Προς: Υπουργείο Εργασίας
Κοιν : ΑΓΣΣΕ
ΠΟΣ ΔΕΗ
Μ.Μ.Ε.
ΘΕΜΑ : Αρκετά με τις συντάξεις φτώχειας – Ώρα για ουσιαστική αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης
Η συνεχιζόμενη απαξίωση των συντάξεων δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή.
Μετά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από την 1η Ιανουαρίου 2002 έως την ημερομηνία αποχώρησης και όχι με βάση την τελευταία πενταετία ή τον τελευταίο μισθό, όπως ίσχυε παλαιότερα.
Σημερα εφαρμόζονται οι συντελεστές αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου-Βρούτση, οι οποίοι, ιδιαίτερα για όσους αποχωρούν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης, παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται σήμερα το ανταποδοτικό μέρος της κύριας σύνταξης οδηγεί σε εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές για χιλιάδες ασφαλισμένους, ακόμη και για όσους κατέβαλαν επί δεκαετίες υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.με αποτέλεσμα οι συντάξεις να μην ανταποκρίνονται ούτε στις εισφορές που καταβλήθηκαν, ούτε στις πραγματικές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Είναι αδιανόητο εργαζόμενοι που κατέβαλαν υψηλές εισφορές επί δεκαετίες να οδηγούνται, με τη συνταξιοδότησή τους, σε εισόδημα που δεν ανταποκρίνεται στην προσφορά και στις θυσίες τους.
Το παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό:
Συνάδελφος που αποχωρεί με 27 έτη ασφάλισης με μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 3.000 € , λαμβάνει συντελεστή αναπλήρωσης μόλις 22,74%.
Έτσι:
– Ανταποδοτική σύνταξη: 632,2 €
– Εθνική Σύνταξη: 446 €
– Συνολική μικτή κύρια σύνταξη: 1.128,2 €
Μετά τις κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη και φόρο εισοδήματος, το καθαρό ποσό διαμορφώνεται περίπου στα 940 €.
Αυτό δεν είναι ανταποδοτικότητα. Είναι στρέβλωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Το Σωματείο μας απαιτεί:
– Άμεση αναθεώρηση και ουσιαστική αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης, ιδιαίτερα για όσους αποχωρούν με έως 30 έτη ασφάλισης.
– Δικαιότερη σχέση μεταξύ των ασφαλιστικών εισφορών και της καταβαλλόμενης σύνταξης.
– Αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των συνταξιούχων με ένα πραγματικά ανταποδοτικό σύστημα.
Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν είναι δυνατόν να μιλά για ανταποδοτικές συντάξεις όταν οι ασφαλισμένοι, παρά τις υψηλές εισφορές που κατέβαλαν σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, λαμβάνουν συντάξεις που απέχουν δραματικά από τις εύλογες προσδοκίες τους.
Δεν ζητάμε προνόμια…!!!
Ζητάμε δικαιοσύνη.
Ζητάμε αξιοπρεπείς συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις εισφορές και στην πολυετή προσφορά των εργαζομένων.
Η σιωπή δεν είναι πλέον επιλογή.
Η διεκδίκηση είναι μονόδρομος.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΤΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ















































