Αυτή ειναι η εικόνα μετά από 30 μέρες γενικού απαγορευτικού (lock down) στην ΠΕ Κοζάνης. Η αποκλιμάκωση στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων ειναι υπαρκτή, αλλά πολύ αργή όπως φαίνεται καθαρά στο διάγραμμα. Η βραδύτητα στην αποκλιμάκωση οφείλεται αφενός στη διασπορά του ιού μέσα στην Κοζάνη – όπου σημειώθηκε τον Οκτώβριο η πρώτη μεγάλη έξαρση – και αφετέρου στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ΠΕ της Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι τις τελευταίες μέρες βλέπουμε πολλά κρούσματα σε Βοΐο και Εορδαία στη συνέχεια της έξαρσης σε Καστοριά και Φλώρινα αντίστοιχα. Κάτι ανάλογο ειναι πιθανό να δούμε στην Κοζάνη μετά την έξαρση τελευταία Γρεβενά. Το συμπέρασμα ειναι ότι πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή και να τηρούμε σχολαστικά όλα τα μέτρα προφύλαξης γιατί ο ιός ειναι εδώ ο,τι και αν λένε αρνητές και συνωμοσιολόγοι. Ευθύνες για όσα ζούμε στη δεύτερη φάση υπάρχουν και θα καταλογιστούν, σήμερα ωστόσο προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας. Η σκέψη μας ειναι δίπλα στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και στους μαχητές του Ε.Σ.Υ. που στέκονται όρθιοι. Την επόμενη μέρα η προτεραιότητα ανήκει στους ελευθερο-επαγγελματίες, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και στους ανέργους.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

1.Το διάγραμμα απεικονίζει την ημερήσια εξέλιξη επταημέρου, δηλ. τα κρούσματα κάθε ημέρας αθροίζονται με τις έξι προηγούμενες και κατόπιν γίνεται αναγωγή σε 100.000 κατοίκους. Τόσο το επταήμερο ως βάση, όσο και η αναγωγή σε 100.000 ή 1.000.000 χρησιμοποιούνται διεθνώς για την καλύτερη εικόνα από τη μια και τη δυνατότητα σύγκρισης από την άλλη.

2.Το γενικό απαγορευτικό στην ΠΕ Κοζάνης ξεκίνησε 16 Οκτωβρίου και όπως δείχνει το διάγραμμα είχαμε αυξητική τάση τις 4 πρώτες μέρες και μετά άρχισε η αργή αποκλιμάκωση.

3.Η ανώτερη τιμή σημειώθηκε 19 Οκτωβρίου (124,504 κρούσματα/100.000) και η χαμηλότερη 6 Νοεμβρίου (66,6 κρούσματα/100.00).

4.Όπως σημειώθηκε πιο πάνω η αυξητική τάση από 6/11 και μετά συμπίπτει με την εμφάνιση περισσότερων κρουσμάτων σε Εορδαία και Βόιο. Το προηγούμενο διάστημα τα κρούσματα της Κοζάνης ήταν 60-75% των κρουσμάτων του Νομού.