Την ελληνική αντεπίθεση στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και το τι απέγιναν οι στρατιώτες που θυσιάστηκαν στο αλβανικό μέτωπο παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο ανήμερα 28η Οκτωβρίου στο COSMOTE HISTORY στις 21.00. Το επεισόδιο επαναλαμβάνεται Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις πέντε το απόγευμα. Η εκπομπή περιγράφει τι συνέβη μετά το «ΟΧΙ» και την επιτυχή απόκρουση του Iταλού εισβολέα στην Πίνδο.
Καταγράφει την μεγάλη ελληνική αντεπίθεση του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 1940 όταν οι μαχητές κατέλαβαν πρώτα την Κορυτσά και στην συνέχεια την Μοσχόπολη, το Αργυρόκαστρο, τη Χειμάρρα και κατάφεραν να κυνηγήσουν τους Ιταλούς και να διεισδύσουν στην αλβανική ενδοχώρα σε βάθος 80 χιλιόμετρων. Κλεισούρα, τάφοι στρατιωτών Άγνωστοι Έλληνες στρατιώτες θαμμένοι στην Κλεισούρα. Ετάφησαν εκεί μετά τον πρόσφατο εντοπισμό τους στην περιοχή. Η «Μηχανή του Χρόνου» έκανε αυτοψία στα πεδία των μαχών, όπου χάθηκαν περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες. Ειδικά στην Κλεισούρα δόθηκε η πιο φονική μάχη και σκοτώθηκαν 5 χιλιάδες οπλίτες και αξιωματικοί. Τα οστά τους παραμένουν διάσπαρτα σε χωράφια, πλαγιές, βουνά, ακόμα και κάτω από κτίρια. Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια ούτε που είναι, ούτε ποια είναι τα ονόματα τους. Ανάλογες ιστορίες διαδραματίστηκαν και σε άλλα σημεία, όπως στους Βουλιαράτες, όπου δημιουργήθηκε στρατιωτικό κοιμητήριο, αλλά και στο Δέλβινο. Εκεί κάτω από το καμπαναριό του ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου φυλάσσονται τα οστά 22 άγνωστων μαχητών.
Η εκπομπή παρουσιάζει το συγκλονιστικό ντοκουμέντο της περισυλλογής των οστών των μαχητών, που ετάφησαν ομαδικά στο μέτωπο μεταξύ του Τεπελενίου και της Κλεισούρας. Πρόκειται για τον ορισμό του άγνωστου στρατιώτη. Η «μάνα» των πεσόντων Η «Μηχανή του Χρόνου» βρέθηκε στην Χειμάρρα, όπου οι Έλληνες έδωσαν σκληρές μάχες. Στο ύψωμα Σκουτάρα ένας λόχος αποδεκατίστηκε πολεμώντας με ορμητήριο το σπίτι της οικογένειας Μπρίγκου. Τάφοι, Χειμάρρα Τάφοι Ελλήνων στρατιωτών στον ελαιώνα της οικογένειας Μπρίγκου στην Χειμάρρα Εκεί παραμένουν θαμμένοι στην αυλή του σπιτιού και η κ. Ερμιόνη Μπρίγκου υπερασπίζεται μέχρι σήμερα την μνήμη τους. Η ίδια περιγράφει τους διωγμούς που υπέστη ο πατέρας της από το καθεστώς Χότζα γιατί δεν αποκάλυπτε για δεκαετίες τον τόπο ταφής των στρατιωτών. Στην αυλή του σπιτιού της η κ. Ερμιόνη Μπρίγκου υπερασπίζεται μέχρι σήμερα την μνήμη τους Η εκπομπή φωτίζει το δράμα των συγγενών των πεσόντων που ακόμα τους αναζητούν. Πάνω από χίλιες οικογένειες έχουν δώσει DNA ώστε να ταυτοποιηθούν με τις σωρούς όσων ανασύρονται από τα πεδία των μαχών.
Είναι ένα τεράστιο έργο, που γίνεται σε συνεργασία με τις Αλβανικές αρχές και την συμμετοχή επιστημόνων από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Στην εκπομπή μιλούν: Αγαθοκλής Παναγούλιας ιστορικός – ερευνητής του 40, Βασίλης Νικόλτσιος, συνταγματάρχης εα, ιστορικός, Βασίλης Αναστασόπουλος, συνταγματάρχης τεθωρακισμένων, ιστορικός, Παναγιώτης Μπάρκας, καθηγητής πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, Κωνσταντίνος Λαγός, ιστορικός-ερευνητής, Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, ταξίαρχος εν αποστρατεία, Γιώργος Σούρλας, πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων 1940-41 Συγγενείς πεσόντων στρατιωτών του 40: Γιάννης Βουβούτσης, Υπατία Βουβούτση, Αργυρούλα Κατσαφάρου, Βαγγέλης Γάκης, Γιώργος Ιατρού, Αριστόδημος Μπουλούκος, Γιάννης Σταματόπουλος, Σπέτσιος Ιάκωβος, ανιψιός αγνοουμένου, τέως πρέσβης. Αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων στην Αλβανία: Βασίλης Λίλης (Δερβιτσάνη), Μιχάλης Μάσιος (Δερβιτσάνη), Γιώργος Μπάκος (Βουλιαράτι), Ερμιόνη Μπρίγκου (Χειμάρρα). Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS…

http://www.mixanitouxronou.gr/oi-atafoi-iroes-toy-40-ti-apeginan-oi-chiliades-stratiotes/