kozan.gr: Μητροπολίτης Σερβίων-Κοζάνης κ. Παύλος για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις: “Η Τουρκία θα έχει πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού ότι εμείς είμαστε η απαρχή που τη διαλύσαμε ως οθωμανική αυτοκρατορία” (Βίντεο)

19 Μαρτίου 2018
20:22

Tη θέση για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Σερβίων-Κοζάνης κ.κ. Παύλος, στο πλαίσιο των δηλώσεών του, πριν την έναρξη της εκδήλωσης, για τη δημόσια διαβούλευση, αναφορικά με το θέμα της στάσης της Ελλάδας σχετικά με την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, που διοργανώθηκε σήμερα Δευτέρα 19 Μαρτίου στο Λαογραφικό Mουσείο Κοζάνης. «Είναι άλλη ιστορία αυτή. Η Τουρκία θα έχει πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού ότι εμείς είμαστε η απαρχή που τη διαλύσαμε ως οθωμανική αυτοκρατορία», τόνισε ο Μητροπολίτης.

11 σχόλια

 • Πάντως οι δεσποτάδες μια χαρά την περνούσαν με τους Τούρκους.Αγάδες κανονικοί (όπως και σήμερα). “Οι διαφταρμένοι αρχιγερείς” που τους έλεγε και ο Μακρυγιάννης. Αν δε, μελετήσει κανείς και την “Ελληνική Νομαρχία” του Ανωνύμου του Έλληνος,εκεί είναι που θα φρίξει για δαύτους. Δεσπότη, ασ΄τα παχιά τα λόγια. Αλλού.

  • Αδιάβαστοι συριζόμυαλοί και λοιποί αριστερόμυαλοι που κολυμπάν στην άγνοια…Ας δουμε τι πραγματικά έγραψε ο Μακρυγιάννης:
   «Και είπαν οι άθρησκοι που εβάλαμεν εις τον σβέρκο μας να μη μανθάνουν τα παιδιά μας Χριστόν και Παναγίαν, διότι θα μας παρεξηγήσουν οι ισχυροί.
   Και βγήκαν ακόμη να’ ποτάξουν την Εκκλησίαν, διότι έχει πολλήν δύναμη και την φοβούνται. Και είπαν λόγια άπρεπα δια τους παπάδες.
   Εμείς, με σκιάν μας τον Τίμιον Σταυρόν, επολεμήσαμεν ολούθε, σε κάστρα, σε ντερβένια, σε μπογάζια και σε ταμπούργια. Και αυτός ο Σταυρός μας έσωσε. Μας έδωσε την νίκη και έχασε (οδήγησε σε ήττα) τον άπιστον Τούρκον. Τόση μικρότητα στον Σταυρό, τον σωτήρα μας!
   Και βρίζουν οι πουλημένοι εις τους ξένους και τους παπάδες μας, τους ζυγίζουν άναντρους και απόλεμους. Εμείς τους παπάδες τους είχαμε μαζί εις κάθε μετερίζι, εις κάθε πόνον και δυστυχίαν. Όχι μόνον δια να βλογάνε τα όπλα τα ιερά, αλλά και αυτοί με ντουφέκι και γιαταγάνι, πολεμώντας σαν λεοντάρια. Ντροπή Έλληνες»

   • Πονηρέ 07:08, σ΄έτσουξε ο Μακρυγιάννης βλέπω!!!! Γιατί αποσιωπάς αυτό που είπε για τους δεσπότες( “διαφταρμένοι αρχιγερείς”);;Φαρισαίε.

    • @ Ανώνυμος – Μάρτιος 20th, 2018 at 07:33
     Πονηρός είσαι και φαίνεσαι.Εμένα γιατί να με τσούξει;Ισα ισα.Έχω μπροστά μου τα απομνημονεύματα.Εσύ αμφιβάλω αν τα έχεις διαβάσει ποτέ.Επειδή λοιπόν δεν τα έχεις διαβάσει τόλμησες να διαστρέψεις και το Μακρυγιάννη,απομόνωσες 2 λέξεις για να να υποστηρίξεις τον παρωχημένο αντικληρικαλισμό σου.Ιδού λοιπόν τι ακριβώς λέει:

     Τότε έβαλε τους φίλους του Κριτζώτη, Ροζού (;) κι’ άλλους να φιλιωθούμεν. Τους είπα· «Δεν θέλω φιλίαν μ’ αυτούς. Όταν είμαι οχτρός, φυλάγομαι και με την φιλίαν με τρώνε». Απολπίστη από ’μένα. Είχε τον Κλεομένη φερμένον διοικητή εδώ· τον έβαλε να του κάμη παρτίδο εις την Αθήνα. Διάλυσαν τα μοναστήρια· συνφώνησαν με τους Μπαυαρέζους και πούλαγαν τα δισκοπότηρα κι’ όλα τα γερά εις το παζάρι· και τα ζωντανά διά δίχως τίποτα. Παίρναν οι τοιούτοι· πήρε κι’ ο Κλεομένης μ’ άλλους τα ζωντανά των μαναστηργιών και τα ’φερε εδώ. Κ’ έκαμαν και τα μούλκια λιβάδια και τα βόσκαγαν. Τότε πιαστήκαμεν και γενήκαμεν κομμάτια. Με διόρισαν ’πίτροπόν τους όλοι οι νοικοκυραίγοι και τρομάξαμεν να λευτερωθούμεν από τα μαναστηριακά τα ζωντανά, οπού κάμαν λάφυρα όλοι αυτείνοι τα μούλκια. Αφάνισαν όλως διόλου τα μοναστήρια και οι καϊμένοι οι καλογέροι, οπού αφανίστηκαν εις τον αγώνα, πεθαίνουν της πείνας μέσα τους δρόμους, οπού αυτά τα μοναστήρια ήταν τα πρώτα προπύργια της απανάστασής μας. Ότι εκεί ήταν και οι τζεμπιχανέδες μας κι’ όλα τ’ αναγκαία του πολέμου· ότ’ ήταν παράμερον και μυστήριον από τους Τούρκους. Και θυσιάσαν οι καϊμένοι οι καλογέροι· και σκοτώθηκαν οι περισσότεροι εις τον αγώνα. Και οι Μπαυαρέζοι παντήχαιναν ότ’ είναι οι Καπουτζίνοι της Ευρώπης, δεν ήξεραν ότ’ είναι σεμνοί κι’ αγαθοί άνθρωποι και με τα έργα των χεριών τους απόχτησαν αυτά, αγωνίζοντας και δουλεύοντας τόσους αιώνες· και ζούσαν μαζί τους τόσοι φτωχοί κ’ έτρωγαν ψωμί. Και οι αναθεματισμένοι της πατρίδας πολιτικοί μας και οι διαφταρμένοι αρχιγερείς κι’ ο τουρκοπιασμένος Κωσταντινοπολίτης Κωστάκης Σκινάς συνφώνησαν με τους Μπαυαρέζους και χάλασαν και ρήμαξαν όλους τους ναούς των μοναστηριών.

     Λοιπόν κατάλαβες τι λέει η πρέπει να σου κάνω μετάφραση;Άκου μια κουβέντα για να τελειώνουμε.Όπως π.χ. τη Μακεδονία μας δεν την έχουν έννοια μόνο κάποιοι λίγοι περιθωριακοί ανθρωποφάγοι όπως λέει η κυβέρνηση αλλα όπως είδαμε όλος ο Ελληνικός λαός.’Ετσι και την πίστη την υπερασπίζονται όχι μόνο οι ιερείς που βλέπεις αλλα δεν φαντάζεσαι πόσοι και ποιοί.Καλή σου μέρα.

     • Πω πω,τρικυμια εν κρανιω!!!Ανθρωπε μου,καθησες και αντεγραψες ολα αυτα με το χερι (γιατι αποκλειεται να υπαρχουν τα απομνημ. του Μακρυγιαννη σε PDF για αντιγραφη-επικολληση), για να μου πεις τι; Οτι “Και οι αναθεματισμένοι της πατρίδας πολιτικοί μας και οι διαφταρμένοι αρχιγερείς”??? Μα αυτο σου εγραψα κι εγω!!!Εσυ προσθεσες και τους πολιτικους-ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ!!!!!Ακουσε με λιγο, γιατι δεν εχω χρονο να γραφω ατελειωτα: αμφιβαλλεις οτι οι δεσπότες,ο ανωτερος κληρος δηλαδη “οι αρχιγερεις” που γραφει και ο Μακρυγιαννης, ζουσαν ζωη χαρισάμενη με τους Τουρκους;; Ο εκτελεστικος τους βραχιονας στις ελληνικες Κοινοτητες ηταν μαζι με τους κοτσαμπασηδες!!! Για τα ταμεια/φορολογηση των ραγιαδων της οθωμαν. αυτοκρατοριας φροντιζαν πρωτα και κύρια. Ξερεις πώς τους αποκαλει ο Ανωνυμος ο Ελλην στην Ελληνικη Νομαρχια; ΥΑΙΝΕΣ!!! Το ιδιο θα δεις και στον Ιωαννη Βηλαρα και σε αλλους. Τα ειπε ολα εξαλλου ο Γ. Σκαριμπας στο “΄21 και η Αληθεια”. Τι με ανακατευεις με μοναστηρια και καλόγερους;; Ποιος αμφιβαλλει για τον εθνικο τους ρολο που οντως ηταν πολυ σημαντικος; Εγω για τους δεσποτες εγραψα και επειδη με προκάλεσε η ευκολια που ο δεσποτης της Κοζανης καπηλευεται πραγματα και με εξοργιζει.Οπως και για αλλα θεματα ο συγκεκριμενος.Πρεπει να ξεχωριζουμε το Λαο και τον απλο Κληρο απ΄αυτους,ΟΚ?? Αντε μπραβο.

 • Οσο μιλάς τόσο εκτίθεσαι.Εσύ απομόνωσες 2 λέξεις του Μακρυγιάννη απ το υπόλοιπο κείμενο για να στηρίξεις αυτό: ”Πάντως οι δεσποτάδες μια χαρά την περνούσαν με τους Τούρκους.Αγάδες κανονικοί”
  Σου έδειξα ποιά ηταν η εκτίμηση του στρατηγού για την Εκκλησία και τον Κλήρο.Ούτε αυτό σου έφτανε.Ορίστε σου φερα ακριβώς το κείμενο και σε ξεμπροστιάζω οτι διαστρέφεις την αλήθεια.

  Επιμένεις στις χαζομάρες σου και μου αρχίζεις τα λιμά για δήθεν διαφοροποίηση μεταξύ ιεραρχών και απλού κλήρου.Ε ούτε αυτό ισχύει.Αλλα εσύ την ιστορία τη μαθαίνεις απ τον Σκαρίμπα.Απ τον Σκαρίμπα ρε φίλε χαχααχ

  Λοιπόν για σένα δε δίνω φράγκο αλλα επειδή υπάρχει κι αλλος κόσμος που διαβάζει έχουμε και λέμε.Σ ολη την Οθωμανική Αυτοκρατορία εκεινη την εποχή υπάρχουν 200 ιεράρχες.
  Σ αυτούς έχουμε α)Ιεράρχες που πήραν μέρος ενεργά στον αγώνα 73 – 36,5% β)Ιεράρχες που φυλακίστηκαν,διωχτηκαν 42 – 21%
  γ)Ιεράρχες που σκοτώθηκαν σε μάχες,εκτελέσεις,βασανιστήρια 45 ποσοστό 22,5% Σύνολο το 80% των Ιεραρχών.

  Είσαι αδιάβαστος και καλύτερα να σωπαίνεις.

  • “Σ αυτούς έχουμε α)Ιεράρχες που πήραν μέρος ενεργά στον αγώνα 73 – 36,5% β)Ιεράρχες που φυλακίστηκαν,διωχτηκαν 42 – 21%
   γ)Ιεράρχες που σκοτώθηκαν σε μάχες,εκτελέσεις,βασανιστήρια 45 ποσοστό 22,5% Σύνολο το 80% των Ιεραρχών”.

   Ασ΄τα αυτά.Δεσπότες πόσοι.

 • ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΝ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΟΤΑΝ ΠΕΙΝΑΜΕ, ΑΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΟΚ.ΘΕΜΑΤΑ ΑΞΙΩΝ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.
  Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.