Μεσόβουνο & Πύργοι Εορδαίας: Παρέμβαση του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την αποζημίωση των παραγωγών κερασιών που επλήγησαν σχεδόν ολοκληρωτικά από τα καιρικά φαινόμενα

25 Σεπτεμβρίου 2024
15:57

 

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη και συνάντησή του με παραγωγούς στο Μεσόβουνο και στους Πύργους Εορδαίας και τις επικοινωνίες που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ Τσιάρα, και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ Λυκουρέντζο, ο βουλευτής της ΠΕ Κοζάνης απέστειλε το ακόλουθο έγγραφο με το οποίο ζητάει την άμεση δρομολόγηση αποζημιώσεων για τις εκτεταμένες ζημίες που υπέστησαν οι παραγωγοί κερασιών της περιοχής μας.«ΠΡΟΣ:
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα
Πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

Κοζάνη 24-09-2024

Αξιότιμοι κύριοι,
αναφορικά με τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες κερασιών της Π.Ε. Κοζάνης, που κατά περίπτωση έφτασαν στο 90% της παραγωγής (πχ στις κοινότητες Μηλοχωρίου, Μεσοβούνου, Πύργων και Κομνηνών), εξαιτίας της έντονης και παρατεταμένης ζέστης που έπληξε την ανθοφορία τους τον Απρίλιο, αλλά και άλλων ζημιογόνων αιτίων που οδήγησαν σε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή τη συγκεκριμένη παραγωγή, παρακαλώ να με ενημερώσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αποτίμησης της ζημιάς και ποιες καλύψεις μπορούν να εξασφαλιστούν για τους πληγέντες παραγωγούς.
Να σημειωθεί ότι, επειδή η καλλιέργεια κερασιών αποτελεί βασική γεωργική δραστηριότητα για την περιοχή, τίθεται ζήτημα επιβίωσης για τους συγκεκριμένους παραγωγούς και γι’ αυτό θα πρέπει οι σχετικές διαδικασίες να δρομολογηθούν άμεσα. Αν χρειαστεί μάλιστα, εφόσον η σχετική ζημία εκφεύγει του κανονισμού του ΕΛΓΑ, θα πρέπει να επαναφέρουμε τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία κατέστη δυνατή η αποζημίωση των πληγεισών στο στάδιο της ανθοφορίας καλλιεργειών, το 2021. Επ’ ευκαιρία της αναφοράς στην παραπάνω διαδικασία, σας υπενθυμίζω τις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν είχαν λάβει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις.
Δράττομαι, τέλος, της αφορμής να επαναφέρω το ζήτημα της αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, λόγω της ανησυχητικής συχνότητας που εμφανίζουν τα ακραία φαινόμενα, που πολλές φορές δεν καλύπτονται από τις ισχύουσες προβλέψεις.

Με εκτίμηση
Στάθης Κωνσταντινίδης
Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης»

Γραφείο τύπου
Στάθη Κωνσταντινίδη
Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Κοζάνης

11 σχόλια

    • το μένος και η κακία στο απόγειό τους.

      Καλά έκανε και ασχολήθηκε, υποχρέωσή του ειναι …εσύ τρολ μείνε στο 0.60 πλέον ΦΠΑ

  • Κύριε Κωνσταντινίδη, είστε απογειωμενος από την πραγματικότητα, έχετε χάσει το νήμα της επαφής με την κοινωνία. Οι πολίτες θέλουν να τους υπηρετεί ένας βουλευτής σε θέματα ζωτικά για αυτούς που δεν μπορούν να βρουν άκρη. Κάντε π.χ μια βόλτα στα φαρμακεία, υπάρχουν φάρμακα απολύτως απαραίτητα τα οποία είναι σε τρομερές ελλείψεις. Θα μας πείτε φταίνε οι εταιρείες ή κάτι άλλο αλλά ο καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται. Ένα δεύτερο, η μεθ της Κοζάνης είναι υποστελεχωμένη. Θα πείτε δεν έρχονται οι γιατροί. Τα κίνητρα όμως που δίνονται για να έρθουν είναι ελάχιστα και θα μπορούσαν να δωθούν πολλά περισσότερα. Χρήματα μπορούν να βρεθούν αν σταματήσει η σπατάλη του δημοσίου χρήματος που γίνεται στον νομό Κοζάνης. Συγκεκριμένα το στρατόπεδο μακεδονομάχων ένατης ταξιαρχιας Κοζάνης που έχει στην έκταση του εξήντα στρέμματα, έχει πάρα πολλά κτήρια μέσα τα οποία θερμαίνονται με πετρέλαιο. Η τηλεθέρμανση φτάνει μέχρι το γήπεδο και η δαπάνη για την θέρμανση του στρατοπέδου και των κτιρίων μπορεί να αγγίζει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Δεν είναι δημόσια σπατάλη χρήματος αυτή ; Στα τριάντα χρόνια τηλεθέρμανσης της πόλης πόσα εκατομμύρια ευρώ έχουν πεταχτεί στον αέρα χωρίς αντίκρισμα;; Δεν φταίτε μόνο εσείς για αυτό, φταινε διαχρονικά όλοι οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης δήμαρχοι, περιφεριάρχες, βουλευτές. Κανείς δεν ξέρει τίποτα ,δεν ακούει τίποτα και έτσι συνεχιζει να υπάρχει αυτή η αιμορραγία και αυτή η σπατάλη, που αν σταματούσε θα μπορούσε να στελεχωθεί η ΜΕΘ αλλά και να ενισχυθεί σε προσλήψεις και το νοσοκομείο Κοζάνης. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

  • Όταν κάποιοι άλλη επιλέγουν να είναι μόνο φωτογραφίες σε συναρτήσεις στα υπουργεία ο Κωνσταντινίδης είναι στά χωριά δίπλα στο κόσμο

  • Τέσσερα χρόνια σε έβριζαν οι βαλτοί σχολιαστές, αλλά εσύ τη δουλειά σου. Ο κόσμος ξέρει όμως γι’ αυτό σε έβγαλε ξανά πρώτο βουλευτή. Συνέχισε να αγωνίζεσαι όπως κάνεις και τώρα και μη φοβάσαι τίποτα.

  • Εάν χρειάζεται μέσον για να πάρεις χρήματα που δικαιούσαι, αυτό είναι κατάντια της κυβέρνησης.
    Σε ότι αφορά στον βουλευτή, ας μην σχολιάσουμε το χαμηλό επίπεδο παρέμβασης.
    Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα για να ασχοληθεί, αλλά προφανώς αισθάνεται και μάλλον είναι πολύ λίγος.

    • Πριν σχολιάσετε δημόσια καλό θα ήταν να διαβάζετε αυτό που σχολιάζετε. Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ζητάει για να διορθωθεί η αδικία. Λυπάμαι πολύ που πιστεύετε ότι οι αγρότες δεν είναι σοβαρό θέμα για να ασχοληθεί ένας βουλευτής. Αφήστε εμάς που το ζούμε να ξέρουμε εάν ενδιαφέρθηκε και εάν οι παρεμβάσεις του είναι πετυχημένες. Όταν ένας βουλευτής έρχεται επιτόπου να δει το πρόβλημα σου, το κατανοεί και δρα άμεσα τότε είναι αποτελεσματικός και όλα τα άλλα που λέτε είναι γιατί δεν μπορείτε να χωνέψετε ότι υπάρχουν και αυτοί οι πολιτικοί.

  • Για το ειδικό χωροταξικό έχει να πει κάτι ο Βουλευτής? Για την τεράστια μείωση πληθυσμού (και κυρίως των νέων) της Δυτικής Μακεδονίας? Για την μηδενική πορεία της “Δίκαιης” Μετάβασης? Για τις εντελώς ανεπαρκείς δήθεν “μεγάλες” επιχειρήσεις που ΘΑ έρθουν?

    Πήγαμε σε ένα καφενείο της Εορδαίας και βγάλαμε δελτίο τύπου. Αυτοί είμαστε

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι