kozan.gr: Αυτές οι προτάσεις – θέσεις του Δήμου Εορδαίας που κατατέθηκαν στη Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το ανα-θεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)

17 Σεπτεμβρίου 2024
07:50

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιλαμβάνει ορισμένες προβλέψεις σχετικά με την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά του Δήμου Εορδαίας, ωστόσο υπάρχουν πράγματι ελλείψεις που δικαιολογούν τις ανησυχίες μας. Παρατηρήσεις για την απολιγνιτοποίηση και τη Δίκαιη Μετάβαση:

1. Χρονοδιάγραμμα Απόσυρσης Λιγνιτικών Μονάδων
Η μονάδα της Πτολεμαΐδας V προβλέπεται να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το 2028. Μετά από αυτή την ημερομηνία, θα σταματήσει και η παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη.
Είναι εκφρασμένη και απορρέει και από τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων ότι με το χρονικό ορίζοντα που έχει τεθεί η απολιγνιτοποίηση καθίσταται ΒΙΑΙΗ και καταστροφική για την περιοχή.

2. Δίκαιη Μετάβαση στη Μεταλιγνιτική Εποχή
Αν και γίνεται λόγος για «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», οι προτάσεις στο ΕΣΕΚ δεν αναλύονται αρκετά για την ενίσχυση της οικονομίας στην περιοχή του Δήμου Εορδαίας. Υπάρχουν ορισμένες γενικές αναφορές για αναπροσαρμογή των χρήσεων γης και επενδύσεις σε κυκλική οικονομία, χωρίς συγκεκριμένα μέτρα που να αναφέρονται άμεσα στην περιοχή.
Παρόλο που το ΕΣΕΚ αναγνωρίζει την ανάγκη για μια δίκαιη μετάβαση των περιοχών που εξαρτώνται από τη λιγνιτική παραγωγή υπάρχουν κενά στις λεπτομέρειες για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση των περιοχών αυτών.
Το ΕΣΕΚ περιλαμβάνει γενικές κατευθύνσεις για τη μετάβαση, αλλά δεν καθορίζει λεπτομερώς συγκεκριμένα έργα που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν την οικονομία της περιοχής. Η υλοποίηση των στρατηγικών αυτών θα εξαρτηθεί από τις επιμέρους επενδύσεις και τις δράσεις που θα αναληφθούν τα επόμενα χρόνια.
Τα μέτρα για την υποστήριξη των εργαζομένων και την ανάπτυξη νέων πηγών απασχόλησης είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Η περιοχή εξαρτάται χρόνια από τον λιγνίτη και έχει βασιστεί η οικονομία σε αυτόν τον τομέα για δεκαετίες. Η ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό, αλλά το ΕΣΕΚ δεν προσφέρει επαρκείς λεπτομέρειες για το πώς θα επιτύχει αυτή η διαφοροποίηση.

3. Αντικατάσταση της Λιγνιτικής Ενέργειας με ΑΠΕ
Το ΕΣΕΚ προβλέπει τη σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όπως φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, τα οποία θα αναπτυχθούν κυρίως στις περιοχές των πρώην λιγνιτωρυχείων. Ωστόσο, δεν αναφέρεται σαφώς πώς θα ενσωματωθούν αυτές οι επενδύσεις στην τοπική οικονομία και αν θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες θέσεις εργασίας για να καλύψουν τις απώλειες από την απολιγνιτοποίηση.

4. Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας
Παρόλο που αναφέρεται η ανάγκη για «Δίκαιη Εργασιακή Μετάβαση» και επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, οι δράσεις αυτές είναι ακόμα σε γενικό πλαίσιο. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις ή χρηματοδοτικά εργαλεία που να διασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση των εργαζομένων της Πτολεμαΐδας σε νέες θέσεις εργασίας.

Συμπεράσματα:
Οι ανησυχίες μας σχετικά με την έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων για τη δίκαιη μετάβαση του Δήμου Εορδαίας είναι δικαιολογημένες. Το ΕΣΕΚ περιλαμβάνει μεν ένα γενικό πλάνο απολιγνιτοποίησης, αλλά χρειάζεται να ενισχυθεί με συγκεκριμένες δράσεις που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την προστασία των θέσεων εργασίας. Είναι απαραίτητο, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, να προωθηθούν αιτήματα για σαφέστερες και πιο στοχευμένες δράσεις που θα περιλαμβάνουν άμεση στήριξη της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Εορδαίας. Όσον αφορά τα θέματα της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας οι οποίες παρατηρήσεις έχουν κατατεθεί ξεχωριστά λόγω των εξειδικευμένων παρατηρήσεων.

3 σχόλια

  • Προτάσεις ενός Άσχετου για πρόοδο τής περιοχής:

    1. Να μήν υπάρχει διαχωρισμός σε Εορδαίους καί Κοζανίτες. Η ισχύς εν τη ενώσει.
    2. Η επιδότηση καί η φοροελαφρινση για νέες επιχειρήσεις στο Ν.Κοζανης, είναι περίπου ίδια σε όλη την Ελλάδα. Να αυξηθεί η επιδότηση 90% καί απαλλαγή φόρου 10 χρόνια ανεξαρτήτως αν είναι μικρές ή μεγάλες.
    3. Να γίνουν 10 μεγάλα θερμοκήπια. Τόσοι γεωπόνοι υπάρχουν.
    4. Νά δημιουργηθεί κάθετη μονάδα συναρμολόγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων καί τετράτροχων ποδηλάτων.
    5. Να δημιουργηθεί μονάδα κατασκευής αναλώσιμων υλικών για καθαριότητα, καί για στρατιωτικά υλικά.
    6. Επειγόντως να επισκευαστεί η σιδηροδρομική γραμμή Πτολεμαΐδας-κομβου Εγνατίας, οπότε θά έχει καί τραίνο η περιοχή (ώσπου να γίνει η σιδηροδρομική Εγνατία)
    ……
    .. πώς θά υλοποιηθούν όλα αυτά;
    …με έκτακτα ειδικά Ευρωπαϊκά κονδύλια πιέζοντας…. γιατί αυτοί μας έκαναν βίαιη απολιγνιτοποιηση.
    ……Αν δεν αγαπήσουμε και δεν ενδιαφερθούμε εμείς για το τόπο μας ,δεν πρόκειται να μοιραστεί κανένας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι