Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη δεύτερη ημέρα της  περιοδείας του επισκέφθηκε το νομό Κοζάνης. Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε με δημάρχους του νομού και με εκπροσώπους εργαζομένων, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προβλήματα της περιοχής, με σημαντικότερο τον «τυφώνα», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, της χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίησης. Σε μία περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας που ξεπερνούν το 35%, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των φορέων, η βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς  πλαίσιο κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων, χωρίς σοβαρό masterplan, με χρηματοδοτικό κενό για την μετάβαση, αποτελεί έναν εφιάλτη για την επόμενη μέρα της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να ανακοινώσει το σχέδιό του, χωρίς προετοιμασία για να εξυπηρετήσει μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, διεκδικεί την αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων, με διαβούλευση με την τοπική κοινωνία ώστε να εφαρμοστεί η ουσιαστική δίκαιη μετάβαση. «Δηλώνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή καθαρότητα ότι θα είμαστε στο πλευρό σας  μέχρι να αναθεωρηθεί το σχέδιο που οδηγεί σε ερημοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γραμματέας του κόμματος, ενημερώθηκε για τα προβλήματα διαχείρισης της πανδημίας στο νομό, την ανεπαρκή χρηματοδότηση στους δήμους που οδηγεί σε αδιέξοδα, ακόμη και σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις ανάγκες πρόσληψης καθαριστριών για τα σχολεία, την χωρίς σχέδιο χωροθέτηση φωτοβολταϊκών,  με την συνακόλουθη καταστροφή της προοπτικής ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση καθώς όπως τόνισε στο θέμα της επιδημίας, δεν αξιοποίησε το χρόνο που της πρόσφερε η κοινωνία για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ,  δεν μπόρεσαν να εγγυηθούν το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια, δεν στήριξαν την οικονομία, δεν ενίσχυσαν την εργασία με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτοξεύεται, τα λουκέτα να πληθαίνουν, η ύφεση να γιγαντώνεται. Ο Γραμματέας του κόμματος σημείωσε ότι απαιτείται συνολική αλλαγή στρατηγικής με βάση το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ένα γενναίο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας,  στη βάση των εξαγγελιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, πραγματοποίησε σύσκεψη με τα Στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.