Στη μνήμη της Μαίρης Αλεφαντη-Τσουκνίδα (Γράφει η Φανή Φτάκα)

29 Σεπτεμβρίου 2024
13:18
Κανένα σχόλιο

 

Η Μαίρη Αλεφαντη που εγκατέλειψε πρόσφατα αυτόν τον κόσμο, ήταν ένας άγγελος επί της γης. Μεσολογγίτισσα, ήρθε νύφη στη Λευκοπηγή. Δεν φαίνεται όμως να το μετάνιωσε που άφησε το ηρωικό Μεσολογγίου για μια μικρή κοινότητα του Τσιαρτσιαμπά σαν τη Λευκοπηγή. Δικτυώθηκε γρήγορα στον μικρόκοσμο του χωριού προσφέροντας απλόχερα τη βοήθεια και τη στήριξη της παράλληλα με διάφορες δράσεις εθελοντισμού όπου υπήρχε ανάγκη. Ψυχούλα με τα όλα της!

Προσωπικά τη γνώρισα το 2015 με την τότε ιδιότητα μου ως πρόεδρος του ΟΑΠΝ Δήμου Κοζάνης.. Συμμετείχε στον εξαμελή ιδρυτικό πυρήνα της Εθελοντικής Ομάδας Λευκοπηγής (ΕΟΛ)-Συνείδηση η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2015.

Χάρη σ’ αυτή την πολύ ενεργή ομάδα, το Κλειστό Γυμναστήριο του Γυμνασίου Λευκοπηγής εκτός από τους μαθητές του τοπικού Γυμνασίου άνοιξε και άρχισε να λειτουργεί και για τους νεολαίους του αντίστοιχου Δημοτικού Διαμερίσματος . Το Γυμναστήριο αυτό, αν και είχε εγκαινιαστεί το 2009, λόγω έλλειψης φυλάκων, παρέμεινε κλειστό έξι χρόνια για τους νεολαίους της Λευκοπηγής , παρόλο που η κατασκευή του είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει κύρια αυτούς.

Ήταν η ΕΟΛ-Συνείδηση που ανέλαβε χωρίς καμία ανταμοιβή τη φύλαξη και τη λειτουργία του ανωτέρω Γυμναστηρίου, προσφέροντας στα παιδιά της Λευκοπηγής, κάθε μέρα τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα μαζί, διάφορες δυνατότητες άθλησης (μπάσκετ, βόλευ και ping-pong) παράλληλα με προγράμματα μαζικού αθλητισμού για τις γυναίκες.

Ήταν η ίδια εθελοντική ομάδα που από το 2015 και μετά, κάθε χρόνο με την υποστήριξη του ΟΑΠΝ, άρχισε να διοργανώνει στο ίδιο Γυμναστήριο το τριήμερο Τουρνουά Μπάσκετ 3vs3 «Νίκος Ακουμιανάκης». Ένα Τουρνουά που μεγάλωνε συν τω χρόνω σε δύναμη και επώνυμους καλεσμένους , οι οποίοι το τιμούσαν με την παρουσία τους: Κώστας Χαραλαμπίδης , Γιώργος Γιαννουζάκος, Μανώλης Παπαμακάριος , ο προπονητής της dream team του ελληνικού μπάσκετ Γιάννης Ιωαννίδης, Παναγιώτης Γιαννάκης κ.α.

Επιπλέον η δραστήρια αυτή ΕΟΛ-Συνείδηση από το 2017 και μετά ανέλαβε τον Σεπτέμβριο να οργανώνει με επιτυχία τον Αγώνα ανώμαλου δρόμου στο Ζιγκόστι της Λευκοπηγής

Ο ΕΟΛ ανέπτυξε ποικίλες δράσεις εθελοντισμού. Με υλικά του ΟΑΠΝ έβαψε το Κλειστό Γυμναστήριο της Λευκοπηγής κάνοντας παράλληλα διάφορα εσωτερικά και εξωτερικά μαστορέματα. Συμμετείχε σε επιχειρήσεις καθαριότητας του χώρου και σε γενικότερες εκστρατείες καθαριότητας και πρασίνου κοινόχρηστων χώρων μέσα στο χωριό. Άνοιξε και λειτούργησε τον ανακαινισμένο πλην όμως κλειστό παραδοσιακό Μύλο της Λευκοπηγής οργανώνοντας κάθε χρόνο από το 2016 Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο party και bazaar προς ενίσχυση απόρων ατόμων του χωριού. Οργάνωσε διήμερες Αυγουστιάτικες μουσικές εκδηλώσεις το 2016 και το 2017 στην ειδυλλιακή τοποθεσία Μάνα με τα πολλά νερά και τα περιβόλια όπως και αποκριάτικο party το 2017 για παιδιά.

Ο ΕΟΛ προχώρησε και σε εξαγωγή δυνάμεων προσφέροντας εθελοντικά πολύ σημαντικές υπηρεσίες στο Δήμο και στον ΟΑΠΝ με το άνοιγμα του κλειστού Γυμναστηρίου της Λευκόβρυσης συμμετέχοντας με μέλη του σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις , από το 2016 και μετά. Μέλη του χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλους αγώνες σαν τον World League του βόλεϊ το 2016, στα προκριματικά του Eurobasket γυναικών του 2019, στον αγώνα της Εθνικής Ελλάδος Γυναικών με τη Μεγάλη Βρετανία ή στο 16ο Final Four του Κυπέλλου Γυναικών στο χάντμπολ, σε περιφερειακούς επίσης αγώνες της ΕΚΑΣΔΥΜ στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης ως δύναμη περιφρούρησης, ταξιθέτες, συνοδοί αθλητών, μεταφραστές κ.α.

Και η Μαίρη Αλεφαντη -Τσουκνίδα, ως ιδρυτικό μέλος του ΕΟΛ –Συνείδηση Λευκοπηγής από την πρώτη στιγμή συμμετείχε σε όλα τα παραπάνω, στην οργάνωση, στις προετοιμασίες, στα bazaar, σε χίλιες δυο δουλειές των δράσεων του ΕΟΛ ,τόσο στην πρώτη γραμμή όσο και στα παρασκήνια αγόγγυστα με το χαμόγελο στα χείλη, αεικίνητη παντού, πρώτη μεταξύ των πρώτων και τελευταία για τη σχετική καθαριότητα πάντα, εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Αγαπημένη μας Μαίρη, Άγγελε επί της γης , έφυγες πολύ νωρίς, αφήνοντας πίσω σου δυσαναπλήρωτο κενό σε όλους: στα μέλη της οικογενείας σου, στην εθελοντική ομάδα του χωριού του άντρα σου που τόσο αγάπησες και βοήθησες να σταθεί στα πόδια της και να ανδρωθεί, σε όλους όσους σε γνώρισαν από κοντά, εκτίμησαν τον υπέροχο χαρακτήρα σου και σ’ αγάπησαν .

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Καλό σου ταξίδι στο φως …!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι