Κόμβος Βατερού: παρατηρήσεις στην απάντηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  (του Χρήστου Ι. Κολοβού)

24 Οκτωβρίου 2024
09:55

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είχε την ευαισθησία να απαντήσει στο από 15/10/2024 άρθρο μου «Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας στο νέο κόμβο Βατερού». Η απάντηση α) επιβεβαιώνει πλήρως τα όσα ανέφερα, β) αποφεύγει να τοποθετηθεί σε σειρά ζητημάτων.

Α. Τι επιβεβαιώνει:

  1. Έγραψα «η «μελέτη» έλεγε να κατασκευαστεί πεζοδρόμιο, ακυρώνοντας το δρόμο και κλείνοντας εντελώς την κυκλοφορία για Βατερό, Μεταμόρφωση, Άργιλο, Νέο Κλείτο, Κτηνοτροφική Ζώνη, εγκαταστάσεις ΒΙΕΡ.» Στην απάντηση υπάρχει κάτοψη «Αρχικός Σχεδιασμός Κυκλικού Κόμβου», όπου φαίνεται το πεζοδρόμιο που ακυρώνει το δρόμο.
  2. Έγραψα «Η παρέμβαση της τοπικής κοινωνίας δυστυχώς μόνο ένα μικρό «μπάλωμα» κατάφερε, μεταφέροντας την κυκλοφορία λοξά, μπροστά στην είσοδο του γήπεδου.» Η απάντηση επιβεβαιώνει «Μετά από απαίτηση των κατοίκων οι οποίοι ζητούσαν να δοθεί πρόσβαση της δημοτικής οδού στον κυκλικό κόμβο» και δίνεται κάτοψη «Τελικός Σχεδιασμός Κυκλικού Κόμβου». Αβίαστα προκύπτει πως οι κάτοικοι δεν ρωτήθηκαν ποτέ, αφού η αντίληψη της υπηρεσίας είναι πως «θα πρέπει οι πολίτες να δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό για το έργο των Υπηρεσιών και των Μελετητών». Ωστόσο και οι υπηρεσίες θα πρέπει να δείχνουν περισσότερο σεβασμό στους πολίτες και να συζητούν με τις τοπικές κοινωνίες. Καθώς κάπως έτσι τσακίστηκαν εκατοντάδες αυτοκίνητα στις στροφές του δρόμου Κοζάνης-Κοίλων, για πάνω από 30 χρόνια κινούμαστε στο δρόμο Ρύμνιο-Τριγωνικό «με ίδια ευθύνη», πληρώσαμε δρόμο με οκτώ λωρίδες μετά τα Κοίλα για να κινούμαστε με όριο ταχύτητας 50, έχει μειωθεί η εγκάρσια κλίση του οδοστρώματος στις στροφές στο τμήμα Κοζάνης-Βατερού, υπάρχουν προβλήματα με σήμανση και διαγραμμίσεις, κλπ, κλπ.

Στον κόμβο Βατερού, αυτό που δίνεται σε σχέδιο ως «Τελικός Σχεδιασμός» φαίνεται να μη λαμβάνει υπόψη τον ύψους άνω των 2 μέτρων μαντρότοιχο της περίφραξης, που μειώνει την ορατότητα, αλλά ούτε και την είσοδο του γήπεδου. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες στις 8/10 και 23/10, υπάρχει σαφές πρόβλημα οδικής ασφάλειας.

  1. Έγραψα «αυτό το «μπάλωμα» είναι μόνο για ΙΧ, όχι για φορτηγά, που θα δυσκολευτούν να στρίψουν και θα πρέπει να καβαλήσουν νησίδες». Στην απάντηση εμφανίζεται «Προσομοίωση κίνησης βαρέων οχημάτων στον πρόσθετο κλάδο (Δημοτική Οδός)». Τα πράγματα είναι πολύ απλά: φέρτε ένα επικαθήμενο μήκους 16,5m και βάλτε το να στρίψει απ’ τη Δημοτική οδό δεξιά προς Κοζάνη. Σε συνθήκες μέρας και λιακάδας, όχι νύχτα, με ομίχλη και χιονοθύελλα. Και θα δούμε αμέσως πώς ακριβώς μπορεί να στρίψει χωρίς να καβαλήσει τις νησίδες. Ιδού ο κόμβος, ιδού και το πήδημα!

Β. Τι αποφεύγει ν’ απαντήσει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών:

  1. πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή η πλάτους εννιά μέτρων Δημοτική οδός, ανάμεσα στο γήπεδο και στο πρατήριο καυσίμων, δεν υπάρχει στο πολεοδομικό σχέδιο.
  2. ότι έκλεισαν το δρόμο στο γήπεδο προκειμένου όλη η κίνηση να μεταφερθεί στον παλιό δρόμο, μπροστά απ’ την εκκλησία και το Κοινοτικό γραφείο! Επειδή έτσι θα αποκαθιστούσαν τη «νομιμότητα» και θα «ξεβόλευαν» τους «παραβάτες» οδηγούς, που επέμεναν να στρίβουν αριστερά σε δρόμο εννιάμετρο κι όχι στο τετράμετρο στενάκι αμέσως μετά το φαρμακείο. Εκεί η γραφειοκρατία «επιτρέπει» την αριστερή στροφή, αλλά φορτηγό ΔΕΝ χωράει. Τα έδειξα και στην αρχή της εκπομπής «Μαρτυρία» του TOP CHANNEL, στις 17/10/2024 (https://ck-energy.blogspot.com/2024/10/top-channel-17102024.html).
  3. ότι ο νέος κυκλικός κόμβος στο Βατερό πρέπει να είναι ο μοναδικός στον οποίο σταδιακά στενεύει ο δρόμος.
  4. ότι παρόλο που ο κόμβος κατασκευάζεται εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες, ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί η οριστική σήμανση, που είναι απολύτως απαραίτητη όταν πλησιάζει κανείς σε κυκλικό κόμβο.
  5. ότι τις βραδινές ώρες, όταν τα οχήματα ανάβουν φώτα, ο οδηγός οχήματος που κινείται σε κατεύθυνση για να μπει στο Βατερό βρίσκεται ταυτόχρονα αντιμέτωπος με φώτα αντίθετα κινούμενων οχημάτων από δυο έως και τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, αφού πλέον ο κόμβος έχει μορφή τρίαινας. Έτσι επιτυγχάνεται το «υψηλότατο επίπεδο οδικής ασφάλειας»;
  6. ότι η μελέτη δεν πήρε υπόψη ούτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς κι έτρωγε τμήμα ιδιωτικού οικοπέδου! Τι είδους μελέτη γίνεται χωρίς εξέταση των χρήσεων γης; Μάλιστα η μελέτη δεν πήρε υπόψη την ύπαρξη καντίνας απέναντι απ’ το πρατήριο καυσίμων και πρακτικά ακύρωσε τη διαμόρφωση χώρου, που μόλις φέτος είχε κάνει ο ιδιοκτήτης της.
  7. Το απολύτως χειρότερο: αναφέρει η απάντηση πως «Έγινε επίσης συνεννόηση με τον μελετητή της κυκλοφοριακής σύνδεσης του πρατηρίου καυσίμων». Κρύβουν πως, κατά πληροφορίες, ως αποτέλεσμα του «σχεδιασμού» ζήτησαν απ’ το πρατήριο καυσίμων νέα μελέτη σύνδεσης με το δρόμο, επιβαρύνοντας το με μερικές χιλιάδες ευρώ! Και με τα προβλήματα που του έχουν προκαλέσει επειδή τα έργα «σέρνονται» εδώ και μήνες, ο τζίρος του πρατηρίου έχει σημειώσει σημαντική πτώση. Επιτρέπεται οι υπηρεσίες να δημιουργούν προβλήματα στις τοπικές επιχειρήσεις;

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς συγκοινωνιολόγος ούτε να έχει διδακτορικό ή να είναι πανεπιστημιακός για ν’ αντιληφθεί το αυτονόητο: όταν ένας οδηγός έχει μπροστά του δρόμο ασφαλτοστρωμένο, με πλάτος εννιά μέτρα, δεν θα ψάξει να δει αν ο δρόμος υπάρχει στο πολεοδομικό σχέδιο! Και τις κακοτεχνίες που έχουν ήδη γίνει στον κόμβο Βατερού τις διαπιστώνει ο κάθε χρήστης της οδού, χωρίς να είναι ούτε συγκοινωνιολόγος ούτε μελετητής ούτε και απλά υπάλληλος της Περιφέρειας. Διότι, πολύ απλά, οι δρόμοι γίνονται για να τους χρησιμοποιούμε οι πολίτες, όχι για να μαθαίνουν οι υπάλληλοι πώς γίνονται οι δρόμοι.

Όταν στα μέσα Ιουλίου είδα τη μορφή που έμοιαζε να παίρνει ο κόμβος, πήγα στην Περιφέρεια για να ενημερωθώ για τη μελέτη και την τελική σχεδίαση. Εμβρόντητος άκουσα τον κ. Βούρα να μου λέει πως δεν πήρατε υπόψη στη μελέτη το δρόμο ανάμεσα στο γήπεδο και στο πρατήριο καυσίμων επειδή δεν είναι στο πολεοδομικό σχέδιο, πως από εκεί δεν πρέπει να περνούν φορτηγά άνω των πέντε τόνων και πως όλη η κυκλοφορία πρέπει να μεταφερθεί στο «νόμιμο», παλαιό δρόμο, μπροστά από την εκκλησία και το Κοινοτικό Γραφείο. Διαπιστώνοντας την πλήρη αδυναμία επικοινωνίας αποχώρησα, επισημαίνοντας πως με τη δική σας λογική θα σκοτωθεί κόσμος στο χωριό. Περίμενα τρεις μήνες πριν τοποθετηθώ, ελπίζοντας πως κάτι θα διορθώνατε. Επί του παρόντος δεν θα επεκταθώ.

Πλέον ελπίζουμε πως ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, θα δώσει άμεσα εντολή να γίνει νέα μελέτη για τον κόμβο Βατερού, αυτή τη φορά «από λευκό χαρτί» κι όχι «τηρώντας τις δεσμεύσεις που υπήρχαν» ή φτιάχνοντας σώνει και καλά «κυκλικό» κόμβο. Αν για να γίνει σωστός κόμβος απαιτείται απαλλοτρίωση, να αναζητηθεί εργαλείο χρηματοδότησης, (π.χ. από τη (δήθεν) «Δίκαιη Μετάβαση», αφού ο προβληματικός κόμβος είναι πάνω στη Δυτική έξοδο της περιοχής μας προς την Εγνατία Οδό και τον Ε65). Και να τεθούν οι εναλλακτικές λύσεις σχεδίασης υπόψη και της τοπικής κοινωνίας, ώστε να μη βρεθεί ξανά προ τετελεσμένων.

Τέλος, ακούστηκε πως ο ίδιος μελετητής έχει αναλάβει να σχεδιάσει τους δυο νέους κυκλικούς κόμβους της Κοζάνης, στην έξοδο προς Λάρισα και στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη (εκεί που ήταν οι γέφυρες του τρένου). Θα είναι άραγε ο Δήμος Κοζάνης πιο προσεκτικός στα στοιχεία που θα δώσει στο μελετητή και στην έγκριση της όποιας μελέτης;

 

Χρήστος Ι. Κολοβός

Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος

Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ

τ. Διευθυντής Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

ck-energy.blogspot.com

 

Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας: Μία οφειλόμενη απάντηση στον κ. Κολοβό Χρήστο για τον κυκλικό κόμβο Βατερού Δήμου Κοζάνης

9 σχόλια

  • Πάντα τεκμηριωμένος και πάντα προσεκτικός ο κ. Κολοβός, αναδεικνύει το πρόβλημα, που δεν εννοούν κάποιοι να καταλάβουν.
    Ο κ. Κολοβός εμφανίζει φωτογραφίες του πραγματικού έργου που κατασκευάζεται και όχι μακέτες.
    Φαίνεται ποιος είδε το έργο και ποιος έμεινε στο γραφείο για “υψηλή” επιστασία.

  • Αγαπητέ μου σε καταλαβαίνω αλλά στην περιφέρεια με τους ήρωνες και άσχετους δεν θα πετύχεις κάτι.Έχουν καβαλήσει όλοι καλάμι και δεν καταλαβαίνουν κανέναν μόνο τον εαυτό τους.Αυτό πέτυχε ο Αμανατίδης .Τώρα τα προβλήματα θα προκύψουν αλλά δεν τους νοιάζει.Ο Βούρας τότε θα δει.

  • αμα ηξεραν οι ελλενες να κανουν δρομους και κοβους και σιδηροδρομους δεν θα σκοτωνονταν καθε χρονο 2000 ατομα

  • Αν ο κ. Περιφερειάρχης θέλει να λέγεται τεχνοκράτης….ας αναλάβει τις ευθύνες του…. Φτάνει πια με το τρόπο σκέψης των δημοσίων υπαλλήλων….

  • Εχθές το πρωί είδα λεωφορείο να βγαίνει από αυτήν την είσοδο και να πηγαίνει προς Καστοριά χωρίς να κάνει την κυκλική πορεία του κόμβου, αφού δεν είναι εφικτό λόγω της συγκεκριμένης κατασκευής

  • Έχεις απόλυτο δίκιο.
    Ειδικά για το Β3. Υπάρχει μια τάση γενικότερα,τα φαρδιά να τα στενεύουμε,δεν ξέρω γιατί!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι