεις καθηγητές τους και έναν ξεναγό, στο πλαίσιο επίσκεψής τους στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας εξέφρασαν την επιθυμία να συναντηθούν με τον Δήμαρχο Εορδαίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Δημαρχείο Εορδαίας ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο κ. Πλακεντά ότι η επίσκεψή τους συμπίπτει με την απόφαση της κυβέρνησης για την παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής και των ορυχείων της περιοχής. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο των επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στη Δυτική Μακεδονία ώστε να δημιουργηθούν νέες – σταθερές θέσεις εργασίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με βάση μελέτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έχουν χαθεί ή θα χαθούν το αμέσως προσεχές διάστημα 19.000 θέσεις εργασίας άμεσες ή έμμεσες, αλλά και ότι 8 στους 10 νέους που φεύγουν για σπουδές δεν γυρίζουν πίσω γιατί δεν υπάρχουν ευκαιρίες για δουλειά.

 

Ο κ. Πλακεντάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες, τον αγώνα και το σχεδιασμό του Δήμου Εορδαίας με στόχο να καταφέρει να διατηρήσει η περιοχή της Εορδαίας τον ενεργειακό της χαρακτήρα, όπως την υλοποίηση έργου κατασκευής μονάδας ΣΗΘΥΑ (πράσινο υδρογόνο από ΑΠΕ) για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα για το κτήριο του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας -μαζί με το ΕΚΕΤΑ και το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, στη θωράκιση της βιωσιμότητας της Τηλεθέρμανσης και άλλες δράσεις. Έδωσε έμφαση στο στρατηγικό ρόλο του Βιοτεχνικού Πάρκου στην ΑΕΒΑΛ, για το οποίο είπε ότι υπάρχουν επενδυτικές προτάσεις, και μάλιστα κάποιες από αυτές αφορούν στον τομέα της ενέργειας. Καθώς, όπως είπε, έχει σχεδιαστεί και είναι προς υλοποίηση έργο κατασκευής κόμβου υδρογόνου στο ΒΙΟ.ΠΑ. Πτολεμαΐδας.

 

Είχε προηγηθεί η προβολή βίντεο της ΔΕΗ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας για την ενημέρωση των Αμερικανών φοιτητών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη δημιουργία του πρώτου λιγνιτικού σταθμού στην Πτολεμαΐδα και για το πως η περιοχή εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας και ολόκληρων των Βαλκανίων, καθώς παρήγαγε το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας.

 

 

23 σχόλια

  • Ακούγοντας τον Δήμαρχο φαντάζεσαι ότι βρίσκεσαι στην
    Σίλικον Βάλλεϋ και όχι στην κοινότητα Πτολεμαΐδας……

  • πως ακριβώς παλεύεις κ. πλακεντα? βάζοντας πλάτη στην άναρχη απολιγνιτοποιηση όπως παραδέχτηκες δημόσια?

  • ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    ΟΥΤΕ ΜΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΗ Ο ΔΗΜΟΣ – ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ –
    ΟΥΤΕ ΜΙΣΗ

    ΟΠΟΤΕ ΡΙΧΝΕΙ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΠΟΙΟ ΕΡΓΟ
    Ο ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΑΡΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙ ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ – ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΜΠΟΡΕΙ

  • Μόνο αντιδημάρχους (νυσταγμένους κρίνοντας από τον Ιωαννίδη και την Κάτσιου) βλέπω και συνδικαλιστές στην αίθουσα από πλευράς Δήμου. Κανένας πιο ειδικός δεν υπάρχει; Σε αυτούς εξαντλείται η εξειδίκευση της Εορδαίας στην ενέργεια;

    • Όλοι προσέχουν την συζήτηση αλλά μόνο ο Ιωαννιδης βλέπω να νυστάζει αχ κάτι κουρασμένα παλικάρια …επίσης ο Καραβασίλης είναι αντιδήμαρχος σχετικός με την απολιγνητοποίηση η Κατσιου λογικά σαν αντιδήμαρχος παιδείας οι υπόλοιπο σαν τι ήταν εκεί;

  • Μόνο φωτογραφίες και φανφάρες είσαι δήμαρχε. . Ο δε συνδικαλιστής παντελής έλλειψη τεχνογνωσίας. Οι δε αντιδήμαρχοι νυσταγμενοι ” άντε να τελειώνουμε”

  • Ερώτηση
    Σε τι γλώσσα μιλούσε ο δήμαρχος;
    Υπήρχε διερμηνέας;
    Ο συνδικαλιστής τι ρόλο είχε;
    Οι αντιδήμαρχοι ποιος ο ρόλος τους αφού οι περισσότεροι έχουν πλήρη άγνοια του θέματος και εννοείται ότι το φερόφωνο βγάζει μια ανακοίνωση σχετική του θέματος έτσι για να δείξουμε εντυπώσεις ενώ στην ουσία κάνεις δεν νοιάζεται για την περιοχή.
    Στα καρναβάλια όλοι στην πλατεία,ενώ στα σοβαρά θέματα από τον καναπέ και δεν βαριέσαι.
    Άλλωστε το επίπεδο της πόλης πολύ κάτω του μετρίου.

  • Δήμαρχος με το βλέμμα στα περασμένα μεγαλεία.
    Απορώ πως δεν μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων και το CERN.
    Καληνύχτα Πτολεμαΐδα. Άριστη επιλογή.

  • Έξω πάμε καλά ..
    Μέσα όμως σκ@τ@..
    Τι τους λέμε τους ανθρώπους;
    Ήρθαν για ενημερωτική επίσκεψη και τους ζαλισαμε με όλα αυτά που ΔΕΝ κάναμε .
    Με αυτά που θα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν
    Η σιωπή είναι πάντα χρυσός Δήμαρχε
    Δεν τα λέμε στη νύφη για να τ’ακούσει η πεθερά.
    Το τέλος θα είναι μακρόσυρτο κι ο θάνατος της Δυτ.Μακεδονιας αργός και βασανιστικός.
    Τι δεν καταλαβαίνετε ;
    ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ
    Επιστροφή για όσους φεύγουν με κάθε τρόπο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
    Ο τοπικός πόρος επί σειρά δεκαετιών έγινε σουβλάκια και πανηγύρια κι όχι επένδυση επόμενων γενεών .

    Όλα τα σχέδια έμειναν μελέτες στα συρτάρια .

    Και το τούνελ της Κλεισούρας μνημείο σπατάλης της τελευταίας στιγμής για να σωθούν τα προσχήματα της δήθεν ανάπτυξης της περιφέρειας.

    Ο πολλαπλασιαστής ισχύος κάθε έθνους είναι ο παράγοντας άνθρωπος ..στη δική μας περίπτωση αυτός ο παράγοντας λείπει γιατί μετανάστευσε είτε στο εξωτερικό είτε “εις κύριον”.

    Ανάπτυξη με μεσήλικες συνταξιούχους δεν έρχεται …δυστυχώς

  • Δήμαρχε μαζεψου κι άσε τις αερολογιες. Μάζεψε και τα “αλάνια” που έχεις γύρω σου μπας και σώσεις κάτι από την πόλη γιατί θα παραδώσεις χωριό. Επιτέλους αφήστε την ονειροπόληση. Παρεμπιπτόντως αφού τα κάνεις όλα καλά τους δύο μηχανικούς συμβούλους τι τους ήθελες;

    • Ποιοι είναι οι δύο μηχανικού σύμβουλοι; Στις φωτογραφίες δεν φαίνεται κανένας εκτός των αντιδημάρχων.

    • ΟΑΕΔ ο δήμος.
      Μαζεύτηκαν εκεί οι πικραμένοι σύμβουλοι (του ΣΥΡΙΖΑ)και οι γλάστρες οι ξανθιές και πληρώνουμε εμείς τα βουρλα που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα.
      Βούρκος και δυσοσμία.

  • Παναγιώτη είσαι τυχερός διότι όσοι απέμειναν στην πόλη μας πιστεύουν ότι ο ΚΑΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ είναι αυτός που κουρεύει χόρτα και ασχολείται με μικροεξυπηρετησεις πολιτών οποτε και επιβιωνεις πολιτικα!! Για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου μας όμως ούτε εσύ ούτε αυτοί που σε συμβουλεύουν μπορείτε να βγάλετε τον τόπο που τόσο αγαπώ από τον αργό θάνατο!! Θα προτιμούσα να μην ξανακούσω από το Δήμαρχο Εορδαιας και την ομάδα του ξανά για ενεργειακή μετάβαση, θέσεις εργασίας και ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ αλλά να μας αφήσουν να χαρούμε τουλάχιστον το κουρεμένο και καθαρό τοπίο γεμάτο φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα!!

  • ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α.ΦΩΣΚΟΛΟΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.!!!!
    Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΏΠΟΥ!!!!!!._
    ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι