,/a>        

Εορδαία: Οι γυναίκες της Ολυμπιάδας παρασκευάζουν πέτουρα με επιδεξιότητα και σβελτάδα

20 Σεπτεμβρίου 2025
18:24
Κανένα σχόλιο

Στην Ολυμπιάδα Εορδαίας, οι νοικοκυρές ζυμώνουν και παρασκευάζουν πέτουρα.

Όπως δείχνουν στην κάμερα της ΕΡΤ3, η αναλογία είναι είκοσι αβγά, τρία κιλά αλεύρι και ένα κιλό γάλα. Αυτό γίνεται ζύμη και, στη συνέχεια, οι νοικοκυρές την ανοίγουν σε φύλλο, μία τεχνική που χρειάζεται ιδιαίτερη επιδεξιότητα και σβελτάδα.

Τα πέτουρα δεν ψήνονται αλλά παραμένουν στον ήλιο για δύο, τρεις ημέρες για να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο.

“Για να είναι νόστιμα πρέπει να σκάσει το φύλλο”, λένε οι νοικοκυρές.

Πέτουρα μπορεί να βρει κανείς και στο εμπόριο, ωστόσο, η γεύση των σπιτικών είναι ασυναγώνιστη.

Ο πρόεδρος του χωριού, κ. Δημήτρης Τουλούντζας, σκέφτεται μάλιστα να πραγματοποιήσει “μαγειρική” συνάντηση… για να μάθουν και οι νεότεροι τις παραδοσιακές γεύσεις, με απώτερο στόχο την ανάδειξη του χωριού.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Μείνετε συντονισμένοι