kozan.gr: Αυτές είναι οι προτάσεις – σχόλια στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το ανα-θεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που κατέθεσε η ΔΕΤΗ Πτολεμαίδας

17 Σεπτεμβρίου 2024
07:34
Κανένα σχόλιο

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, κα Υφυπουργέ,
Ανταποκρινόμενοι στην από 22/8/2024 πρόσκληση σας για συμμετοχή στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα καταθέτουμε στην συνέχεια τις προτάσεις και τα σχόλια μας. Η Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας, είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας σύστημα τηλεθέρμανσης που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα και λειτουργεί από το 1993 στα πλαίσια της αξιοποίησης του δυναμικού συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, που υπήρχε λόγω της κατασκευής των λιγνιτικών Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) στην Πτολεμαΐδα.

Η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας (Δ.Ε.ΤΗ.Π.), λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται και επεκτείνει με επιτυχία το σύστημα της τηλεθέρμανσης, φθάνοντας σε αξία παγίων εγκαταστάσεων τα 77 εκ. €., με μεγάλα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, χωρίς μάλιστα καμία επιδότηση των λειτουργικών δαπανών της από την αρχή της λειτουργίας της μέχρι την παύση λειτουργίας των ΑΗΣ : α) οικονομικό όφελος σωρευτικά των καταναλωτών περίπου 96 εκ. €, από το 1993 έως το 2023, β) μείωση των αστικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, λόγω υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης και μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου λόγω συμπαραγωγής, γ) εξοικονόμηση συναλλάγματος λόγω υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης, δ) ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΤΗΠ.

Η απόσυρση των ΑΗΣ της ΔΕΗ λόγω της απολιγνιτοποίησης, οι οποίοι για 28 χρόνια τροφοδοτούσαν με αποκλειστικό τρόπο την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας, με τα οφέλη που προαναφέραμε, οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση εναλλακτικών ισοδύναμων λύσεων τροφοδότησης της τηλεθέρμανσης. Οι υφιστάμενες τηλεθερμάνσεις μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση, αφενός μεν μέσω της δυνατότητας που έχουν ως συστήματα να ενσωματώσουν στο ενεργειακό μίγμα τους ενέργεια από ΑΠΕ, με τον εξηλεκτρισμό τους (power to heat), αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, φυσικό αέριο), αφετέρου δε να αποτελέσουν μέσω της αποθήκευσης θερμικής ενέργειας («θερμικές μπαταρίες») έναν ευέλικτο μηχανισμό απόκρισης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (demand response).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει δράσεις ενσωμάτωσης ανανεώσιμης ενέρ-γειας στις τηλεθερμάνσεις των ευρωπαϊκών πόλεων.

Στην Συνοπτική Παρουσίαση του ΕΣΕΚ και συγκεκριμένα στην σελ. 27 αναφέρεται : «Μέχρι το τέλος του έτους 2028, όπως ρητά προβλέπεται στο άρθρο 11 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (ν. 4936/2022, Α΄ 105) τερματίζεται η χρήση λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο διάδοχο σχήμα της τηλεθέρμανσης των πρώην λιγνιτικών περιοχών: υλοποιούνται ισοδύναμες λύσεις για τους ωφελούμενους με άλλα μέσα, όπως τηλεθέρμανση με συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης με φυσικό αέριο, αντλίες θερμότητας κατάλληλες για τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής κ.λπ.»

Στο υποκεφάλαιο «3.1.1 Μέτρα και πολιτικές για την επίτευξη του στόχου της απολιγνιτοποίησης και της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» του ΕΣΕΚ, σελ. 199, αναφέρεται : «Η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το έτος 2028 θα γίνει συντεταγμένα και υπεύθυνα. Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή να γίνει με τρόπο δίκαιο για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τη θέρμανση των περιοχών απολιγνιτοποίησης, η οποία προβλέπεται να συνεχισθεί με άλλα μέσα όπως τηλεθέρμανση με συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης με φυσικό αέριο, αντλίες θερμότητας κατάλληλες για τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής κ.λπ.»

Στο υποκεφάλαιο «2.1 Επισκόπηση γενικού πλαισίου καθορισμού στόχων» του ΕΣΕΚ, σελ. 87, αναφέρεται : «Οι βασικές προτεραιότητες του ΕΣΕΚ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: …. Αποθήκευση ενέργειας: ……… Συμπληρωματικά, μέρος των ανωτέρω υ-πηρεσιών θα παρέχεται και από οντότητες απόκρισης ζήτησης.»

Μετά τα παραπάνω προτείνονται τα εξής :
α)η προσθήκη στο Κεφάλαιο 3: Μέτρα και πολιτικές και συγκεκριμένα στα υποκεφ. 3.1.1, 3.1.7, 3.1.10, 3.2.7, 3.9.1, του εξής εδαφίου : «η πράσινη μετάβαση για τις υφιστάμενες τηλεθερμάνσεις που βρίσκονται στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.), θα επιτευχθεί με διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της παραγόμενης θερμικής ενέργειας, με τον εξηλεκτρισμό τους (power to heat) μέσω φωτοβολταϊκών σταθμών, αντλιών θερμότητας ηλεκτρικών λεβήτων και αποθήκευσης θερμικής ενέργειας (Thermal Energy Storage).»
β) Μετά τα παραπάνω προτείνεται η προσθήκη στο Κεφάλαιο 3 : Μέτρα και πολιτικές και συγκεκριμένα στα υποκεφ. 3.5.3 και 3.6.5, του εξής εδαφίου : «Οι υφιστάμενες τηλεθερμάνσεις που βρίσκονται στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) συμπεριλαμβάνονται στις ευέλικτες οντότητες, οι οποίες μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες ευελιξίας/απόκρισης ζήτησης με τον εξηλεκτρισμό τους (power to heat), μέσω της αποθήκευσης θερμικής ενέργειας («θερμικές μπαταρίες» – Thermal Energy Storage), η οποία θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).»

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Δ.Ε.ΤΗ.Π.

ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι