Στην Ολυμπιάδα Εορδαίας, οι νοικοκυρές ζυμώνουν και παρασκευάζουν πέτουρα.
Όπως δείχνουν στην κάμερα της ΕΡΤ3, η αναλογία είναι είκοσι αβγά, τρία κιλά αλεύρι και ένα κιλό γάλα. Αυτό γίνεται ζύμη και, στη συνέχεια, οι νοικοκυρές την ανοίγουν σε φύλλο, μία τεχνική που χρειάζεται ιδιαίτερη επιδεξιότητα και σβελτάδα.
Τα πέτουρα δεν ψήνονται αλλά παραμένουν στον ήλιο για δύο, τρεις ημέρες για να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο.
“Για να είναι νόστιμα πρέπει να σκάσει το φύλλο”, λένε οι νοικοκυρές.
Πέτουρα μπορεί να βρει κανείς και στο εμπόριο, ωστόσο, η γεύση των σπιτικών είναι ασυναγώνιστη.
Ο πρόεδρος του χωριού, κ. Δημήτρης Τουλούντζας, σκέφτεται μάλιστα να πραγματοποιήσει “μαγειρική” συνάντηση… για να μάθουν και οι νεότεροι τις παραδοσιακές γεύσεις, με απώτερο στόχο την ανάδειξη του χωριού.