Με καθυστέρηση, λόγω κακοκαιρίας, έγινε η ιερά πανήγυρις του Εξωκλησιού της Αγίας Κυριακής Σκούλιαρης, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

15 Ιουλίου 2020
20:58
Κανένα σχόλιο

Με καθυστέρηση λίγων ημερών, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, 6 προς 7 Ιουλίου, με την ισχυρή βροχόπτωση, τις κατολισθήσεις και το κόψιμο του δρόμου, έγινε (14-7-2020) η ι. πανήγυρις του ιστορικού Εξωκλησιού της Αγίας Κυριακής Σκούλιαρης, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Η ι. πανήγυρη περιέλαβε τα παρακάτω:

α. Στον ανοιχτό Νάρθηκα τελέστηκαν ο Αγιασμός, η Αρτοκλασία και η ευλόγηση των κολλύβων της εορταζόμενης Αγίας.

β. Στο εσωτερικό του Εξωκλησιού η Θεία Λειτουργία.

Την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου μετέφερε στους πιστούς ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β., που τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.

Έψαλαν οι ψάλτες: Αριστείδης Σταμάτης και Βασίλης Καρανώτας.

Τηρήθηκαν, εντός του μικρού σε χώρο ιστορικού Εξωκλησιού, αλλά και εκτός αυτού στο ανοιχτό προαύλιο, όλα τα μέτρα ασφάλειας από τον επιθέμενο, αόρατο ιό, όπως οι ειδικοί τα συστήνουν.

Το ζητούμενο ήταν να τελεστεί η Θεία Λειτουργία, να μη μείνει το Εξωκλήσι αλειτούργητο. Και αυτό επετεύχθη.

“Δεν αφήσαμε την Αγία Κυριακή αλειτούργητη” έλεγαν οι γιαγιάδες. “Αυτή μαζί με τον Άγιο Αθανάσιο, τον Άγιο Μερκούριο και την Παναγία προστατεύουν το χωριό’’ ομολογούσαν με βεβαιότητα οι πιστοί.

Η Αγία Κυριακή, το χωριό, έχει μετονομαστεί, έχει ταυτίσει το όνομά του με αυτό της Αγίας και διαλαλεί σε όλη τη λεκάνη του Αλιάκμονα-Πολυφύτου από το φυσικό ύψος των Πιερίων όπου είναι χτισμένο, το πνευματικό ύψος, την άθληση για το Χριστό της μεγαλομάρτυρος Αγίας Κυριακής, τη μεταμορφωτική ελευθερία και αγάπη της Ορθοδοξίας, την πίστη του Λαού μας και την σωτήρια ένταξή του (που υπόσχεται και γνήσιες γήινες αποκαταστάσεις) σ’ Αυτήν.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο μικρό ιστορικό Εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής ψηλά στις καταπράσινες των Πιερίων ορέων πλαγιές, ψηλά από το δροσερό “Σκεπασμένο” Βελβεντού, ενός πάνω από την εκατοντάδα Εξωκλησιών, που κοσμούν την Α.Π.Β., τελέστηκε υπό το κλίμα βαθιάς λύπης και πολλού πόνου για την (ξανά σταυρωμένη) Αγία Σοφία της Πόλης του Κωνσταντίνου.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος, 15-7-2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.