Επενδύσεις, μονόδρομος χωρίς ιδεοληψίες… (του Γ. Ιωαννίδη, Αντιδημάρχου Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Κοζάνης)

8 Αυγούστου 2024
14:35

Την κατάσταση που βρίσκεται ο τόπος μας, τη γνωρίζουμε άπαντες. Η ανεργία και η φυγή των νέων και παραγωγικών (κυρίως) ανθρώπων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις ενώ το ΑΕΠ της περιοχής βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση εδώ και κάποια χρόνια. Το παραγωγικό μοντέλο που επιλέχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, απέδειξε πως το κράτος δεν θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει ως επιχειρηματίας, αφού δεν είναι αυτός ο ρόλος του και είναι ένα μοντέλο που δεν ευδοκιμεί σε καμία αναπτυγμένη χώρα της Ευρώπης.

Ο στόχος της δημόσιας διοίκησης σε όλους τους βαθμούς, οφείλει να είναι αυστηρά ελεγκτικός ως προς την εύρυθμη λειτουργία της εμπορικής και κυρίως της ανταγωνιστικής αγοράς, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται στρεβλώσεις και ανισότητες, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να αναπτυχθούν οικονομικά, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, υπεραξία για τον τόπο αλλά και έσοδα για το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

Η διαχρονική υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ, πνίγει κυριολεκτικά τα ταμεία τους. Ένας Δήμος λειτουργεί με έσοδα και έξοδα. Όπως ακριβώς το σπίτι μας. Όσα έσοδα έχει (από κάθε πηγή), τόσα έξοδα πρέπει να παράγει (στη χειρότερη των περιπτώσεων). Ελάχιστοι Δήμοι είναι πλεονασματικοί πλέον, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε στον δημοσιογραφικό τύπο, περιπτώσεις Δήμων που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, παρά τις προσπάθειες που κάνει το υπαλληλικό προσωπικό (μισθοδοσίας υπαλλήλων, μειώσεις ωρών σε καθαρίστριες, ελλειπή εκτέλεση καθαριότητας κλπ).

Η δημιουργία και προσέλκυση επενδύσεων, που θα δημιουργήσει έσοδα και θέσεις εργασίας, είναι επιτακτική. Μέσα σε πλαίσιο διευρυμένης αντίληψης της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, χωρίς τις ιδεοληπτικές παρωπίδες ενός κράτους, γενικού εργοδότη.

Σίγουρα υπάρχει ανασφάλεια σε κάθε τι καινούργιο που κάνει την εμφάνιση του, ειδικά σε μια περιοχή που έμαθε επί δεκαετίες να εξαρτάται από το δημόσιο τομέα.

Υπάρχουν οι θεσμικοί φορείς, οι ελεγκτικές υπηρεσίες και οι προβλεπόμενες διαδικασίες, έτσι ώστε να αξιολογούνται όλες οι επενδύσεις που θέλουν να εγκατασταθούν στην περιοχή μας, πάντα στα πλαίσια που ορίζονται από τους νόμους της χώρας μας.

Αυτοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υπεύθυνοι για τις αδειοδοτήσεις που θα δοθούν. Αυτοί οι μηχανισμοί είναι που έχουν την εξειδίκευση των αντικειμένων τους, μέσω των καταρτισμένων υπαλλήλων τους, για κάθε περίπτωση επιχειρηματία που θέλει να επενδύσει στον τόπο του, στον τόπο μας και όχι κάποιες άναρχες (ή αναρχικές) φωνές, που δεν έχουν καμία τεκμηρίωση σε όσα επικαλούνται, “χτυπώντας” μόνο στα αντανακλαστικά της κοινωνίας, που τις περισσότερες φορές δεν έχει γνώση της νομοθεσίας που υπάρχει.

Κάθε νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα που δημιουργείται, αφήνει οικονομικό αποτύπωμα και στους Δήμους. Και πολλές φορές με ανταποδοτικές υπηρεσίες που υπερβαίνουν τις εκ του νόμου υποχρεώσεις. Αυτή τη στιγμή στο Δήμο Κοζάνης, τα μεγαλύτερα έσοδα είναι αυτά από τις εκμισθώσεις των ακινήτων σε επιχειρηματικές δράσεις. Ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα για την κατάσταση στην οποία διανύουμε και δίνουν τεράστια ανάσα στη λειτουργία του. Παράλληλα υπάρχουν θέσεις εργασίας που κράτησαν για αρκετά χρόνια στον τόπο μας πολλούς συμπολίτες μας (πάρα τις φωνές που ακουγόντουσαν για 1-2 χρόνια), από το να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό ή σε μεγάλα αστικά κέντρα (χάσαμε το 10,3% του πληθυσμού της ΔυτικήςΜακεδονίας σε μια 10ετία).

Πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές που κάνουμε, αλλά σε πλαίσια σύνεσης και εμπιστοσύνης στις αδειοδοτικές αρχές, που έχουν το γνωστικό αντικείμενο και όχι σε ιδεοληπτικές λογικές που κρατούν τον τόπο πίσω.

Η συνεργασία κράτους-επιχειρηματία-εργαζόμενου είναι επιτακτική και εκεί θα μπορεί να υπάρξει μια αχτίδα ανάπτυξης…

28 σχόλια

  • Συμφωνώ Γιάννη. Να το ψάξουμε λίγο. Πρέπει να αρχίσουμε από τους αυτοδιοικητικούς που ψήφιζαν συντεταγμένα γιατί ακούγεται ότι γινόταν και γίνεται με ανταλλάγματα σε είδος δηλαδή φωτοβολταϊκά. Περιμένω να το φέρεις ως θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

  • Κύριε αντιδημαρχε καλησπέρα. Επειδή κατάγομαι αλλά δε μένω στην Κοζάνη θα σας παρακαλούσα να αναρτήσετε την επαγγελματική σας σταδιοδρομία. Ευχαριστώ.

    • Οι απόψεις, οι θέσεις και το προσωπικό παράδειγμα του καθενός.
      Λυπάμαι κύριε αντιδημαρχε αλλά είστε τουλάχιστον ανεπαρκής για να εκφέρεται άποψη.
      Είπαμε να διώξουμε τον Μαλούτα και κάνει κουμάντο τον δήμο ο Αλειφερης ο Κουκουλοπουλος και Νικολέτα.
      Δεν λυπάμαι τους δημότες γιατί ήξεραν ποιους ψήφιζαν.

  • Καλά και άγια τα μεγάλα λόγια και οι διακηρύξεις
    Αυτα όμως πρέπει να συνοδεύονται από υλοποιησιμες προτάσεις και οχι μόνο θεωρητικές διακηρυξεις και η εφαρμογή των να είναι δυνατή και εφικτή
    Για να γίνει αυτό χρειάζεται βούληση που όπως φαίνεται δεν υπάρχει γιατι αυτη υπακούει σε άλλες σκοπιμοτητες

  • Γιαννάκη,αυτό το κείμενο χωρίς ουσία το έγραψες μόνος σου;Δύσκολα..
    Η συνεργάτης σου βοήθησε;
    Προσπαθείς να δικαιολογήσεις το λόγο που ψήφιζες ΝΑΙ στα Φωτοβολταϊκά ενώ ήσουν στην κίνηση του Κουζιάκη;

  • υπονοεις κατι? Σε ποιους απευθυνεσαι, ποια η αναγκη να γραψεις ενα τετοιο αρθρο τον Αυγουστο με 40 βαθμους κελσιου την ωρα που η πολη ειναι αδεια και ο κοσμος για διακοπες η στα χωρια του?

  • Τελικά αυτό το chatgpt κάνει πραγματικά θαύματα. Βγάζει ένα κείμενο γεμάτο αερολογιες για όσους θέλουν να φαντάξουν. Για όσους γνωρίζουν έστω και λίγο τον Γιαννάκη καταλαβαίνουν ότι δεν το έγραψε μόνος του. Βέβαια και αυτος ως λάτρης των καφενείων αερολογιες λέει άλλα τα λέει στα καφενεία. Τωρα σκεφτηκε να συνδυάσει τον αέρα από πολλές μεριές και όποιος τσιμπήσει.

  • Γιάννη ως υπεύθυνος αντιδήμαρχος για τη Κοβενταρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη γράψε μας πόσα λογοτεχνικά βιβλία έχεις διαβάσει και ποιός είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας.

    • Να απαντήσει για τον Γιαννάκη ο ξάδελφος του Αλειφέρη που είχε εξαπολύσει απαράδεκτη επίθεση για τον πρόεδρο της Βιβλιοθήκης τότε Μυροφορίδη.
      Που είναι τώρα ο Καφάσης ,βλέπει Ολυμπιακούς παρέα με τον Περικλή ;
      Άιντε ρε φούρκα που θέλετε όλοι!
      Μόνο το συμφέρον σας και να πέφτουν οι μισθοι!

  • ανούσιες απόψεις..στην πράξη Γιάννη..στην πράξη..γιατί κινδυνεύετε δυστυχώς πολύ νωρίς να γίνετε πολύ φαφλατάδες και από αποτέλεσμα μηδεν..

  • Ο Αντιδήμαρχος κάτι έχει στο νού του και προετοιμάζει το έδαφος. Αφορμή είναι ίσως η θετική ψήφος της πλειοψηφίας του Δημοτικου Συμβουλίου για την επένδυση στον Κρόκο.

    Δε μας λέει ποιό είναι το ποσό που εισπράττει ο Δήμος απο τις μισθώσεις των φωλτοβολταϊκών , μήπως είναι περίπου 500.000 Ε ; Με αυτά θα σωθεί ο Δήμος ; είναι περήφανος όταν καμαρώνει τις πλαγιές του βουνού στα Κοίλα ή πάνω στα Σιδερά ;

  • Ξεκάθαρη η χρήση του chat gtp 3.5,του δωρεάν,που είναι ξεπερασμένο,κι όχι φυσικά του 4.0 που είναι συνδρομητικό,για να μαθαίνουμε όλοι τους τρόπους που επιλέγουν αιρετοί της πλάκας να εκφέρουν δημόσιο λόγο.
    Στην ουσία ο κ.Ιωαννίδης 1ον προετοιμάζει μια προσπάθεια να αυξηθούν τα δημοτικά χαράτσια και 3ον να δικαιολογήσει τα ΝΑΙ του στα φωτοβολταικα.
    Πολύ κουτοπονηριά,μόνο αυτό

  • Αλώστε ο Ιωαννιδης έχει δηλώσει ότι είναι πολιτικός
    Και κάνει πολιτική και δεν είναι για να λύνει ζητήματα τεχνικά η αλλά. Και το χειρότερο είναι ότι τον ψήφησα τον άσχετο. Μακριά λερώνει. Όλοι τούς μα όλοι τους δεν μπορούν να κανουν διαχείριση της όλης κατάστασης πού περνάει ο δήμος μας. Το δήλωσαν ανοιχτά και ξεκάθαρα δήμαρχος και αντιδήμαρχοι, δεν υπάρχουν χρήματα δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με προμηθευτές άρα μάς είπαν μην ζητάτε τίποτα. Ευτυχώς υπάρχουν και οι εταιρείες με τα φωτοβολταϊκά και η ΔΕΗ και βοηθάνε λίγο τής κοινότητες. Περνούν από τής εταιρείες και οι αντιδήμαρχοι και βάφουν καμια στάση, εκκλησίες και διάφορα άλλα. Μέχρι στιγμής είναι ανίκανοι, ιδικά ο ιωαννιδης.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι