Σουέλεν Κωνσταντινίδου – «Από την Κοζάνη… στο όνειρο»

24 Ιανουαρίου 2018
09:16
Κανένα σχόλιο

Aπό το περιοδικό #Together – http://togethermag.gr

Το Together συνάντησε την ηθοποιό Σουέλεν Κωνσταντινίδου καταγόμενη από την Κοζάνη, απόφοιτο της Ανωτέρας δραματικής σχολής “Ίασμος” του  Βασίλη Διαμαντόπουλου και μοιράστηκε μαζί μας  όνειρα, ανησυχίες και ξεκινήματα. Μας μίλησε για την τέχνη αλλά και για τις παραστάσεις στις οποίες θα πρωταγωνιστήσει φέτος το χειμώνα. Στην «ΑΝΤΙ-γόνη» the parody, μία σύγχρονη κωμωδία βασισμένη πλήρως στο μύθο της Αντιγόνης που αντλεί στοιχεία από την τραγωδία του Σοφοκλή και στην παιδική, διαδραστική και συμμετοχική παράσταση «Η περιπέτεια του μικρού Οδυσσέα».

 Πως βρέθηκες στην Αθήνα και μάλιστα σε μια από τις πιο αξιόλογες δραματικές σχολές της; Ήταν έναν όνειρό σου που έγινε πραγματικότητα;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κοζάνη. Βέβαια, η αγάπη για την Αθήνα ξεκίνησε παράλληλα με την αγάπη για το θέατρο, σε μικρή ηλικία, καθώς την επισκεπτόμασταν συχνά οικογενειακώς και βλέπαμε παραστάσεις σε κάθε επίσκεψη. Έτσι, όταν ήρθε η ώρα του μηχανογραφικού, η Αθήνα ήταν η πρώτη επιλογή .Πέρασα στην Πάντειο, στο τμήμα πολιτικών επιστημών και ιστορίας. Λίγο καιρό αργότερα, μετά το σοκ του θανάτου του πατέρα μου, αποφάσισα να δώσω εισαγωγικές εξετάσεις στο υπουργείο πολιτισμού, στις οποίες πέτυχα και γράφτηκα στη δραματική σχολή, η οποία λειτούργησε και ως ψυχοθεραπεία και πλέον σιγουρεύτηκα πως αυτό ήθελα να κάνω ανέκαθεν.

  

Η τέχνη είναι τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και όχι μόνο, είναι τόσα πολλά που θα μας πάρει μια ζωή για να τα απαριθμήσουμε. Αλήθεια, τι είναι τέχνη για σένα; Πως την ορίζεις εσύ;

Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολη να απαντηθεί, γιατί μου ζητάς να ορίσω με λόγια κάτι που δεν ορίζεται. Η τέχνη είναι τόσο υποκειμενική, που τη συναντάμε, πέρα από τις προφανείς μορφές της: μουσική, θέατρο, ζωγραφική, ποίηση κτλ, στην καθημερινότητα μας. Από τις πιο απλές συνήθειες, πως πίνουμε τον καφέ μας, μέχρι το πως αντιλαμβανόμαστε τη ζωή και τον κόσμο. Είναι συναισθήματα, σκέψεις, νότες. Κι όσα και να γραφτούν δε θα καλύψουν ποτέ την πλήρη έννοια της. Είναι απεριόριστη, όσο και το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής του κόσμου, το ανθρώπινο μυαλό.

Σ’αυτή τη γκρίζα εποχή ποιο χρώμα διαλέγεις για να βάψεις τον δικό σου κόσμο;

Όσο δύσκολη και να είναι η εποχή, το μυαλό δε σταματά να λειτουργεί και να παράγει. Θα ήταν άδικο να περιοριστούμε στο μαύρο και στο γκρίζο, επειδή μας καταβάλλει το άγχος και η ανασφάλεια. Συνεχίζουν να υπάρχουν όλα τα χρώματα και όλες οι διαθέσεις, πότε υπερισχύει το ένα, πότε το άλλο, πότε όλα μαζί… έτσι είναι η ζωή, πολύχρωμη, πολυποίκιλη, αυτό την κάνει ενδιαφέρουσα.

 Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να είσαι ηθοποιός;   

Είχε πει η Μέριλιν Μονρό τη φράση: dreaming about being an actress is more exciting than being one. Χαχαχα εν μέρει, συμφωνώ. Ο κόσμος βλέπει ένα αποτέλεσμα και θεωρεί πως αυτό είναι, αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, το οποίο από κάτω κρύβει κούραση, διάβασμα, ξενύχτι, μόχθο και πρόβες. Είναι δύσκολο, ειδικά στην εποχή μας, που έχει εκτιναχθεί η ανεργία του κλάδου και έχουν μειωθεί οι απολαβές, όπως σε όλα τα επαγγέλματα βέβαια. Πρέπει ένας ηθοποιός να συνδυάζει πολλές δουλειές για να επιβιώσει, δυστυχώς. Αλλά, αν το αγαπάς, όσο και να κουράζεσαι, δεν το αλλάζεις με οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, πίστεψε με.

Μίλησε μας για τις παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστείς, για τον ρόλο σου σε αυτές;

Η παιδική παράσταση, που παίζεται κάθε Κυριακή στο ανακαινισμένο Θέατρο Ελπίδας, είναι ένα σύγχρονο έργο γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον καστοριανό ηθοποιό Αντώνη Ζιώγα. Πρόκειται για την ιστορία ενός αγοριού που βιάζεται να μεγαλώσει και τότε εμφανίζομαι εγώ, το μυθικό ξωτικό, να του εκπληρώσω την ευχή. Τελικά ποιά ηλικία είναι πιο εύκολη; Μια διαδραστική παράσταση, στην οποία τα παιδιά ανεβαίνουν στη σκηνή και γίνονται μέρος της ιστορίας, σαν ένα θεατρικό παιχνίδι με ισχυρό μήνυμα.

Η δεύτερη παράσταση είναι η «ΑΝΤΙ-γόνη», παρωδία βασισμένη στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, εμπνευσμένη και σκηνοθετημένη από το Θοδωρή Κατσαρό. Σύγχρονος-έμμετρος λόγος, σάτιρα, χορός, τραγούδι, σε μια απαιτητική παράσταση, όπου 7 ηθοποιοί καλούμαστε να ενσαρκώσουμε πολλά πρόσωπα του μύθου και άλλες φιγούρες. Κάθε Δευτέρα στο θέατρο Χυτήριο.

Οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες είναι πάντα επίκαιρες, θαρρείς πως έχουν γραφτεί σήμερα αποδεικνύοντας το μεγαλείο τους. Μας Παρουσιάζετε μια άλλη εκδοχή της Αντιγόνης του Σοφοκλή, αυτή της παρωδίας. Ποιους κινδύνους κρύβει αυτό; Την επιτρέπει το έργο αυτό καθαυτό;  

Θα συμπληρώσω, αν μου επιτρέπεις, πως οτιδήποτε αληθινό είναι πάντα επίκαιρο. Όχι μόνο οι ελληνικές τραγωδίες, αλλά και έργα του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου. Αλλά ας μην ξεφεύγω, μεγάλη συζήτηση. Η δική μας «ΑΝΤΙ-γονη» έρχεται από το χτες να σατιρίσει το σήμερα. Τα πάντα σε αυτήν την παράσταση είναι μετρημένα. Η μουσικότητα του λόγου, η κάθε ανάσα και στιγμή πρέπει να είναι τόσο προσεγμένες και μελετημένες, που δεν επιτρέπουν λάθη. Αυτός είναι ο «κίνδυνος», εγώ βέβαια τον ονομάζω προσωπικό στοίχημα.

Παρατηρούμε πολλούς νέους, αξιόλογους και ταλαντούχους καλλιτέχνες  από την Δυτική Μακεδονία να ανοίγουν τα φτερά τους και να προσπαθούν να εδραιωθούν στον χώρο αυτό, είτε πετύχουν είτε αποτύχουν αξίζει τελικά μόνο η διαδρομή;

Ναι, είμαστε αρκετοί. Αν αξίζει η διαδρομή;  Θα σου απαντήσω με ερώτηση. Αν ο Οδυσσέας έφτανε αμέσως στην Ιθάκη, θα γραφόταν έπος;  Η διαδρομή κρύβει τη μαγεία και δίνει αξία στο στόχο. Τώρα, αν τον καταφέρεις η όχι, είναι άλλο θέμα.

 Πως διαχειρίζεσαι την επιτυχία και την αποτυχία;

Είναι εξίσου επικίνδυνες και οι 2. Η αποτυχία να μη σε πάρει από κάτω και η επιτυχία μη σου πάρει τα μυαλά. Χρειάζεται προσωπική ισορροπία για να τις διαχειριστείς και τις 2, αλλά περνώντας ο καιρός, τις συνηθίζεις. Και οι 2 είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Κάνε μια ευχή………..

Μια ευχή! Με περιορίζεις! Χαχαχα ωραία! Θα προσπαθήσω να συμπεριλάβω τα πάντα σε μια: όλα να πάνε καλά…


INFO:

«ΑΝΤΙ-γόνη» the parody

Συντελεστές

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Θοδωρής Κατσαρός

Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Τζηλίνης, Στεφέλενα Κόνιαρη, Θοδωρής Κατσαρός, Στέλλα Καπετάνιου, Ελένη Βρυώνη, Μέμος Ρούσσος, Σουέλεν Κωνσταντινίδου.

Χορογραφίες-Κινησιολογία: Μίκα Στεφανάκη

Μουσική Διδασκαλία: Νίκος Αμουντζάς (Just Voice Studio)

Ενδυματολογία: Στέφη Κόνιαρη

Σκηνογραφία: W.T.F-ACT

Μουσική Επιμέλεια-Σχεδιασμός Φωτισμού: Κωνσταντίνος Τζηλίνης

Επιμέλεια Δημιουργικού Υλικού: Έφη Καρανικόλα (Up Productions)

Video Παράστασης & Trailer: Manos Schetto (Up Productions)

Φιλική Συμμετοχή (video acting): Δημήτρης Καμπόλης

Εκτέλεση Παραγωγής: Εταιρία Θεάτρου W.T.F-ACT

Διεύθυνση Παραγωγής: 4 o’ clock Group

 


Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Ημέρες Παραστάσεων: κάθε Δευτέρα στις 20:30 (για 20 παραστάσεις)

Τιμές Εισιτηρίων: 13€ γενική είσοδος, 8€ μειωμένο (άνεργοι, φοιτητές, ΑμεΑ), 5€ ατέλεια

Χυτήριο Theatre – Σημείο Πολιτισμού

Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός

Τηλ. 210 3412313


«Η περιπέτεια του μικρού Οδυσσέα»

Συντελεστές – Κείμενο – Σκηνοθεσία : Αντώνης Ζιώγας  Μουσική Επιμέλεια: Ανδρέας Καρανίκας Χοροκίνηση : Αντώνης Ζιώγας Σκηνικά: Γιώργος Μαύρος Ζωγραφιές Σκηνικών : Στέλλα Λεβέντη Παίζουν: Παναγιώτης Δελαβίνιας, Σουέλεν Κωνσταντινίδου, Εύα Τσαμασιώτη

Έναρξη: Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις  13:00

Χώρος: Θέατρο Ελπίδας, Σμύρνης 5-7 & Αριστοτέλους, Αθήνα

Διάρκεια: 70 λεπτά με διάλειμμα Τηλεφωνικές Κρατήσεις: ‎6980798469

Aπό το περιοδικό #Together – http://togethermag.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.