Το kozan.gr αποκαλύπτει: ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου: «Πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ για καθαιρέσεις – Πέντε Πύργοι Ψύξης κι εξοπλισμός στη λίστα προς αποξήλωση

21 Σεπτεμβρίου 2026
19:30

Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για το μέλλον του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αποκαλύπτει σήμερα το kozan.gr, φέρνοντας στο φως το περιεχόμενο νέας απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2026 κι αφορά την έγκριση πρόδρομων εργασιών καθαίρεσης και απομάκρυνσης μέρους του εξοπλισμού και των κτηριακών εγκαταστάσεων του Σταθμού. Η απόφαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή, καθώς περιγράφει αναλυτικά ποιες εγκαταστάσεις προβλέπεται να καθαιρεθούν ή να αποξηλωθούν, σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη δημόσια συζήτηση και δικαστική προσφυγή για το μέλλον των ενεργειακών υποδομών του ΑΗΣ.

Η ΔΕΗ, ως γνωστόν, είχε γνωστοποιήσει την οριστική παύση λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου από τις 16 Μαΐου 2026, ενώ ακολούθησε η υποβολή στο ΥΠΕΝ της σχετικής μελέτης για τις πρόδρομες εργασίες καθαίρεσης και απομάκρυνσης εξοπλισμού και κτηριακών εγκαταστάσεων. Η συνολική έκταση του γηπέδου του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ανέρχεται, σύμφωνα με την απόφαση, σε 1.416.582,61 τ.μ., ενώ η περιοχή στην οποία χωροθετούνται οι εγκαταστάσεις που πρόκειται να καθαιρεθούν ή να αποξηλωθούν καταλαμβάνει έκταση περίπου 548.360 τ.μ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κατάλογος των εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στη μελέτη. Μεταξύ αυτών προβλέπεται η καθαίρεση ή αποξήλωση των πέντε Πύργων Ψύξης των Μονάδων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV και V, καθώς και τεσσάρων κτηρίων αμμόφιλτρων ψυκτικού νερού, αποθηκών, κτηρίου συνεργείου, αποδυτηρίων, υποσταθμών των αυλών λιγνίτη, κτηρίου δειγματοληψίας λιγνίτη, φυλακίου και άλλων βοηθητικών εγκαταστάσεων.  Οι προβλεπόμενες εργασίες δεν περιορίζονται στις κτηριακές εγκαταστάσεις. Η απόφαση περιλαμβάνει και την αποξήλωση σημαντικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Σταθμού. Μεταξύ άλλων αναφέρονται ο μηχανολογικός εξοπλισμός των Πύργων Ψύξης και του κτηρίου του σπαστήρα, καθώς και το σύνολο των ταινιοδρόμων μεταφοράς λιγνίτη που βρίσκονται εντός της αυλής λιγνίτη.Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης ταινιόδρομοι μεταφοράς τέφρας, μετασχηματιστές, γεφυροπλάστιγγα και άλλος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός.

Ενδεικτική του μεγέθους των παρεμβάσεων είναι και η ποσότητα των υλικών που εκτιμάται ότι θα προκύψει από τις εργασίες. Σύμφωνα με τη μελέτη εκτιμάται ότι θα προκύψουν περίπου 51.397 τόνοι σκυροδέματος, 7.309,7 τόνοι σιδήρου και χάλυβα, 412,3 τόνοι τούβλων, 164 τόνοι γυαλιού και 67,7 τόνοι αλουμινίου. Για υλικά που ενδέχεται να περιέχουν αμίαντο, καθώς και για άλλα επικίνδυνα απόβλητα, προβλέπεται ειδική διαχείριση. Η απόφαση ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων εντός του γηπέδου του ΑΗΣ πέραν της προσωρινής αποθήκευσής τους και ότι στη συνέχεια θα πρέπει να παραδίδονται σε κατάλληλα αδειοδοτημένους φορείς συλλογής και μεταφοράς.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η ορολογία της απόφασης, καθώς το ΥΠΕΝ χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις «πρόδρομες εργασίες». Παρά τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, το αντικείμενό τους είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο, αφού περιλαμβάνει καθαιρέσεις κτηριακών εγκαταστάσεων και αποξηλώσεις σημαντικού εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων και οι πέντε Πύργοι Ψύξης. Η απόφαση αφορά πάντως ρητά την απομάκρυνση «μέρους» του εγκατεστημένου εξοπλισμού και των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΑΗΣ.

Ένα επίσης κρίσιμο στοιχείο είναι ότι στη συγκεκριμένη απόφαση δεν προσδιορίζεται ημερομηνία έναρξης των καθαιρέσεων και αποξηλώσεων. Επομένως, η έκδοση της απόφασης στις 21 Σεπτεμβρίου εγκρίνει τη σχετική μελέτη, χωρίς από το συγκεκριμένο έγγραφο να προκύπτει ότι οι εργασίες αρχίζουν άμεσα ή να δίνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους.  Η σημερινή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών που έχουν προηγηθεί. Η ΔΕΗ είχε δημοσιεύσει από τις 22 Μαΐου 2026 πρόσκληση με αντικείμενο την κατεδάφιση/αποξήλωση των πέντε Πύργων Ψύξης των μονάδων Ι-V, του κτηρίου του Σπαστήρα και συνοδών κτηρίων, καθώς και του συστήματος αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαίου των μονάδων 1 έως 5. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι η απόφαση προβλέπει και το ενδεχόμενο χρήσης εκρηκτικών για την κατεδάφιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των Πύργων Ψύξης. Η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπεται μόνο εφόσον προκριθεί από την προβλεπόμενη μελέτη και αφού προηγηθούν οι απαιτούμενες άδειες, εγκρίσεις και μέτρα ασφαλείας.

Παράλληλα, όπως επίσης είχε αναδείξει το kozan.gr, 50 πολίτες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης και αναστολής εκτέλεσης για την κατεδάφιση των πέντε πύργων ψύξης. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η διατήρηση των συγκεκριμένων υποδομών συνδέεται με ζητήματα ενεργειακής εφεδρείας, ενώ έχουν στραφεί κατά της ΔΕΗ, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΡΑΑΕΥ. Πρόκειται για τις θέσεις των προσφευγόντων και όχι για κρίση του δικαστηρίου.

Η νέα απόφαση του ΥΠΕΝ της 21ης Σεπτεμβρίου αποτελεί πλέον ένα ακόμη συγκεκριμένο διοικητικό βήμα στον σχεδιασμό για τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, καθώς εγκρίνει τη μελέτη των πρόδρομων εργασιών και αποτυπώνει με λεπτομέρεια ποιες εγκαταστάσεις και ποιος εξοπλισμός περιλαμβάνονται σε αυτή τη φάση.

kozan.gr

Ένα σχόλιο

  • Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Να μην αφήσουμε να ξηλώσουν ούτε καρφί, ούτε πετραδάκι από το εργοστάσιο. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ!!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαμαράς Αριστείδης – Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 048114711  ΔΟΥ: Kοζάνης
Δ/νση Έδρας: Ιπποκράτους 1, Κοζάνη, ΤΚ:50100
Αριθμός ΓΕΜΗ: 011523836000
Email: [email protected]
Τηλ: 2461502102 & 6945651705
Ιδιοκτήτης, Νόμιμος εκπρόσωπος, Διευθυντής, Διαχειριστής και δικαιούχος του domain name kozan.gr: Σαμαράς Αριστείδης
Διευθύντρια σύνταξης: Μαρτινιανή Ώττα
Η ιστοσελίδα kozan.gr συμμορφώνεται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.