Koζάνη:Πως θα γίνει η πόλη μας ελκυστική, όταν δεν είναι για τους ίδιους τους κατοίκους της; (Γράφει ο Στέλιος Μήλιος)

10 Αυγούστου 2024
21:10

Σε μια πόλη που αγωνίζεται με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και τη δραματική μείωση του πληθυσμού, ειδικά των νέων, η ιδέα ότι ο τουρισμός θα αναστηθεί μόνο με ένα ανοιχτό μουσείο ή την καταγραφή πολιτιστικών μνημείων είναι απλώς απομακρυσμένη από την πραγματικότητα. Αυτές οι προσεγγίσεις όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά αποτελούν μια επικίνδυνη απλοποίηση των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη.

Είναι επικίνδυνο και ανεύθυνο να πιστεύει κανείς ότι ο τουρισμός μπορεί να προκύψει μαγικά, όπως επικίνδυνη είναι η πολιτική που στηρίζεται σε επιφανειακές λύσεις και κενές υποσχέσεις. Η πολιτική χωρίς ουσία δεν είναι απλώς ανεπάρκεια, αλλά αποτελεί άμεσο εμπόδιο στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτή η έλλειψη ουσίας καταδεικνύει την ανικανότητα των ηγεσιών να αναγνωρίσουν τις πραγματικές ανάγκες και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις.

Η λύση απαιτεί την υιοθέτηση καινοτόμων εργαλείων και στρατηγικών που θα μετασχηματίσουν την πόλη σε έξυπνη και ελκυστική, αξιοποιώντας την κρίση ως κινητήρια δύναμη της καινοτομίας. Η συνεχής μάθηση, η δημιουργικότητα και η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων και πόλεων είναι κρίσιμες για μια βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Η τεχνολογία και η πληροφορία δεν είναι πολυτέλειες αλλά αναγκαιότητες για τη βελτίωση των αστικών συστημάτων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Πέρα από τις διακηρύξεις και τις εντυπωσιακές ανακοινώσεις, το ζητούμενο είναι η εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων. Ο πολιτισμός πρέπει να είναι στο επίκεντρο της αστικής ανάπτυξης, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενσωματώνει και να ενισχύει την τοπική κοινωνία, να προάγει τη συνοχή των γειτονιών και να καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αν δεν υπάρχει πραγματική δέσμευση και εφαρμογή αυτών των αρχών, η επιτυχία θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός.

Αν η πόλη θέλει να προχωρήσει, πρέπει να διασφαλίσει ότι υπάρχουν οι άνθρωποι με τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία για να υλοποιήσουν αυτές τις αλλαγές. Η πολιτική οφείλει να προχωρά πέρα από το θέατρο εντυπώσεων και να εστιάζει σε λύσεις με ουσία. Χωρίς αυτήν την προσέγγιση, η αποτυχία είναι σχεδόν βέβαιη και η υποβάθμιση της πόλης αναπόφευκτη.

25 σχόλια

  • Καλά τα λες νεαρέ μου αλλά οι πολίτες αυτής της πόλης είναι σφιχτοι…και οι δημοτικοί χωρίς φαντασία…καταλαβαίνεις τι εννοώ οπότε δεν υπάρχει ελπίδα….η μόνοι ανάπτυξη είναι στα καφέ όπου έχουν γίνει περισσότερα από τους κατοίκους και εκεί θα παραμείνει…..τέλος να πω ένα μουσείο με ένα αφιλόξενο κέντρο είναι αποφυγή για τους επισκέπτες….

    • Καλά τα λέει ο αρθρογράφος και μπράβο του. Ελλάδα και τουρισμός ναι είναι ένα .Η Ελλάδα είναι σαν μια καφετέρια τεράστια και βγάζουν κάποιοι λεφτά εμείς δυστυχώς σε αυτήν την καφετέρια έχουν το χειρότερο κομμάτι που δεν θα καθήσει κανένας όποτε ας ξεχάσουμε τον τουρισμό, Κοζάνη Ελλάδα μεν αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει και τουρισμός. Έχει και εδώ πολύ ωραία μέρη αλλά δεν είναι για τουρισμό κτλ κτλ. Και σαν πολη είναι πολύ άσχημη και θα είναι. Και η πλατεία πάρκινγκ υπόγειο να είχε από κάτω παλι δεν θα γινόταν τίποτα. Θλίβομαι που απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο χτίσαν το μπλιουριο ίδρυμα αν ήταν εκεί ανοιχτό θα ήταν πολύ ωραία αλλά …. Οι νέοι να μην μην ανησυχούν για τίποτα από το να κάτσουν εδώ μόνο να χάσουν έχω οπότε να φύγουν και να μην φοβούνται όσο χρόνια και να λείπουν δεν θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο να φύγουν χωρίς τύψεις. Η πόλη θα σβήσει αργά και ήρεμα.

  • Αυτό που έγινε και γίνεται με την καθαριότητα στο Δήμο Κοζάνης πρέπει να γίνει και στους άλλους τομείς! Κάλιο αργά παρά ποτέ. Ευχαριστώ.

  • Χωρίς κατάλληλες υποδομές και ευνοϊκές συνθήκες φορολογίας μην περιμένετε σοβαρές επενδύσεις για την δυτική Μακεδονία! Και επομένως μην περιμένετε ποιότητα ζωής!!!! Το κράτος των Αθηνών αποφάσισε να ρίξει ταφόπλακα στην περιοχή μας και εμείς αντί να αντιδράσουμε σφόδρα στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό για εργασία ως λύση ανάγκης με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του πληθυσμού μας!!!! Τρομερά δύσκολη κατάσταση αυτή αλλά βλέπεις το….συνηθίσαμε!!!! Όταν σε μια δεκαετία από σήμερα η περιοχή μας θα κατοικείται μόνο από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα….ελάτε να ψάχνουμε όλοι οι εναπωμείναντες τι πήγε στραβά!!!!!! Αντε καλό βράδυ τώρα και πάτε για μπανάκι αύριο Κατερίνη ή Πάργα και μην σκέφτεστε αρνητικά….έχει ο θεός….άλλωστε κάπως έτσι πορευόμαστε εδώ και δεκαετίες δυστυχώς!!!!

    • Συμφωνώ απόλυτα. Μόνο θεωρία είμαστε. Πότε αντιδράσαμε σαν κοινωνία. Πότε είπαμε φτάνει πια. Έχουμε που έχουμε πουλημένους και πιστούς σαν σκυλιά στο κόμμα τους και μόνο βουλευτές. Έχουμε και μια εφησυχασμενη κοινωνία.

  • Πριν δύο χρόνια ήρθε κλιμάκιο της vw στην περιοχή ώστε να ερευνήσει αν θα μπορούσε να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων ή/και εξαρτημάτων αυτών για την εξυπηρέτηση της ανατολικής Ευρώπης σε πρώτη φάση στο πλαίσιο ανάπτυξης των στρατηγικών θέσεων της εταιρείας ανά την Ευρώπη. Το πρώτο πράγμα που ρώτησαν ήταν για την μεταφορά του κύριου όγκου των παραγώμενων αυτοκινήτων και πως αυτή θα πραγματοποιείται. Η απάντηση που πήραν τους τρόμαξε. Γραμμή σύγχρονου τρένου δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει για τα επόμενα 2ο χρόνια. Σηκώθηκαν και έφυγαν σχεδόν τρέχοντας. Αλλά κανείς δεν μας ενημέρωσε, γιατί άραγε;;;; Νομίζω πως σου απάντησα φίλε μου.

  • Εκθέσει ιδεών !!!καλο είναι και αυτό αλλά με μέτρο γιατί όταν το μέτρο ξεφεύγει τότε έχουμε αντίθετα αποτελέσματα .!!καλα τα λόγια τα παχιά αλλά τα λέγαν και άλλοι και ήρθαν δεύτεροι και καταϊδρωμένοι .

  • Κλασσική παράταξη Κουζιακη. Μόνο να λέμε αερολογιες χωρίς επιχειρήματα, θεωρίες και μόνο θεωρίες, γενικολογα, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε πρόταση και λύση.

  • Οδικό δίκτυο από τη δεκαετία του ’80 και κακοσυντηρημένο κι εσύ μιλάς για ανάπτυξη τουρισμού στην περιοχή;;;; Πολύ ρομαντική η προσέγγιση σου

  • Ειμαστε αξιοι της μοιρας μας,γιατι τοσα χρονια ψηφιζαμε ανικανους πολιτες οι οποιοι κατορθωσαν το ακατορθωτο να κανουν την Κοζανη τη χειροτερη Ελληνικη πολη.Συμφωνα με περιοδικο η Κοζανη ειναι τελευταια 48η απο 48 πρωτευουσες Π.Ε.Στο μυαλο ομως;Ποιος αλλος θα μπορουσε να σκεφτει. να μην κανει wc στο Δημοτικο κηπο;Μονο ενας.Το ερωτημα ειναι γιατι το σκεφτηκε;Την απαντηση την εδωσε οπως παντα η μικρη βουλη το καφενειο.Για να μην ξαναπας.Τι δουλεια εχεις εκει ;η πολη εχει ΠΛΑΤΕΑ.

  • Τα νέα παιδιά θα πρέπει να αντιληφθούν πως οι εκθέσεις είναι καλές για το σχολείο, αλλά στην πραγματική ζωή χρειάζονται συγκεκριμένα πράγματα κι όχι αερολογίες του τύπου “πάρε κι εμένα μπάρμπα”.

  • Στην Κοζάνη δεν καταλαβαίνετε πως η τουριστική της ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσω της ανάπτυξης της περιφέρειας. Πιέρια, Βοιο, ορεινοί όγκοι, παραλίμνιες περιοχές. Οι οδικές υποδομές είναι τραγικές και γι’αυτό οι πολιτικοί της Κοζάνης διαχρονικά έχετε τεράστια ευθύνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι είσοδοι- έξοδοι της Κοζάνης και οι δρόμοι πέριξ αυτής, π.χ. Κουρί, Σκαφιδι. Τα πάντα γίνονται για να μην μπορεί ο κόσμος να φύγει από την Κοζάνη. Μόνο που τώρα άρχισαν να φεύγουν για άλλες πολιτείες και δε γυρίζουν.

  • Θα το γράψω πολύ…”κομψά” .Η Κοζάνη οδεύει με μαθηματική ακρίβεια, στο να της συμβεί ότι συνέβη και στην καστοριά. Όχι όμως με τόσο γρήγορο Ρυθμό όπως συνέβηκε στους καστοριανούς. Η Κοζάνη έχει … “λίπος “Ιιδιότητες κατοικίες και εφάπαξ από τους γονείς, ( ( (δεη)) ,κρατάνε την πόλη κατά κάποιον τρόπο ζωντανή. Όταν αυτά όμως τελειώσουν? ΥΓ Είναι καθαρά προσωπική μου άποψη και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να προσβάλλω τον τόπο και την πόλη.

    • Έτσι όπως τα λες είναι χωρίς υπερβολή και εννοείται ότι αγαπάμε αυτόν τον τόπο και θέλουμε μια λύση που δεν φαίνεται μέχρι στιγμής στα προβλήματα που υπάρχουν και σε αυτά που έρχονται και δεν χρειάζεται να είσαι προφήτης και να λες θεωρίες με πολλά λόγια!!!
      Το μονο που φαίνεται στον ορίζοντα με νόμους και με την βούλα του κράτους είναι η βιομηχανοποίηση της υπαίθρου της περιοχής με κύριο όγκο τις ΑΠΕ και την ανακύκλωση με ότι αυτό συνεπάγεται…και αυτό δεν μπορεί να συμβαδίζει με σχέδια για τουρισμό που έτσι κι αλλιώς ήταν μια ουτοπία.

  • ΓΙΑΤΙ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ;
    Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑ ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. ΓΙΑΥΤΟ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ “ΙΔΙΟΥ” ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΠΟΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ.

    • ΚΚΕ το κόμμα σου λαέ…
      Άσε ρε φίλε και κοίτα ο γενικός γραμματέας τι όμορφο καπιταλιστικό αυτοκίνητο παρήγγειλε…
      Σας χρησιμοποιούν και εσάς δυστυχώς..δίνεται το κάτι της στο κόμμα …μια χαρά περνάνε τα στελέχη …
      Ίδιοι είστε όλοι αριστεροί, δεξιοί και κεντρώοι …

  • Το όνειρο της τουριστικής ανάπτυξης στην Κοζάνη είναι όνειρο θερινής νυκτός….
    Πολύ λίγοι επιλέγουν τέτοιου είδους τουρισμού και αυτοί δεν επαρκούν για την δημιουργία κρίσιμης μάζας….
    Επίσης οι λήπτες αποφάσεων της περιοχής επί 5 δεκαετίες ΔΕΗ απλά επένδυσαν στο προσωπικό τους συμφέρον….
    Και κάπως έτσι ακούμε το 2024 για ιππικούς τουρισμούς και πράσινα άλογα….

  • ‘Ενας νεαρός τάραξε λίγο τα νερά, αυτό είναι καλό. Αυτοί που θέλαν συγκεκριμένες προτάσεις “βγάλαν” μόνο γρίνια. Η Δυτική Μακεδονία για να ξαναμπεί στο μάτι των “επενδειτών” πρέπει να αξιοποιήσει την νέα γεωπολιτική της θέση στα Βαλκάνια. Συνορεύουμε με δύο χώρες και μπορούμε να γίνουμε οδηγός τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτά θέλει το διεθνές οικονομικό σύστημα γιατί αλλιώς μπαίνεις στο περιθώριο.

  • Τουρισμός στην Κοζάνη….
    Να δει τι;;;χορό της φωτιάς σαν τους Ινδιάνους;
    Διαμονή πού;;;στα 3-4 αρχαία ξενοδοχεία της;
    Ήρθε η ώρα να βιώσει όσα προκάλεσε σε Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά
    Σανίδα σωτηρίας οι….φιλόξενοι κάτοικοί της

  • Όταν τον “χρυσό αιώνα” της Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, τα εφάπαξ επενδυόταν σε εξοχικά και σε γούστα…. Και δεν έγινε από κανένα μια σοβαρή συζήτηση…. Το μόνο που λέγανε όλοι να βάλω τα παιδιά μου στη ΔΕΗ…. Λες και ο λιγνίτης θα ήταν για χίλια χρόνια…. Όταν η ψήφος ήταν με βάση το διορισμό στο δημόσιο, στο 8μηνο… Όταν τόσα χρόνια δεν έγινε ένα νοσοκομείο πρότυπο για όλη τη χώρα με τόσο χρήμα που είχε ο νομός… Μας φταίει μετά το κράτος τον Αθηνών, ο Μυτιληναίος, ο Βαρδινογιάννης…. Αν δεν πούμε εμείς φταίμε και πρέπει να τ αλλάξουμε, δεν αλλάζει τίποτα….

  • Μπράβο νεαρέ!! Και λίγα λες. Δυστυχώς όμως σε θέσεις κλειδιά βρίσκονται άνθρωποι ανίδεοι, χωρίς όραμα, με μόνο πλάνο να βγει επιτυχώς και επικερδώς η θητεία. Η μόνη λύση είναι οι νέοι και όσοι αισθάνονται νέοι στο μυαλό και στην ψυχή να αρχίσουν να οργανώνονται από τη βάση. Για να κάνουμε αυτή την πόλη καλύτερη, αντί να μένουμε απαθείς, ας κάνουμε ομάδες για το πράσινο π.χ. με σοβαρές προτάσεις και πρωτότυπες πρωτοβουλίες. Ίσως τότε να κουνηθούν και λίγο αυτοί που πρέπει.

  • Η πολη δεν εχει σιδηροδρομο.Η περιοχη δεν εχει υδατοδρομια,αν και ειχε υφυπουργο ντοπιο και δεν εκανε τιποτα.Δεν διαθετει δρομο για Λαρισα.Δεν εχει ευκολη προσβαση στον Ε65,γιατι κανεις απο την Κοζανη δεν ενδιαφερθηκε να κουμπωσει ο Ε65 πιο κοντα στην Κοζανη π.χ.στη Μπαρα Σιατιστας.Δεν διαθετει μονιμο παρκινγκ στο μουσειο με αποτελεσμα τα λεωφορεια να σταθμευουν στο γηπεδο και στο νιαημερο.Ελα εσυ τωρα γεροντα και μαθητη να φτασεις στο μουσειο με τα ποδια και 36 βαθμους θερμοκρασια.Μια πολη που ειναι η χειροτερη στην Ελλαδα δεν μπορει να εχει κανενα μελλον.Δεν παραγει τιποτα.Αυτο φυσικα ηθελαν καποιοι γιατι νομιζαν πως τους νεοπλουτους που δημιουργησε η ΔΕΗ θα τους εχουν μαντρωμενους μονιμα εδω.Δεν ηξεραν πως η μαμα ΔΕΗκαποια στιγμη θα εκλεινε.Και να δεις τι. μυαλο διαθετουν δεν αφησαν να ερθει το Φ/Α στην Κοζανη ενω περναει απο τον Περδικκα.Τετοιο μυαλο μονο η περιοχη μας διαθετει.Σου λεει αμα ερθει το Φ/Α θα κλεισει ο λιγνιτης οποτε τι θα γινουμε εμεις ιοι αρχοντες του νομου.Αυτοι δεν ηθελαν καν την Εγνατια.Ουτε νοσοκομειο γιατι υπηρχαν ιδ.κλινικες.Το φτιαξανε στα Γρεβενα με 20.000 πληθυσμο Ενα τεραστιο νοσοκομειο που νομιζεις ειναι πανεπιστημιακο.Χωρις περιφερειακο δρομο για να περασεις απο το κεντρο και την ΠΛΑΤΕΙΑ η οποια στην ουσια κυβερνα τον τοπο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι