Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, η δεύτερη εξορία (της Εύας Αραμπατζή και του Χάρη Κουζιάκη)

23 Απριλίου 2020
22:03

Στο «μακρινό» 1992, 28 χρόνια πριν, το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης με την υπ’ αριθμό 331/1992 απόφασή του ενέκρινε την ανέγερση ανδριάντα του Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ Αποστολίδη και καθόρισε τους όρους διακήρυξης του σχετικού διαγωνισμού.

Ήταν μια δύσκολη απόφαση για το Δημοτικό Συμβούλιο που ήθελε με αυτό τον τρόπο να τιμήσει την πολυσχιδή προσωπικότητα, τη ζωή, το έργο  και  τη δράση ενός Μητροπολίτη που κινήθηκε πέρα από τα συνηθισμένα σε μία πολύ φορτισμένη χρονική περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας. Η αντιστασιακή του δράση μάλιστα και η ενεργή υποστήριξή του στο ΕΑΜ, με την έξοδό του στο βουνό ως πνευματικός ηγέτης της αντίστασης κατά των Γερμανών και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) του ΕΑΜ, της «κυβέρνησης του βουνού», υπήρξε η αιτία για την απομάκρυνσή του από τον μητροπολιτικό θρόνο Κοζάνης το 1945.

Τότε μάλιστα  και πιο συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 1993, με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκίνησε μία δημόσια αντιπαράθεση συμπολιτών μας μέσω γραπτών τοποθετήσεων στον τοπικό τύπο, κυρίως στη μηνιαία εφημερίδα Παρέμβαση, όπου κατατέθηκαν πλήθος απόψεων για την ορθότητα ή μη της απόφασης αυτής. Η απόφαση ως γνωστό δεν άλλαξε και ο ανδριάντας του Μητροπολίτη Ιωακείμ τοποθετήθηκε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στη βόρεια πλευρά της πλατείας Νίκης, όπου και παρέμενε για είκοσι περίπου χρόνια.

Το 2014 ο ανδριάντας απομακρύνθηκε λόγω των έργων της κατασκευής της νέας πλατείας Νίκης, αφού ορθά κρίθηκε από τους μελετητές ότι αισθητικά δεν ταίριαζε με την τεχνοτροπία της  και έκτοτε δεν τοποθετήθηκε πουθενά. Πρόθεση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήταν η τοποθέτηση του ανδριάντα στην πλατεία Ελευθερίας (στην είσοδο της οδού Ειρήνης) όταν αυτή έπαιρνε τη νέα της μορφή. Δυστυχώς για διάφορους λόγους υπήρξαν καθυστερήσεις στην δρομολόγηση του έργου με αποτέλεσμα ούτε η πλατεία να έχει αναμορφωθεί ακόμη και φυσικά ούτε ο ανδριάντας να έχει τοποθετηθεί.

Με την απόφαση 1/6-2-2020 η Δημοτική Κοινότητα Κοζάνης αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει για την επανατοποθέτηση του ανδριάντα στην πλατεία Συντάγματος ή στην Μητρόπολη. Στη συνέχεια η Επιτροπή Ονομασίας Οδών – Πλατειών – Κυκλοφοριακού – Πεζοδρομίων και Περιπτέρων με το υπ’ αριθμό 1/2020 πρακτικό της αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γνωμοδοτήσει για τοποθέτηση του ανδριάντα του Μητροπολίτη Ιωακείμ στην πλατεία Συντάγματος με την άποψη του Προέδρου της Επιτροπής Β. Σημανδράκου για τοποθέτηση στη θέση «Μαντέμια» ή «Νταμάρια» (στην έξοδο προς Λευκόβρυση, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης) να μειοψηφεί. Οι δύο αυτές γνωμοδοτήσεις δυστυχώς δεν λήφθηκαν υπόψη από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αφού η Διοίκηση του Δήμου που αποτελείται από τους συνδυασμούς των κων Λ. Μαλούτα, Κ. Μιχαηλίδη και Β. Σημανδράκου αποφάσισε να εισηγηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή της 7/2020 την τοποθέτηση του αγάλματος του Μητροπολίτη Ιωακείμ στη θέση «Μαντέμια» με τους εκπροσώπους της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» να μειοψηφούν.

Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή της Δημοτικής πλειοψηφίας κινείται προς την λάθος κατεύθυνση αφενός σε σχέση με τους θεσμικούς φορείς,  δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης της περιόδου 1991 – 1994 με Δήμαρχο τον Π. Κουκουλόπουλο που έλαβε την απόφαση τιμής του Μητροπολίτη Ιωακείμ και την εκλεγμένη Δημοτική Κοινότητα Κοζάνης και αφετέρου σε σχέση με την προσωπικότητα και την προσφορά του Μητροπολίτη Ιωακείμ  στον τόπο.

Η τοποθέτηση του αγάλματος στη θέση «Μαντέμια» ουσιαστικά ισοδυναμεί με εξορία, αφού το συγκεκριμένο σημείο είναι εκτός πόλης, περίκλειστο, δεν είναι ορατό από κανέναν είτε μόνιμο κάτοικο είτε επισκέπτη της πόλης, δεν προβάλει την ιστορική μας μνήμη και χρησιμοποιείται δυστυχώς μόνο μία φορά τον χρόνο κατά τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης. Η δε ανέγερση του μνημείου Εθνικής Αντίστασης έγινε εκεί λόγω της εκτέλεσης των 43 πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές στις 26-01-1944 στον ίδιο χώρο.

Πρόθεση μας δεν είναι ούτε να εξάρουμε περαιτέρω την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Μητροπολίτη Ιωακείμ, ούτε να αναθερμάνουμε την προ ετών αντιπαράθεση. Είναι όμως πραγματικά δυσάρεστο οι τωρινές αποφάσεις της Δημοτικής πλειοψηφίας να καταργούν μια ιστορική πραγματικότητα χωρίς μάλιστα να έχει προκύψει οποιοδήποτε νέο στοιχείο που να ανατρέπει την φιλοσοφία της απόφασης 331/1993 του Δ.Σ. σύμφωνα με την οποία «Η ανέγερση του ανδριάντα μνημείου στοχεύει στην αναβίωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στο να αποτίσουμε φόρο τιμής στην ηρωική μορφή του πνευματικού ηγέτη της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ Αποστολίδη, ο οποίος υπήρξε θερμός υποστηρικτής των λαϊκών συμφερόντων και πρόσφερε πάρα πολλά στους αγώνες του Έθνους».

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης που είναι αρμόδιο για την τελική απόφαση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων κατά τη συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίασή του την Δευτέρα 27-4-2020 και  να αποφασίσει την τοποθέτηση του ανδριάντα του Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ στην πλατεία Συντάγματος σύμφωνα με την πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Κοζάνης και όχι τον εξοβελισμό του στην περιοχή «Μαντέμια» έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ηθική τάξη των πραγμάτων και να τιμηθεί  όπως της αρμόζει, μια σημαντική προσωπικότητα που τίμησε με την παρουσία της τον τόπο μας.

35 σχόλια

  • Αφου ειδαν οτι δεν μεταβαλω γνωμη, τον Σεπτεμβριο του 1943 ο Δεσποτης Κοζανης Ιωακειμ εξεδωκε καταδικαστικη αποφαση , δις εις θανατον .οπρωτος που υπεγραψε την καταδικη μου , ερημην , ηταν ο Δεσποτης…

    Αποσπασμα απο το βιβλιο ΠΑΠΑ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΓΚΑΣΤΑΘΗΣ σελις 47

    ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ.

    Υ.Σ ετσι να τα λεε ολα…

    • Το Σεπτέμβριο 1943 η χώρα στέναζε κάτω απ’ τη Γερμανική Κατοχή. Η Αντίσταση κατά του κατακτητή πολύ καλά έκανε και ξεσηκώθηκε κατά του κατακτητή κι αποτελεί πρότυπο για όλους μας. Μαυραγορίτες, δοσίλογοι, νενέκοι, συνεργάτες του κατακτητή κι όσοι έδειχναν απέραντη κατανόηση στις ανάγκες των Γερμανών δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά με την Αντίσταση.
      Τιμή και δόξα σ’ όσους πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας!

  • Επιτέλους κάτι κινείται σοβαρα. Βέβαια βλέπω μια κριτική και στην προηγούμενη δημοτική αρχή άρα υπάρχει ψωμί.

  • Αναμένουμε τον Πρόεδρο της επιτροπής αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών να βγει και να εξηγήσει την πρόταση του για να καταλάβουμε και εμείς οι Κοζανίτες τι θέλει να κάνει. Δήμαρχε Πάρι αναμένω την ηχηρή σου παρέμβαση σου σε αυτό που πάει να συντελεστεί

  • Για όσους δεν θυμούνται ο μόνος που ήταν στο Δήμοτικο Συμβούλιο και το 1993 και τώρα είναι ο Μαλουτας, τότε Δημ. Σύμβουλος του Πάρη τώρα Δήμαρχος.

  • Επίσης ο χώρος της βιβλιοθήκης και ο δημοτικός κήπος προσφέρονται και μάλιστα θα ήταν μεγάλη ικανοποίηση για τους δημότες κι όχι μόνο να δούμε και τον αδριάντα του μακαριστού Διονύσιου .

  • Τελικά δημαρχε δίκιο είχες πάλι, αυτός ο Κουζιάκης χρειάζεται μαθήματα, εξήγησε του ότι αν θες να πας μπροστά πολιτικά πρέπει να τα έχεις καλά με την τωρινή εκκλησία όχι με την παλιά. Ξέρεις εσύ…

  • αν οι μηχανικοί του τοπος να ζεις ασχολουνται και τρωνε ωρες με το που θα μπει ένας αδριάντας τοτε οι υπολοιπο θα ασχολουνται με ις εξελιξεις στη μεταλιγνιτικη που ουτε καν τις παρακολουθουμε γιατι γινονται στην αθηνα και στην ευρωπη

    ΚΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΜΕΤΡΗΤΑ !
    ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΣΣΑΝΗ – ΣΑΝ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
    10 ΧΡΟΝΙΑ ΗΔΗ ΜΕΛΕΤΑΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΜΕΛΕΤΑΝ ΓΙΑ ΜΑΙ ΑΠΛΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

    • Να συμφωνήσω ότι αργούσαν να πάρουν αποφάσεις σε θέματα όπως τα αγάλματα, αλλά να την πεις και στους μοναδικούς ανθρώπους που πάλεψαν και πέτυχαν συγκεκριμένα πράγματα για τη μεταλιγνιτική με ξεπερνά. Αν θες ρώτα στην περιφέρεια πχ να σου πουν για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης το ελληνικό, ρώτα για το πως μπήκε η περιοχή στην πιλοτική ευρωπαική πλατφόρμα στήριξης και πολλά άλλα.
      Τον Περιφερειάρχη ρώτα μην πας μακριά…

  • Αυτά είναι πονηριές ανθρωπων ξενων στην Κοζάνη που δεν ξερουν την ιστορία μας, δεν θελουν να την μαθουν, νοιαζονται μονο για την καρεκλα τους και κανουν απο τωρα συμμαχίες για τις επόμενες εκλογές. Βαγγέλη για σένα λέω!

    • Εδώ άλλοι έβγαλαν ολόκληρες εκλογές με έναν σταυρό πάνω σε μια σημαία που ο νόμος προέβλεπει οτι δεν μπαίνει

      • Σας πόνεσε και με αρέσει . Έτσι να έχετε εφιάλτες που χάσατε την καρεκλά . Αυτό ακριβώς θα κάνω με ζήλο και στης επόμενες εκλογές , για το λόγο που ανέφερες

        • Καμία καρέκλα φίλε μου δεν έχασα γιατί καμιά καρέκλα δεν είχα ποτέ. Όταν στα καλά τα χρόνια όλοι διορίζονταν και θυμάσαι με ποιο τρόπο κάποιοι είμασταν σταθερά απέξω. Τότε μας κορόιδευαν τους δεξιούς… Συγχαρητήρια για οσα πέτυχες. Ελπίζω να έχεις λάβει την αναγνώριση για το έργο σου

  • Ωραία τα λέει ο δημοτικός σύμβουλος, ελέω Θεοδωρικακου, αφού είναι διορισμένοι στην ΔΕΥΑΚ.
    Όταν η παράταξη του το είχε πεταμένο και ξεχασμένο που ήταν;;;;;

    • Καθόλου ξεχασχμένο, όταν τελείωνε η πλατεία έξω από το Μασούτη θα έμπαινε. Ενώ αν το στείλεις κάπου αλλού τελείωσε για πάντα

      • Όταν είχαμε την διοίκηση θα έπρεπε να ενεργήσουμε τώρα όμως το έργο μας είναι να κάνουμε κρητική . Αυτό μπορούμε να κάνουμε γι αυτό είμαστε ικανοί

    • Νωρίς έπιασαν δουλειά οι ειδικοι συνεργάτες. Ο δημοτικός συμβουλος βεβαια είναι εκει γιατι τον ψηφισαν καποιοι απο εμας αρχικά και μετα λογω Θεοδωρικάκου και μαλλον σας ενοχλει γιατι κανει καλά τη δουλειά του. Και σε περιπτωση που δεν το διαβασες κανει κριτική και στην παραταξη του αρα και στον εαυτό του γιατι αργησαν.

  • Η σκέψη για τα νταμάρια δεν είναι άσχημη ούτε υποτιμητική για τον ανδριάντα του μητροπολίτη Ιωακειμ . Εκεί μπορεί να γίνει ένα μεγάλο πάρκο εθνικής αντίστασης με τοποθέτηση όλων των σχετικών μνημείων και στοιχείων της ηρωικής περιόδου 1941- 1944 .. θα αποτελέσει και ένα θαυμάσιο χώρο αναψυχής όπου θα μαθαίνουν οι νέοι και οι επισκέπτες για την Εθνικη αντίσταση της περιοχής μας .

    • Κάντε εκεί στο Δημαρχείο το Πάρκο Εθνικής Αντίστασης στα Νταμάρια και μετά να συζητήσουμε την ωραία πρόταση σου

  • Μπραβο ρε παιδιά, ωραιο κειμενο χωρίς ακρότητες. Καλο είναι να αναδυκνείονται καποια θεματα και να τα ξερουμε ολοι. Εξαλλου ολοι κρινονται και μικρή πολη είμαστε όλοι γνωριζόμαστε.

  • Εγω έμαθα οτι ο Παρης λεει καλά λογια για τον Χάρη οπως καλές σχεσεις έχει και με τα παιδιά στην Δημοτική κοινοτητα. Το θεμα με το αγαλμα μπορεί να φαινεται σχετικά ασημαντο αλλά δεν είναι και δειχνει οτι και στην συνεργασία των τριών υπάρχει προβλημα.

    • Όταν ο μοναδικός λόγος συνεργασίας ήταν η καρεκλα και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αυτά είναι τα αποτελέσματα. Είναι σαν να έχουμε δύο δημάρχους. Αλλος δημος ο λαζος άλλος ο Βαγγέλης. Εγώ βλέπω ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος και αυτό είναι τραγικό γιατί είμαστε σε πολύ κρίσιμη περίοδο την οποία διανύουμε στον αυτόματο πιλότο

  • Ο Κουζίακης αυτό ορίστηκε διάδοχος του Ιωαννίδη μαζί με 2-3 ( δελφίνους ) και κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση

  • Ας το βαλουν οπου θελουν ουτε κρυο ουτε ζεστη το ιδιο κανει.Εκεινο που καιει ειναι το νοσοκομειο τα αλλα δεν προσφερουν και κατι το χρησιμο.

  • Σημανδρακο και Μαλουτα είστε εντελώς λάθος … Είναι πλήρης απαξίωση το μέρος εκτός πόλης … Καλύτερα πουθενά παρά εκεί .. Φυσικα η πλατεία Συντάγματος είναι η καλύτερη λύση

    • Στην Πλατεία Συντάγματος θα το βλέπει ο κόσμος κι αυτό είναι που δεν θέλουν. Μάλλον προτιμούν να βάλουν κανένα άγαλμα του Γκέμπελς εκεί …

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.