kozan.gr: Λεωνίδας Λεοντίδης, καθηγητής επιδημιολογίας στην Κτηνιατρική Σχολή Καρδίτσας, για το θέμα που έχει προκύψει με τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε φάρμα μινκ: “Όπου ανάβει μια μικρή φλόγα – και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μικρή – πρέπει να τη σβήνουμε, άμεσα, πριν γίνει πυρκαγιά” (Ηχητικό)

13 Νοεμβρίου 2020
14:49
Κανένα σχόλιο

 

Ο κ. Λεωνίδας Λεοντίδης, καθηγητής επιδημιολογίας στην Κτηνιατρική Σχολή Καρδίτσας, κάτοχος διδακτορικού στον τομέα της επιδημιολογίας των ζώων, που απέκτησε στη Δανία, μίλησε, σήμερα Παρασκευή 13/11, στο kozan.gr με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε φάρμα μινκ γουνοφόρων ζώων στο Βόιο αλλά και με τα θετικά κρούσματα σε εργαζόμενους (εκτροφείς) σε άλλες φάρμες στην Δ. Μακεδονία. Θα πρέπει να ανησυχούμε, σε ποιο βαθμό και πως πρέπει να διαχειριστούμε το πρόβλημα; Όπως ανέφερε: “Η σύγχρονη κτηνιατρική δημόσια υγεία έχει απαντήσει σε αυτά τα διλήμματα με συγκεκριμένο τρόπο. Αμέσως όταν εμφανίζονται, τέτοιους είδους ζητήματα, σε κάποιες εκτροφές, περιχαρακώνονται (οι εκτροφές,) σταματούν οι όποιες επαφές, γίνεται η διαδικασία διαγνώσεων κτλ. κι εκριζώνονται=θανατώνονται οι εκτροφές. Το λέω με απόλυτη συμπάθεια προς τους εκτροφείς, που μπορεί να εκριζωθεί ο πληθυσμός (της φάρμας τους). Πολλούς απ’ αυτούς τους έχω γνωρίσει προσωπικά, έχουμε βρεθεί είτε στην περιοχή της Γαλατινής είτε στην περιοχή της Σιάτιστας, πρέπει όμως να καταλάβουν, ότι μπορεί, στην αρχή αυτό που τους λέω να τους φαίνεται ιδιαίτερα ριζικό αλλά πρέπει να κοιτάξουν πως είναι προς όφελός τους, διότι θα έχεις μια δεξαμενή που συνέχεια θα απειλεί τους ανθρώπινους πληθυσμούς. Θα πρέπει, άμεσα, αυτές οι εκτροφές, που τέθηκαν σε υποψία χθες, να περιχαρακωθούν, να μην υπάρξει καμία επαφή με τις υπόλοιπες εκτροφές ή με αυτούς που μεταφέρουν τροφές (εκεί), να βγουν γρήγορα τα διαγνωστικά αποτελέσματα και να εκριζωθούν εάν ειναι θετικά τα αποτελέσματα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.

Στο ερώτημα του kozan.gr, αν καθυστερήσαμε στο να πάρουμε μέτρα και να προχωρήσουμε σε πιο εξειδικευμένους ελέγχους, όπως συμβαίνει τώρα, ο κ. Λεοντίδης, μας απάντησε: “Δεν ξέρω αν καθυστερήσαμε, εκείνο που θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη, ήδη εδώ και 2-3 μήνες, ήταν, ότι, εμφανίστηκαν κλινικά περιστατικά κορωνοϊού στην Ολλανδία. Βέβαια, εξ όσων γνωρίζω, δεν είχε ταυτοποιηθεί, τότε, στέλεχος γενετικά – διαφορετικό – από αυτό που κυκλοφορούσε στους ανθρώπους. Όμως αυτό ταυτοποιήθηκε πρόσφατα από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Δανίας. Θα έπρεπε οι άνθρωποι, που δουλεύουν γύρω από τον κλάδο των μινκ, να θεωρούνται ομάδα υψηλής επικινδυνότητας και να επιτηρούνται αυστηρά κάθε 7-10 μέρες. Εγώ, βέβαια, είμαι κτηνίατρος, δεν θα το αποφασίσω, αυτό, εγώ. Αλλά ειναι σίγουρο ότι πρέπει να επιτηρούνται στενά, ώστε όπως καταλαβαίνετε, όπου ανάβει μια μικρή φλόγα – και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μικρή – πρέπει να τη σβήνουμε, άμεσα, πριν γίνει πυρκαγιά”.

kozan.gr

 

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη:

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.