Φωτογραφίες και βίντεο από τη σημερινή Υπογραφή Συμφωνίας επίλυσης θεμάτων Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας για την επόμενη 20ετία απο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους εμπλεκόμενους φορείς.

21 Οκτωβρίου 2024
15:09

Φωτογραφίες και βίντεο από τη σημερινή Υπογραφή Συμφωνίας επίλυσης θεμάτων Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας για την επόμενη 20ετία απο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους εμπλεκόμενους φορείς. .

Ανακοινώθηκε σήμερα (21.10.2024) η συνέχιση της τηλεθέρμανσης σε 130.000 καταναλωτές στη Δυτική Μακεδονία την επόμενη 20ετία με χαμηλότερο κόστος από τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, δημάρχων και βουλευτών της περιοχής, η τηλεθέρμανση εξασφαλίζει τη θέρμανση των κατοικιών μέσω δικτύου ζεστού νερού που παράγεται κυρίως από τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες όμως τίθενται σταδιακά εκτός λειτουργίας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Η συμφωνία που υπεγράφη εξασφαλίζει την επίλυση τριών προβλημάτων που είναι:

Η ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ ύψους 130 εκατ. Ευρώ που είχαν συσσωρευθεί από τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια με συνεισφορά του κράτους, των δήμων και της ΔΕΗ.
Η εξασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας της τηλεθέρμανσης την επόμενη διετία με παραγωγή θερμού νερού από υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες και ηλεκτρολέβητες.
Η κατασκευή και λειτουργία μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από τη ΔΕΗ με καύσιμο φυσικό αέριο (και μελλοντικά υδρογόνο) από την περίοδο 2026-2027 που θα καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των τριών περιοχών, εκτιμώμενου ύψους επένδυσης 80 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σκυλακάκης, η συμφωνία κατά την ενδιάμεση περίοδο εξασφαλίζει τιμή πώλησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τις δημοτικές επιχειρήσεις στα 32,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή, όπως είπε ο υπουργός, αν συνυπολογιστεί και το επίδομα θέρμανσης (το οποίο όπως είναι γνωστό κλιμακώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή) διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με τα υφιστάμενα.

Όπως ανέφεραν οι δήμαρχοι των τριών περιοχών οι τελικές τιμές για τον καταναλωτή κυμαίνονται στα 6.5-7 σεντς ανά κιλοβατώρα. Συγκριτικά οι εναλλακτικές επιλογές διαμορφώνονται σε πολλαπλάσια επίπεδα (αντλία θερμότητας 10,5 σεντς, βιομάζα 10-13,5 σεντς, ηλεκτρολέβητες πάνω από 20 σεντς και λέβητες πετρελαίου 16 σεντς ανά κιλοβατώρα.)

Την διαφωνία της με τους όρους που συνμφωνήθηκαν εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση για τον προσδιορισμό του χρέους των παρελθόντων ετών.

28 σχόλια

  • Εκεί μίλησαν και οι άφωνοι βουλευτές βλέπω… Και βρήκαν ευκαιρία οι Δήμαρχοι για ταξιδάκι στην Αθήνα, λίγα κοψίδια, λίγο κρασί και υπογραφές με χέρια και πόδια σε μια εφιαλτική συμφωνία που βγάζει μάτια.
    Και ο πρόεδρος της ΔΕΗ ατσαλάκωτος και φρέσκος. Θα περίμενε κανείς να πάει άυπνος και κατσούφης από την εντατική διαπραγμάτευση νυχθημερόν!

  • Όποιος δεν βαριέται ας ακούσει τι είπε η Ζεμπιλιαδου στο περιφερειακό συμβούλιο της 20/10/2024.

    Η βαρύγδουπες δηλώσεις τα δελτία τύπου οι φιεστες οδήγησαν τη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα την Κοζάνη σε μαρασμό.

    Ψάχνουμε το πράσινο υδρογόνο της χιλιάδες θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες και άλλα πολλά…
    Είναι εύκολο να λες πράγματα αλλά είναι δύσκολο να τα υλοποιείς.

  • Η πρόταση του Πάρι Κουκουλόπουλου, έστω και καθυστερημένη κατά 15 έτη κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Οι αιρετοί μας είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων ειδικά αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας. Την Δυτική Μακεδονία. Η φωτογραφία αυτή θα είναι ένα από τα μεγάλα αρνητικά τους σε ότι αφορά στην ενασχόληση τους με τα κοινά.
    Δεν το έχουν. Δυστυχώς

  • Ωραία, τώρα που μπήκαν οι υπογραφές ας μας πουν οι δήμαρχοι για τα μεγάλα λειτουργικά έξοδα. Πώς από τα 32,5 που υπόγραψαν εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε 65-70 ευρώ; Σε αυτή την τιμή συνεχίζει να είναι φθηνή θέρμανση ή θα πρέπει να κάνουμε συντήρηση στους λέβητες σιγά σιγά; Θα πρέπει να μας πουν γιατί στην περίοδο της κρίσης δεν έγιναν περικοπές… Θα πρέπει να μας που γιατί τα λάθη των υπαλλήλων, όπως αυτό με τη δεξαμενή νερού της δετηπ θα πρέπει να βαρύνουν τους καταναλωτές… Περιμένουμε να μας πουν γιατί παντού υπάρχει μείωση υπαλλήλων αλλά στην τηλεθέρμανση αύξηση… Ας βοηθήσουν και οι δημοσιογράφοι να ενημερωθούμε υπεύθυνα και όχι από πληρωμένα δελτία τύπου…

    • Χοντρά Χοντρα:
      Αγοραζαμε 8 €/MWh από ΔΕΗ, πληρωναμε 52,63 €/MWh στη δευακ.
      αρα λειτουργικο κόστος δευακ 48,63.
      Αν αντι 8 αγοραζουμε 32,5 τοτε 32,5 (αγορα ενέργειας)+48,63 (λειτουργικο)=81,13
      Περαστικά μας

      • Μη χολοσκάς,σε λίγα χρόνια τα χρέη προς τη ΔΕΗ θα εξακοντιστούν πάλι,γιατί πολλά νοικοκυριά δεν θα πληρώνουν και δεν θα οχλούνται από τις δημοτικές επιχειρήσεις και οι τελευταίες θα προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις προσωπικού παχυλά αμειβόμενο!Αποτέλεσμα;Ξανά μανά διαπραγματεύσεις,ρυθμίσεις,διαγραφές χρέους και τα κορόιδα που θα εξοφλούν τους λογαριασμούς θα εξακολουθήσουν να είναι κορόιδα!

  • με τι αντοιτιμο;η συμφωνειτε με τους ορους μας δηλαδη με μια πανακριβη τηλεθερμανση η αλλιως παγωνετε;και ποιος εχει την πολιτικη ευθυνη για ολα αυτα τα χρεη των δεκαδων εκατομμυριων ευρω;

  • … η σύσκεψη η ανακοίνωση οι ομιλίες η φωτογραφία, όλα σε κλίμα πανηγυρικό. Αναρωτιέμαι γιατί διαμαρτύρονται οι πολίτες της περιοχής. Βάσει αυτών θα έπρεπε να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της υπόλοιπης Ελλάδας, αφού μέσω των φόρων θα πληρώσουν τα χρέη των δήμων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης.
    Και φυσικά μετά από αυτή την εορταστική ατμόσφαιρα κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν θα έχει κανένα άλλοθι για πιθανή δυσλειτουργία του μέλλοντος …

  • Η αναγκαία συμφωνία. Έφτασε ο κόμπος στο χτένι και κάποιοι σήκωσαν το βάρος της ευθύνης. Κάποιοι είπαν όχι και μερικοί θρασύδειλοι το βαλαν στα πόδια. Αν έλεγαν όλοι όχι η ΔΕΗ ξέρετε θα έκλαιγε και μετά υπέκυπτε λες και μας έχει ανάγκη. Βάρος της είμαστε αν το καταλάβατε και πάλι καλά με τόσα χρέη.

  • Εμφανίσθη στη φώτο και ο Μιχαλάκης παιδιά. Που ήσουν Μιχαλακη τόσο καιρό; Που ήσουν χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο; Κρυβοσουν; Τώρα για τη φώτο πρώτος μπροστά.
    Τόσα χρόνια πιά σε μάθαμε.

  • Κοκκαλιάρη τρίζει η καρέκλα. Έρχονται οι φέρελπι νέοι που είπαν όχι στη συμφωνία. Το άκουσες καλά είπαν ο ένας όχι και ο άλλος τόβάλε στα πόδια.

  • Κοκκαλιάρη κάνε λίγο κράτει, γιατί βλέπω να φτάνεις τον δικό μας τον Πλακεντά… Και δεν εννοώ στα ποσοστά… Αυτά θα τα ψάχνει κι ο ίδιος. Γέμισε η Πτολεμαΐδα κοψοχέρηδες.

  • Τέλος καλό όλα καλά εντάξει αφού έγινε συμφωνία θα είναι καλό για την περιοχή παρά τις αντίθετες θέσεις και απόψεις. Οι 130 χιλιάδες κάτοικοι καλώς κακώς εξασφαλίζονται τώρα πέρα των 130 χιλιάδων υπάρχουν και οι κάτοικοι των κοινοτήτων οι οποίοι πληρώνουν ένα σορό χρήματα για την θέρμανση, δεν θα υπάρξει ένα σχέδιο για να συνδεθούν με φυσικό αέριο; Σε ποιον να πούμε τον πόνο μας;

  • Ολη η ιστορια ειναι τα λειτουργικα εξοδα.Δηλ. οι μισθοι τα ενοικια και οι ζημιες.Ολα τα αλλα ειναι για τα μπρε-μπρε.

  • Κύριοι που καμαρώνεται στην φωτογραφία στις επόμενες εκλογές αν θα είστε και πάλι υποψήφιοι η μόνη ψήφος που θα λάβετε θα είναι μόνο η δική σας να είστε σίγουροι.

  • Η Δευακ δεν πήγε η ίδια να διαπραγματευτεί και ξέχασε να υποστηρίξει την ενεργή Σύμβαση
    Αναγνώρισε χρέος που μέχρι τότε δεν αναγνώριζε
    Απεμπολησε νόμιμα δικαιώματα της που πήγαζαν από την ενεργη σύμβαση
    Δέχθηκε με κατεβασμένα τα χέρια τους όρους και τις παράλογες αξιώσεις της ΔΕΗ
    Δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στους καταναλωτές της και τους άφησε εντελώς απροστάτευτους
    Παρέλειψαν να γνωστοποιήσουν στους καταναλωτές τα σημεία των θέσεων τους ώστε να επικρατεί σκότος
    Οι δήθεν διαπραγματευτές περιφερειάρχης ,διοίκηση της επιχείρησης και δήμος δεν ανακοίνωσαν τι διαπραγ ματεύτηκαν,τι ζήτησαν και τι τους αρνήθηκαν ,ΔΕΗ και Κυβέρνηση τα άφησαν όλα στον αέρα ώστε να φανει στο τέλος ότι υπήρχε διαπραγμάτευση(αν διαβάσει κανείς στο λεξικό τι σημαίνει διαπραγματεύομαι) μάλλον οι διαπραγματευθεντες πρέπει να μην ξαναχρησιμοποιή σουν την λεξη
    Δυστυχώς το λαλιστατο σωματείο εργαζομένων μίλησε μετά την δήθεν διαπραγματευση
    Μετά από όλα αυτά εξακολουθεί η διοίκηση της επιχείρησης που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που ορίζει ο Νόμος,εξακολουθεί να είναι στη θέση της να κάνει τι;

  • Ο μεσιέ Πλακεντας μέσα στην πονηριά.
    Δεν ανέβασε πέρσυ την τιμή (πολιτικό κόστος)είπε να μας τσουρουφλισει φέτος.
    Ναι ξέρουμε οι σύμβουλοι σου (έχει μαζέψει μέσα στο δήμο όλες όσες δεν εκλέχθηκαν)θα μας βρουν τις λύσεις στα προβλήματα του τόπου.
    Ζαμανιδη θα λέτε και θα κλαίτε βρε,,,

  • Θα γραφτείτε στην ιστορία ως οι” άρχοντες” που πάγωσαν τις πόλεις. Πρώτη φορά απο την έναρξη της η τηλεθέρμανση άνοιξε τόσο αργά ίσως του χρόνου να μην ανοίξει οπότε θα λέμε κάθε πέρσι και καλύτερα. Τα χαμόγελά θα έπρεπε να λείπουν.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι