Τις προμελέτες του γιγαντιαίου αρδευτικού της Βόρειας Ζώνης λίμνης Πολυφύτου προϋπολογισμού 580.284,00€ (με Φ.Π.Α 24%) για υποβολή πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016, εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης

2 Ιουνίου 2021
16:04

Τις προμελέτες του γιγαντιαίου αρδευτικού της Βόρειας Ζώνης λίμνης Πολυφύτου προϋπολογισμού 580.284,00€ (με Φ.Π.Α 24%) για υποβολή πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016, εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης.

Η νέα Περιφερειακή Αρχή στο ξεκίνημά της έφερε ως θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου 2019 τις προκαταρκτικές μελέτες του κορυφαίου αυτού έργου σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, σηματοδοτώντας την πρόθεσή και το όραμά της να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίησή του αφού καθυστέρησε εδώ και αρκετά χρόνια.

Έτσι, στις 26/1/2021 παραδόθηκαν οι προκαταρκτικές μελέτες από την ΑΝ.ΚΟ, στις 31/12/2020 εντάχθηκε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η οριστική μελέτη του έργου προϋπολογισμού 1.300.000,00€ και στις 28/5/2021 εντάχθηκαν οι απαιτούμενες προμελέτες του έργου.

Να επισημάνουμε ότι:

  1. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου προεκτιμάται στα 90.000.000 € (συνημμένος προϋπολογισμός).

  2. Προτείνεται η εφαρμογή πρακτικών γεωργίας μειωμένων εισροών, που οδηγεί σε επαρκείς υποδομές άρδευσης 50.000 στρεμμάτων, με δυνατότητα επέκτασης στα 62.000 στρέμματα και προεκτιμώμενο προϋπολογισμό στα 109.000.000 € (συνημμένος προϋπολογισμός)., ώστε να καλυφθεί το σύνολο της καλλιεργήσιμης έκτασης κάτω των 400μ. υψόμετρο.

  3. Είναι δυνατή η σημειακή επέκταση του αρδευτικού και πάνω από την ισοϋψή των 400m, όπως η περιοχή αναδασμού Άνω και Κάτω Κώμης, το αρδευτικό Μεσιανής, το αρδευτικό Αιανής, το αρδευτικό Λευκάρων, με διατήρηση σταθερής της συνολικής αρδευόμενης έκτασης.

  4. Μέσω ενεργειακού συμψηφισμού με πρόβλεψη κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 5 MW για τα 50.000 στρ. και 6,21 MW για τα 62.000 στρ., μπορεί να καλυφθεί η συνολική ενεργειακή δαπάνη λειτουργίας.

  5. Είναι δυνατή η τροφοδότηση με νερό του υφιστάμενου αρδευτικού Σερβίων από τον ταμιευτήρα Ιλαρίωνα, μετά από αύξηση κατά 420.000,00 € της συνολικής δαπάνης του έργου και με δυνατότητα κάλυψης άνω του 50% των αρδευτικών αναγκών του αρδευτικού Σερβίων και ελάττωση της ενεργειακής δαπάνης του αρδευτικού Σερβίων που εκτιμάται περισσότερο από 20%.

  6. Προτείνεται η εξέταση της δυνατότητας για χρήση των υποδομών του υποβρύχιου αντλιοστασίου της ΔΕΗ στη λίμνη Πολυφύτου, ώστε να αποφευχθεί η κατασκευή και επιπρόσθετου τέτοιου αντλιοστασίου στη λίμνη Πολυφύτου. Ωστόσο θα απαιτηθεί η κατασκευή νέου αντλιοστασίου ανύψωσης του νερού στη δεξαμενή τομέα Βαθυλάκκου του προτεινόμενου έργου, δεδομένου ότι δεν κρίνεται συμφέρουσα η χρήση των υφιστάμενων αντλιών της ΔΕΗ, λόγω του μεγάλου μεγέθους τους που έχουν δυνατότητα ανύψωσης στα 500 μέτρα.

  7. Προτείνεται να διερευνηθεί η δημιουργία φορέα υλοποίησης του μεγάλου αυτού αρδευτικού δικτύου, σύμφωνα με τις προβλέψεις στη νομοθεσία, όπως π.χ. ΓΟΕΒ.

Άξονας 7: Ωρίμανση του αναπτυξιακού σχεδιασμού – Τεχνική υποστήριξη και δημοσιοποίηση
Μέτρο 7.1: Μελέτες και υπηρεσίες για την ωρίμανση του αναπτυξιακού σχεδιασμού

Τίτλος Έργου:

Προμελέτες αρδευτικού Βόρειας Ζώνης λίμνης Πολυφύτου με άρδευση από τους ταμιευτήρες Πολυφύτου και Ιλαρίωνα

Ποσό (σε €):

580.283,96€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%

Προτείνων Φορέας : Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας / Π.Ε. Κοζάνης
Φορέας Υλοποίησης : Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ
Φορέας Επίβλεψης Μελετών : ΔΤΕ Π.Ε. Κοζάνης

5 σχόλια

  • Πάρι Κουκουλόπουλε, Γιώργο Αμανατίδη δεν υπάρχουν μελέτες αρδευτικού Βόρειας Ζώνης? Γιώργο Αμανατίδη 5 κτίρια μελέτες έχει η ΑΝΚΟ επι θητείας σου, για υδρευση απολιγνιτοποιηση κλπ κλπ….πάλι μελέτες θα κάνουμε? τι έγιναν όλα αυτά? ΕΛΕΟΣ

  • μόνο η ΑΝΚΟ υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο για να κάνει μελέτες…..

    δημοπράτησε καμιά μελέτη η Π.Ε. Κοζάνης ή τις δίνει όλες στην ΑΝΚΟ….

    αλλά ποιός ακούει

  • Αντε να δουμε ο ασφαλοστρωτης ποτε θα ενδιαφερθει και για τα προβληματα της Πτολεμαιδας. Γληγορακη….η Πτολεμαιδα καποτε σε ανεδειξε δημαρχο 2 φορες…και πριν 2 χρονια σε ξαναψηφισαν και σε εβγαλαν και την εχεις γραμμενη γιατι ασχολεισαι μονιμως με τα χωρια της Σουρδιας και τα χαντακια και τα ρυακια.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.