ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΝΟΕMΒΡΗ ΣΤΙΣ 4:30μμ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΡΚΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Όλοι στις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Με τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης με τίτλο “Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ”, η κυβέρνηση εξαπολύει νέα σφοδρή επίθεση στους εργαζόμενους.

Ο “εκσυγχρονισμός” που επικαλείται η κυβέρνηση είναι η κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας όπως και η πληρωμή της εργασίας με καθορισμό του μισθού από το ΔΣ της ΔΕΗ, μακριά από κάθε έννοια Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. “Εκσυγχρονισμός” θεωρείται η απόλυση του προσωπικού που εργάζεται με μόνιμες σχέσεις εργασίας και με εργασιακά δικαιώματα που καθορίζονται από ΣΣΕ και η αντικατάστασή του με νέους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, πιο φθηνούς και αναλώσιμους.

“Εκσυγχρονισμός” είναι “να μην μας επιβάλλουν οι σημερινοί εργαζόμενοι πώς θα εργάζονται και ποιες συμβάσεις θα συνάπτουν οι καινούριοι εργαζόμενοι”, όπως δήλωσε προκλητικά ο υπουργός.

Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του εκσυγχρονισμού, η ΔΕΗ θα πρέπει να απολύσει περί τους 5.000 εργαζόμενους ώστε να μειώσει το “κόστος” της, προβάλλοντας το σαθρό επιχείρημα ότι έτσι θα μπορέσουν να προκύψουν “ανταγωνιστικά” τιμολόγια.

Συνάδελφοι, τα νέα αυτά μέτρα και οι ρυθμίσεις, μπορεί να επικαλούνται την “εξυγίανση της ΔΕΗ”, ή για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ “το αναγκαίο άνοιγμα της αγοράς ώστε να γίνουν επενδύσεις και να έρθει ανάπτυξη”, όμως η ουσία τους είναι πιο βαθιά και κρύβεται στο πώς θα εξυπηρετηθεί καλύτερα το κεφάλαιο εις βάρος των εργαζόμενων, στο πώς ο εργαζόμενος θα γίνει πιο φθηνός ώστε να δοθούν κίνητρα στο κεφάλαιο να βγάλει υπερκέρδη

Τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση της ΝΔ ευθυγραμμίζονται με εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλαδή “ανοίγουν χώρο” προκειμένου να επιταχυνθεί η πολιτική της “απελευθέρωσης” της Ενέργειας και οι “μεγάλοι παίκτες” να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με τον περιορισμό της ΔΕΗ σήμερα, με την ιδιωτικοποίηση, χθες του ΑΔΜΗΕ, αύριο του ΔΕΔΔΗΕ, υδροηλεκτρικών και της ΔΕΠΑ, καθώς και με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Όμως η προίκα που χαρίζει το νομοσχέδιο στους νέους εργοδότες στον κλάδο της ενέργειας, και που αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη εξέλιξη, είναι πως θα ξεμπερδέψουν μια για πάντα με τη σταθερή και μόνιμη εργασία και με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυτό άλλωστε ήταν και το ζητούμενο στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη δηλαδή, πως ουσιαστικά θα ακυρώνονται οι ΣΣΕ.

Συνάδελφοι, κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν κοινό μέτωπο απέναντι στους εργαζόμενους, υπηρετούν συμφέροντα αντίθετα από το συμφέρον της εργατικής τάξης.

Μήπως η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και τα κέρδη εκατομμυρίων που πραγματοποιούνται στον κλάδο συνοδεύονται αντίστοιχα και με βελτίωση της θέσης των εργαζομένων του κλάδου, υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες για επαρκή και φθηνή ενέργεια; Όχι, το αντίθετο συμβαίνει, δηλαδή το βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων στον κλάδο πέφτει, τα τιμολόγια ανεβαίνουν και η ενεργειακή φτώχεια εξαπλώνεται, διότι στην οικονομία της αγοράς, τον καπιταλισμό, η εργασία είναι “κόστος” και η ενέργεια εμπόρευμα, δηλαδή μέσο κερδοφορίας του κεφαλαίου κι όχι κοινωνικό αγαθό.

Συνάδελφοι, όσο και αν οι δυσκολίες σήμερα δείχνουν αξεπέραστες, σας καλούμε να οργανώσουμε τη δράση. Να δυναμώσουμε τη δική μας φωνή, αυτή που θα υπερασπιστεί τα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα. Να ενωθούμε όλοι μας σε επίπεδο κλάδου γιατί η επίθεση που δεχόμαστε είναι κοινή και θα δυναμώσει και άλλο το επόμενο διάστημα. Όσοι σήμερα θεωρούν ότι όλα αυτά “δεν τους πιάνουν”, “δεν τους αφορούν”, πρέπει να σκεφτούν. Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που σηματοδοτούν σημαντική επίθεση σε όλο τον κλάδο το επόμενο διάστημα και οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας πρέπει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

 • Να μην προχωρήσει καμία περαιτέρω ιδιωτικοποίηση στον κλάδο της ενέργειας (ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ).

 • Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Ύδρευση). Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

 • Άμεσα να προσληφθούν οι συνάδελφοι που εργάζονται μέσω εργολάβου.

 • Κατάργηση όλων των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.

 • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη σύγχρονα δικαιώματα.

 • Καμία πώληση-κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ορυχείων και ορυκτού πλούτου.

 • Να μην μείνει καμιά λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα και αέριο.

 • Ρεύμα και φυσικό αέριο, φθηνά για το λαό.

 • Υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους. Ανάκτηση των απωλειών.

 • Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

 • Καμία άμεση ή έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων για εργαζόμενους και συνταξιούχους (μειωμένο τιμολόγιο)».