kozan.gr: Η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.” πήρε το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών ισχύος 960 ΜW, που αφορούν στα έργα «Πτελεώνας 1», «Πτελεώνας 2», «Καρδιά 1», «Εξοχή 8» και «Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδας Α, Β, Γ, Δ, και Ε», σε έκταση συνολικού εμβαδού 18.321.444,57 τ.μ. – Με ποιες προϋποθέσεις πήρε την έγκριση

9 Ιουνίου 2021
11:53

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.” πήρε το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών ισχύος 960 ΜW, που αφορούν στα έργα «Πτελεώνας 1», «Πτελεώνας 2», «Καρδιά 1», «Εξοχή 8» και «Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδας Α, Β, Γ, Δ, και Ε», σε έκταση συνολικού εμβαδού 18.321.444,57 τ.μ.. Η έγκριση δόθηκε με τις εξής προϋποθέσεις:

1. Να διενεργηθούν δοκιμαστικές τομές στις αρχαιολογικές θέσεις που εντοπίζονται εντός των εκτάσεων όπου χωροθετούνται οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί. Εάν κατά την διενέργεια των δοκιμαστικών τομών εντοπιστούν σταθερά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, να εξεταστεί η τοποθέτηση ή μη στο σημείο αυτό των φωτοβολταϊκών panels.

2. Να ολοκληρωθεί η επιφανειακή έρευνα στην έκταση του έργου “Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδας Α”

3. Σε περίπτωση εντοπισμού νέων άγνωστων αρχαιολογικών χώρων να ακολουθήσει σωστική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η συνέχιση ή μη των εργασιών

4. Οι παραπάνω εργασίες να πραγματοποιηθούν με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, από αρχαιολόγους και ειδικευμένους εργάτες των οποίων η πρόσληψη και δαπάνη, σύμφωνα με την πορεία εξέλιξης των εργασιών, να βαρύνει τον φορέα του έργου. Οι υπεύθυνοι του έργου να ειδοποιήσουν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης για τον σκοπό αυτό εγγράφως δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών

5. Στο έργοΟρυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδας Α να εξεταστεί η περίπτωση, και εφόσον κριθεί αναγκαία, φύτευσης στο ανατολικό όριο του έργου προκειμένου να αποφευχθεί η οπτική επαφή με τις εντοπισμένες ανατολικότερα αρχαιολογικές θέσεις

6. Σε περίπτωση τυχαίας ανεύρεσης αρχαιοτήτων ή παλαιοντολογικών καταλοίπων ,οι εργασίες να διακοπούν και να ενημερωθεί άμεσα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

kozan.gr

4 σχόλια

  • Η ΔΕΗ θα μπορούσε να νοικιάσει τις αναφερόμενες εκτάσεις σε νέους αγρότες, εξασφαλίζοντας εργασία και εισόδημα σε χιλιάδες ανέργους της περιοχής μας.
    Το Ελληνικό δημόσιο από την άλλη, θα μπορούσε να εξασφαλίσει στη ΔΕΗ, παρόμοια σε μέγεθος έκταση σε μη γόνιμη περιοχή για να εγκαταστήσει εκεί τα Φ/Β που επιθυμεί.
    Έτσι θα είχαμε ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις εργασίας για αγρότες, Φ/Β για τη ΔΕΗ, και πολλαπλό οικονομικό όφελος τελικά για την περιοχή μας.
    Αυτά όμως, προϋποθέτουν άλλα πρόσωπα στην περιφέρεια και στην κυβέρνηση

    • Θα πρασινίσει ο τόπος κ Θα φύγει όλος ο κόσμος!! Τι θα γίνει στον νόμο το σκέφτονται! Τα πάντα κλείνουν θα πέσει μεγάλη φτώχεια όλος ο νέος κόσμος θα φύγει από τν περιοχή, ο νόμος Κοζάνης θα αποτελείται μονάχα απο συνταξιούχους. Μπράβο τους έτσι θα πάμε μπροστά!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.