kozan.gr: Το πείραμα συνεχίζεται, η αγωνία μεγαλώνει κι η υπομονή των κατοίκων εξαντλείται

29 Σεπτεμβρίου 2024
08:47

Συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από  το Σεπτέμβριο του 2019 τότε που ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ εξήγγειλε τα της απολιγνιτοποίησης, προκαλώντας  έκπληξη και σοκ στους κατοίκους της περιοχής. Το kozan.gr υπενθυμίζει, γι’ ακόμη μια φορά, προς κάθε κατεύθυνση, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο,  πως οι εμπνευστές αυτής της βιαστικής διαδικασίας, που μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από fast – track ενέργειες μόνο ως προς το κομμάτι της απολιγνιτοποίησης και συγκριτικά πολύ λιγότερο από την πλευρά των πραγματικών και κατάλληλων για την περίσταση αντισταθμιστικών δράσεων, έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ για ό,τι ΔΕ συμβεί από αυτά που έχουν υποσχεθεί προκειμένου η περιοχή να αντέξει σ’ αυτή τη σαρωτική αλλαγή του παραγωγικού – αναπτυξιακού μοντέλου της. Η απολιγνιτοποίηση επιφέρει δραματική μείωση του ετήσιου ΑΕΠ  σε Κοζάνη & Φλώρινα αλλά και γενικότερα στην Δ. Μακεδονία ενώ οι θέσεις εργασίας που χάνονται και αναμένεται να χαθούν προκαλούν.  Πέντε χρόνια μετά κι οι υποσχέσεις για εμβληματικές επενδύσεις έχουν καταντήσει ένα κακόγουστο αστείο. “Το 2025, επιτέλους, θα είναι η χρονιά των μεγάλων επενδύσεων”, λένε τώρα οι εμπνευστές του Σχεδίου “Δίκαιης” Αναπτυξιακής Μετάβασης κι ας ελπίσουμε πως είναι έτσι. Επειδή όμως κάποιοι, από αυτούς που σχεδιάζουν, επανασχεδιάζουν κι οραματίζονται, ενδεχομένως να ξεχνούν ή να μην αναλογίζονται το βαρύ φορτίο της ευθύνης που ανέλαβαν, να τους θυμίσουμε μερικά στοιχεία και κάποιους χαρακτηριστικούς πίνακες από τη μελέτη του 2020, από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.), η οποία φιλοξενείται στο επίσημο δικτυακό τόπο της Ειδικής Υπηρεσίας Αναπτυξιακής Μετάβασης και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Ο χρόνος κυλά κι η περιοχή μαραζώνει. Από την άλλη πλευρά βέβαια, εμείς που κατοικούμε ΕΔΩ, δεν περιμένουμε επιπρόσθετες επιβεβαιώσεις από τους δείκτες και τους πίνακες παλαιών και νέων μελετών. Το βιώνουμε, το βλέπουμε δίπλα μας, το αισθανόμαστε καθημερινά. Νιώθουμε την αγωνία και την επιθυμία της νεολαίας να μείνει και να δημιουργήσει οικογένεια εδώ, όμως την ίδια στιγμή συνειδητοποιεί πως, με τις υφιστάμενες συνθήκες, είναι μονόδρομος να εγκαταλείψει την περιοχή προκειμένου να επιβιώσει. Μην πειραματίζεστε άλλο και σε κάποιες περιπτώσεις μην “παίζετε” παιχνίδια σε βάρος της περιοχής. Σεβαστείτε τους ανθρώπους της και κάντε πράξη αυτά που ΕΣΕΙΣ έχετε υποσχεθεί χωρίς καμία επιπλέον καθυστέρηση.  Κάντε το καθήκον σας, αν πραγματικά ενδιαφέρεστε γι’ αυτό τον τόπο και τους ανθρώπους του.

 

kozan.gr

 

 

 

11 σχόλια

  • Δεν περιμέναμε ποτέ κανένα ΙΟΒΕ να μας τα πει. Μας τα είχαν πει οι τοπικοί εισηγητές ήδη το Γενάρη 2020: https://greeklignite.blogspot.com/2020/02/blog-post.html. Η εισήγηση της Ομάδας Εργασίας του τοπικού ΤΕΕ έλεγε τότε αυτά ακριβώς που ζούμε σήμερα.
    Να θυμηθούμε επίσης πως όλος ο τοπικός μηχανισμός της ΝΔ είχε μαζευτεί στον Παντελίδη και χειροκροτούσε ενθουσιασμένος τις εξαγγελίες Χατζηδάκη για την καταστροφή της Δυτικής Μακεδονίας. Κι επίσης οι τοπικοί του Πασοκ (π.χ. λέγε με Κουκουλόπουλο) και του Σύριζα πιπιλούσαν το δάχτυλο.

  • Ήδη η Δυτική Μακεδονία έχει απαξιωθεί.
    Οι νέοι φεύγουν και μετατρέπεται σε μια κοινωνία γερόντων.
    Και οι βουλευτές έχουν το θράσος να χειροκροτούν…

    • Όλα τα σχόλια τέλεια και λίγα λέτε .Δεν χόρτασαν να τρώνε μας πουλούν χωρίς να το ξέρουμε μας φέρονται σαν να έχουμε δικτατορία αποφασίζουν διατάσουν και εμείς με κλειστό το στόμα εκτελούμε.Κριμα αλλά μεγάλη ευθύνη έχουμε και μέλος.Για σοβαρά θέματα κρύβονται για πανηγύρια πρώτοι.Επιτελους δεν είμαστε χαζοί απλά κάνουμε υπομονή και εσείς στον κόσμο σας Δήμαρχος Αντιδήμαρχοι Περιφέρεια μήπως πρέπει να καταλάβετε ότι είστε εκλεγμένοι από εμάς και από μας πληρώνεστε και οι θέσεις δεν είναι μόνιμες.Ελεος πια ξυπνήστε!!

  • Δεν πειράζει….εξάλλου είμαστε καλοί στους φανούς κ στα πανηγύρια!!!
    Αν ακούσεις σχέδια που κατατίθενται θα γελάσεις!!!
    Όλο καφέ ανάπτυξη!!!
    Ας φύγουν έξω να βρουν την υγεία τους οι νέοι!!!
    Γιατί ο τόπος είχε τόσα χρόνια μια κακή μονοκαλλιέργεια κ καμία εσωστρέφεια….
    Το μότο να ψοφήσει η κατσίκα
    Ισχύει με τα χίλια εδώ στην περιοχή μας
    Οι ίδιοι οι κάτοικοι με την ατομική μαε ευθύνη φταίμε όλοι

  • Δεν θ’ αλλάξει τίποτα γιατί και πολιτικούς ηγέτες άξιους δεν έχουμε κι ο λαός έμαθε στο δημοσιοϋπαλλικίκι και η ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα είναι μηδαμινή.
    Όσο υπάρχει η διέξοδος του εξωτερικού, καθώς και των πιο εύπορων περιοχών της χώρας – κατά βάση όπου έχει θάλασσα κι Αθήνα – εδώ δεν θ’ αλλάξει τίποτα γιατί τα κομματικά στεγανά, δεν αφήνουν να φυτρώσουν πραγματικά νέες και να προωθηθούν άξιοι νέοι άνθρωποι.
    50 χρόνια μεταπολίτευσης ο καθένας ήθελε να βολέψει το παιδί του. Πλέον το καράβι βουλιάζει και τα σωσίβια δεν φτάνουν για όλους…

  • Και οι βουλευτές κάνουν πως δεν βλέπουν για όλα αυτα, μην τους ενοχλείτε αγαπητό kozan ..

    Σήμερα όμως θα εμφανιστούν στον Νιαημερο για τις απαραίτητες χειραψίες σε αυτό ειμαστε καλοί

  • Το παιχνίδι είναι χαμένο άργησαν πολύ χάθηκαν ευκαιρίες ο παραγωγικός κόσμος έχει φύγει οι θέσεις εργασίας που έχουν μείνει είτε είναι χαμηλά αμειβόμενες είτε είναι για λίγο,κάθε φορά πριν τις εκλογές πιπιλιζουν ανάπτυξη αλλά ευτυχώς ο νέος τους έχει πάρει χαμπάρι κ φεύγει να σωθεί, μεγάλη ευθύνη έχουν οι βουλευτές του νομού που δεν χτύπησαν το χέρι στο τραπέζι , καληνύχτα δυτική Μακεδονία….

  • Τελικά αν τότε επι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ συμφωνούσε να πωληθούν οι μονάδες και δεν κυνηγούσε βουλευτές, ανθρώπους, επενδυτές κλπ. Δεν έβγαζε φέρετρα στο δρόμο ρίχνοντας νερό στο μύλο της αντιπολίτευσης και του σχεδίου να έρθει ο Μητσοτάκης και οι μονάδες Μελίτη και Μεγαλόπολη περνούσαν στα χέρια Περιστέρη CVC Μυτιληναίου Λάτση κλπ θα κλείνανε οι μονάδες ή θα συνέχιζαν κανονικά για ότι συνεπάγεται αυτό για της προαναφερόμενες περιοχές;
    Ένας ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ κοντά στο βουλευτή που κυνηγήσαν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ που σήμερα εκθειάζουν τον Μητσοτάκη, αλλά ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για την περιοχή και τους εργαζόμενους

  • Καλά,βαλτός είσαι;εδώ εχουμε νιαημιρου τους χαλάς τη σούπα.Αν ο βασανισμένος κάτοικος κάνει χειραψία με αυτοδιοικητικό ή με πολιτικό αισθάνεται ανώτερος από το γείτονά του,γιαυτό μεχρι και βουτιά κάνει για μια χειραψία.Αλλά,αςμην ξεχνάμε:κατά το λαό και οι άρχοντες.Το μόνο που πρόσφεραν στην ανάπτυξη της περιοχής ήταν οι γκαρσονιέρες και το ακριβότερο νερό στην Ελλάδα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι