Σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα χρονικά του ΑΔΜΗΕ (αλλά και γενικότερα του ομίλου ΔΕΗ και εταιριών με πλειοψηφία το Δημόσιο), η Διοίκηση προέβη στα πλαίσια του νέου Οργανογράμματος (που εκπονήθηκε με άκρα μυστικότητα και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με έμπειρα στελέχη και συλλόγους εργαζομένων) στη μαζική προκήρυξη, παραμονές Χριστουγέννων, θέσεων ευθύνης που αντιστοιχούν στο 1/3 των συνολικών θέσεων της Εταιρίας καταστρατηγώντας διαδικασίες και κανονισμούς που ισχύουν εδώ και χρόνια.

Ειδικότερα, προκήρυξε 15 θέσεις Διευθυντών και Διευθυντών Κλάδων και 15 θέσεις Τομεαρχών ενώ ακούγεται ότι θα ακολουθήσει και άλλο κύμα προκηρύξεων με στόχο  τους προσεχείς μήνες να ολοκληρωθεί η κάλυψη όλων των θέσεων ευθύνης από άτομα που θα είναι αρεστά στη Διοίκηση.

Οι προκηρύξεις αφορούν όχι μόνο νέες θέσεις στο οργανόγραμμα αλλά και παλιές θέσεις που ήδη καταλαμβάνονται από στελέχη της Εταιρίας. Σε κάποιες από αυτές τις θέσεις τα στελέχη δεν έχουν συμπληρώσει καν την τετραετή θητεία για την οποία εξελέγησαν.

Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι φημολογίες «και στέλνονται μηνύματα» ότι στελέχη και έμπειροι Διευθυντές με ευδόκιμη υπηρεσία ετών δεν πρόκειται να επανατοποθετηθούν στις θέσεις τους και κάποιοι από αυτούς ούτε σε νέες θέσεις, οδεύοντας προς “ψυγειοποίηση”.

Στα απαιτούμενα προσόντα για την κάλυψη των εν λόγω θέσεων εκλείπει για πρώτη φορά, με απόφαση Διευθύνοντα Συμβούλου παραμονές Χριστουγέννων (ΔΝΣ 23512/20.12.2017), το κριτήριο της ελάχιστης παραμονής (προϋπηρεσίας) σε κατώτερη στάθμη όπως ίσχυε και ισχύει μέχρι σήμερα σε όλες τις εταιρείες. Δηλαδή, με την προκήρυξη αυτή θα μπορεί κάποιος που θα προσληφθεί σήμερα, να αναλάβει Τομεάρχης και την επόμενη ημέρα να γίνει Διευθυντής.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν τα ίδια συστήματα Διοίκησης υιοθετούσαν, μέσα από αντίστοιχες διαδικασίες, ακριβώς την αντίθετη στόχευση. Απέκλειαν δηλαδή από τη δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας για επιλογή σε θέσεις ευθύνης, ακόμη και έμπειρα εξειδικευμένα στελέχη με προϋπηρεσία, γιατί έθεταν φωτογραφικά κριτήρια ετών πολυετούς παραμονής, τότε, σε συγκεκριμένες κατώτερες θέσεις ευθύνης.

Οι σημερινές προκηρύξεις αφήνουν, όπως και στο παρελθόν άφηναν, χώρο στη Διοίκηση για αυθαιρεσίες και βόλεμα «ημετέρων» με διαδικασίες εξπρές, ενώ ταυτόχρονα αυτή προβαίνει σε προσλήψεις συμβούλων με αποτέλεσμα τη διόγκωση του Διοικητικού κόστους.

Ο Σύλλογος Διπλωματούχων  Μηχανικών καταγγέλλει τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης οι οποίες διαχωρίζουν τους εργαζόμενους με βάση την ηλικία τους – φθάνοντας στα όρια του ηλικιακού ρατσισμού –  και την πολιτική τους τοποθέτηση, σε “αρεστούς” και “μη αρεστούς” και παραπέμπει στις διαχρονικές θέσεις του, για διαφάνεια, αξιοκρατία και θέσπιση αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων αξιολόγησης, με αξιοποίηση όλου του επιστημονικά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.

     Με ομόφωνη απόφαση ΔΣ (11.1.2018)