Π. Κουκουλόπουλος: «Χωρίς τους Βιβλιοθηκονόμους, εθνική πολιτική βιβλίου δεν γίνεται»

20 Σεπτεμβρίου 2024
16:28
Κανένα σχόλιο

 

 

Σε άμεση κατάθεση Τροπολογίας προχώρησε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, όπως είχε δεσμευτεί τη Δευτέρα 16/9 από το βήμα του Συνεδρίου της “Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης” (ΕΕΒΕΠ) στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Συγκεκριμένα, η Τροπολογία κατατέθηκε ήδη στο Νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη 26/9 και στο οποίο θα είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, προκειμένου να διορθωθεί η παράλειψη της Κυβέρνησης στο νόμο 5105/2024 και να προστεθεί εκπρόσωπος των Βιβλιοθηκονόμων στο Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου & Πολιτισμού. Την Τροπολογία συνυπογράφουν η Βουλευτής Ν. Γρηγοράκου, Υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού, και η Βουλευτής Χρ. Σταρακά, Ειδική Αγορήτρια στο εν λόγω Νομοσχέδιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ

 

Θέμα: «Διόρθωση παράλειψης στο ν. 5105/2024 για τη συμμετοχή εκπροσώπου των Βιβλιοθηκονόμων στο Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη ρύθμιση διορθώνεται η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού, ειδικά όσον αφορά την εσφαλμένη παράλειψη εκπροσώπου των Βιβλιοθηκονόμων.

Υπενθυμίζεται ότι με το Μέρος Ε’ (άρθρα 46 έως και 60) του ν. 5105/2024 (Φ.Ε.Κ. Α’ 61/29.4.2024), καταργήθηκε το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού» και στη θέση του ιδρύθηκε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού» (ΕΛΙΒΙΠ).

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο, οι οποίοι επιλέγονται σύμφωνα με το ν. 5062/2023 (Α’ 183) περί επιλογής διοικήσεων στο δημόσιο τομέα, καθώς και από 11 μέλη. Από αυτά, τα τέσσερα επιλέγονται από τον Υπουργό «μεταξύ προσωπικοτήτων αναγνωρισμένου κύρους στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών, νομικούς και οικονομολόγους», μέλος είναι ο εκάστοτε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, ένα υποδεικνύει ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, ένα ο Υπουργός Εξωτερικών, ένα η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ένα υποδεικνύεται «από τους επαγγελματικούς φορείς των εκδοτών», ένα «από τους επαγγελματικούς φορείς των συγγραφέων και των μεταφραστών» και ένα «από τους επαγγελματικούς φορείς των βιβλιοπωλών».

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους σκοπούς του ΕΛΙΒΙΠ ως φορέα για την εθνική πολιτική βιβλίου, όπως αναλυτικά ορίζονται στο άρθρο 47, όσο και τις αρμοδιότητες του Δ.Σ., όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 51, στην ανωτέρω σύνθεση του Δ.Σ. καθίσταται εμφανής η εσφαλμένη επιλογή της Κυβέρνησης να αποκλείσει την εκπροσώπηση των Βιβλιοθηκονόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) εδώ και δεκαετίες αποτελεί το επιστημονικό και επαγγελματικό σωματείο που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες Βιβλιοθηκονόμους της Χώρας. Ειδικότερα, ιδρύθηκε το 1968 και αποτελεί το μοναδικό, αναγνωρισμένο, πανελλήνιο επιστημονικό σωματείο των Βιβλιοθηκονόμων. Είναι δε μέλος σχετικών διεθνών οργανισμών. Οι σκοποί της είναι πολλαπλοί, με κυριότερους την αναγνώριση και προώθηση της επιστήμης της βιβλιοθηκονομίας, την προώθηση των θεμάτων της βιβλιοθηκονομικής παιδείας όλων των βαθμίδων στη Xώρα μας, την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των βιβλιοθηκών, καθώς και λοιπές δραστηριότητες που έχουν σχέση με το βιβλίο.

Δεδομένων των ανωτέρω, με το προτεινόμενο άρθρο διορθώνεται η παράλειψη στο άρθρο 50 του ν. 5105/2024, με την προσθήκη εκπροσώπου της ΕΕΒΕΠ στο Δ.Σ. του ΕΛΙΒΙΠ. Η ψήφισή της φέρει επείγοντα χαρακτήρα, καθώς έχουν παρέλθει ήδη πέντε μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου χωρίς να διορθωθεί η σύνθεση του Δ.Σ. και είναι αναγκαία η συνεισφορά των Βιβλιοθηκονόμων στη Διοίκηση του Φορέα ήδη από την εκκίνηση λειτουργίας του. Κατατίθεται δε στο παρόν Νομοσχέδιο, διότι -όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα διαβουλεύσεων των Νομοσχεδίων που υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ (opengov.gr)- δεν υπάρχει άμεσα Νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει σε ισχύ η τεκμηριωμένη κριτική του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το ΕΛΙΒΙΠ, όπως με επιχειρήματα αναδείχθηκε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ψήφισης του εν λόγω νόμου.

ΑΡΘΡΟ

Διόρθωση παράλειψης στο ν. 5105/2024 για τη συμμετοχή εκπροσώπου των Βιβλιοθηκονόμων στο Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού

Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 50 «Συγκρότηση και θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου» του ν. 5105/2024 (Φ.Ε.Κ. Α’ 61), προστίθεται περίπτωση θ’ ως εξής:

«θ) ένα (1) μέλος υποδεικνύεται από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ)».

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)

Γρηγοράκου Παναγιώτα (Νάγια)

Σταρακά Χριστίνα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι