prwtoselida


       

Η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης είναι η πρώτη που συστάθηκε στη χώρα, εξασφαλίζοντας ενεργειακή αυτονομία υπέρ των δημοτών – «Και τη σώσαμε και την υλοποιούμε!», τονίζει ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης

8 Οκτωβρίου 2024
21:26

Πραγματικός «πρωταγωνιστής» στην πράσινη καθαρή ενέργεια με κοινωνικό πρόσημο, αναδεικνύεται πανελλαδικά ο Δήμος Κοζάνης μετά και την ένταξη του εμβληματικού έργου της Ενεργειακής Κοινότητας στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027”, την οποία υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

Η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης είναι η πρώτη που ιδρύεται σε ολόκληρη τη χώρα, αποτελώντας παράλληλα και το πρώτο έργο ΔΑΜ (Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης), που αρχίζει να υλοποιείται.
Ειδικότερα, το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 6.764.158,91€ με τη συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στο ποσό των 5.411.327,13€, αφορά στη δημιουργία 7 φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 7MW, με σκοπό την παραγωγή πράσινης ενέργειας και την συγκράτηση του διαρκώς αυξανόμενου κόστους ενέργειας μέσω διενέργειας εικονικού συμψηφισμού (virtual net-metering), προκειμένου ο Δήμος Κοζάνης να μπορεί να ανταπεξέλθει στα αυξημένα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Η δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας, θα συμβάλλει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια του Δήμου Κοζάνης (Δημοτικά & Σχολικά Κτίρια, Δημοτικός Φωτισμός, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Αντλιοστάσια & Γεωτρήσεις), εξοικονομώντας κρίσιμους και αναγκαίους χρηματικούς πόρους για την υλοποίηση περαιτέρω έργων και δράσεων υπέρ των δημοτών.

Πέραν όμως του οικονομικού οφέλους που προκύπτει από την υλοποίηση του εν λόγω σημαντικού και κρίσιμου έργου, πολλαπλά είναι τα οφέλη και για το περιβάλλον, καθώς η ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων και στη συνεπαγόμενη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και την κλιματική ουδετερότητα.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης υπογραμμίζει τα εξής:
«Οι προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, οι οποίες θα συμβάλλουν σε έναν Δήμο Κοζάνης ενεργειακά αυτόνομο και αυτάρκη, πραγματοποιούνται κάθε μέρα που περνά, όπως είχαμε προεκλογικά δεσμευθεί έναντι των πολιτών.

Η πολυπόθητη ένταξη της Ενεργειακής μας Κοινότητας στο ΕΣΠΑ, ανοίγει πλέον τον δρόμο για την ενεργειακή στήριξη σχολικών κτιρίων, αθλητικών δομών, γεωτρήσεων και αντλιοστασίων, όπου σε συνδυασμό με τη ριζική αντικατάσταση ολόκληρου του δικτύου οδοφωτισμού με σύγχρονη τεχνολογία LED, θα οδηγήσει στην πλήρη κάλυψη των αναγκών μας σε ηλεκτρικό ρεύμα από εμάς για εμάς, κάνοντας έτσι πράξη την ενεργειακή ουδετερότητα.

Από την ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια και δυσκολίες που δυστυχώς υπήρχαν στο θέμα της Ενεργειακής Κοινότητας, βάζοντας σε κίνδυνο την όλη υλοποίηση του έργου αλλά και τα 650.000 ευρώ, που είχαν ήδη δαπανηθεί στο παρελθόν από τον Δήμο Κοζάνης για τον σκοπό αυτό.

Η Δημοτική μας Αρχή, μέσα σε 9 μόλις μήνες, πέτυχε την επείγουσα παράταση των όρων σύνδεσης αλλά και την αναγκαία νομοθετική ρύθμιση που απαιτούνταν, ώστε σήμερα να μιλάμε για τη σπουδαία αυτή εξέλιξη, την εξασφάλιση δηλαδή της αναγκαίας χρηματοδότησης ώστε να είμαστε ο πρώτος Δήμος πανελλαδικά, που ιδρύει τη δική του Ενεργειακή Κοινότητα, προάγοντας την ενεργειακή δημοκρατία.

Μην ξεχνάμε επίσης και το γεγονός ότι η υποβολή της πρότασης για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ έγινε στα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους, επιτυγχάνοντας τη γρήγορη ωρίμανση των διαδικασιών καθώς και την κατάκτηση της ιδίας συμμετοχής του 20%.

Συνοψίζοντας, με σχέδιο, πρόγραμμα και πολλή δουλειά καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλούς Δήμους της χώρας μας, ιδρύοντας πρώτοι, όπως είπαμε, τη δική μας Ενεργειακή Κοινότητα.

Παράλληλα, καταφέραμε και κλείσαμε τις επικίνδυνες ανεπάρκειες που υπήρχαν, σώζοντας στην κυριολεξία το έργο, από τα αζήτητα.

Και το σώσαμε και το υλοποιούμε!», τονίζει χαρακτηριστικά στο τέλος ο κ. Κοκκαλιάρης, ευχαριστώντας θερμά τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ψηφιακής Μετάβασης, Νέων Τεχνολογιών, Προγραμματισμού και Επιχειρηματικότητας Γιώργο Αλεξανδρίδη καθώς και όλη την ομάδα του, για αυτή την μεγάλη επιτυχία του Δήμου Κοζάνης.

Γραφείο Τύπου
Δήμου Κοζάνης

3 σχόλια

  • Τέτοιο καμπάρντισμα με έτοιμα έργα άλλων πρώτη φορά. Ελπίζω όταν φύγετε οι επόμενοι από εσάς να καμπαρντίζουν με δικά σας έργα αλλά έτσι οπως το βλέπω χλωμό

  • Eκεί στο δήμο Κοζάνης ειναι καλό να είστε προισεκτικοί… λέτε χωρίς να μπείτε στον κόπο να δειτε τι γίνεται δίπλα σας η να ενημερώθείτε τέλος πάντων..
    ” αποτελώντας παράλληλα και το πρώτο έργο ΔΑΜ (Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης), που αρχίζει να υλοποιείται.”
    1).Τρέχουν έργα με δημόσιους και ιδωτικούς φορείς εδώ και ένα χρόνο πάπω από 500.000.000 EYRO. Ενδεικτικά αναφέρω: Πανεπιστήμιο, Εργο ΕΚΕΤΑ, , ΕΒΕ.. Ιδιωτικές εταιρίες, εργα επιχειρηματικότητας ανάπτυξης δεξιοτήτων και πολλά άλλα…
    2). Το ΔΑΜ χρηματοδοτεί και υλοποιείται το έργο γιατί ο δήμος δεν έχει χρήματα.
    3). Οι λάμπες LED που γράφετε είναι από χρήματοδοτησεις του πυλώνα ΙΙΙ (Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση).
    4).Καλός ο ενθουσιασμός να παρουσιάσετε έργο άλλα δεν μπορείτε να παραποιείετε την πραγματικότητα και να εμφανίζεστε ως σούπερ ήρωες.

  • Για δείτε το λίγο εκεί στο Δήμο Κοζάνης…..!!!!!Δήμαρχε, φίλε Γιάννη, εσείς που γράφετε το δελτίο τύπου, δεν είμαστε χαζοί ούτε τρώμε κουτόχορτο….!!!!!! Δήμαρχε, δημοτικοί σύμβουλοι, γραμματείς και Φαρισαίοι, σας το ξαναλέμε, δεν τρώμε κουτόχορτο……. Ξέρουμε ποιοι το ξεκίνησαν, ποιοι το δούλεψαν και τελικά το παραλάβετε εσείς…… Έτσι είναι η σειρά και έτσι θα είναι πάντοτε. Φτάνει πια η κοροϊδία, έλεος….. Ευχαριστούμε τον Λευτέρη και μετέπειτα τον Λάζο. Αυτά……. Φτάνει πια η υποκρισία, έλεος….. έλεος……!!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι