Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 11 Μαΐου 2026, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κοζάνη, ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Στήριξη και Ανάδειξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των Τεχνικών Επαγγελμάτων στη Νέα Οικονομική Πραγματικότητα». Η ημερίδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον επαγγελματιών, εκπροσώπων φορέων και επιχειρηματιών της περιοχής, με βασικό στόχο την ανάδειξη του ρόλου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη νέα οικονομική πραγματικότητα της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα στη μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία και εισηγήσεις γύρω από την επιχειρηματικότητα, τις προκλήσεις της αγοράς, αλλά και τις δυνατότητες στήριξης των επαγγελματιών και των τεχνικών επαγγελμάτων. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς παρουσίασε τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, αναδεικνύοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης Ιωάννης Μητλιάγκας παρουσίασε το Ινστιτούτο Ερευνών και Μελετών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας ως εργαλείο έρευνας και υποστήριξης των ΜμΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα τεχνικά επαγγέλματα, με τον Α’ Αντιπρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτριο Βαργιάμη να τονίζει τον κρίσιμο ρόλο τους στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα και στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση και παρεμβάσεις των συμμετεχόντων, όπου τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των επαγγελματιών, τη στήριξη της τοπικής αγοράς και τις προκλήσεις της μετάβασης στη νέα οικονομική εποχή. Την ημερίδα διοργάνωσαν η ΓΣΕΒΕΕ και το Επιμελητήριο Κοζάνης με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.


































































σχεδον το 70% των μικρομεσαιων επιχειρησεων στην περιοχη μας εχει ηδη κλεισει ή φυτοζωει εδω και μια 7ετια….πλεον η κατασταση αποσυνθεσης της κοινωνιας μας εδω στη δυτικη Μακεδονια ειναι εμφανης!!!!
Τρεις κ ο κούκος…
Ας μιλήσουμε σοβαρά….
Πόσες επιχειρήσεις είναι εμπορικές; (Πολλές)
Πόσες είναι παροχής υπηρεσιών; (Πολλές)
Πόσες είναι παραγωγικές; (Ελάχιστες)
Για να ζήσουν οι δύο πρώτοι πρέπει να παράγουν και να έχουν χρήματα οι τρίτοι.
Όταν οι τρίτοι είναι λίγοι, επόμενο είναι οι πολλοί να έχουν πρόβλημα.
Η περιοχή αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια επειδή είχε παραγωγή (Λιγνίτης, ρεύμα, Αμίαντος, Χρωμίτης, Λιπάσματα) και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Σήμερα που λείπει η παραγωγή και οι εργαζόμενοι, επόμενο είναι οι εμπορικές και οι παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεις να έχουν προβλήματα επιβίωσης.
Με ενέσεις και επιχορηγήσεις δεν γίνεται ανάπτυξη.
Πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακό μοντέλο, που να ενισχύει την παραγωγή, ώστε να δημιουργηθεί πλούτος και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και η περιοχή. και όχι την ψηφοθηρία.
Σημ.
1. Όσο θα συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, τόσο θα κλείνουν οι επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη. Ακόμη δεν είδαμε τίποτε.