Για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος σε ένα κείμενο ψεύδους, λαϊκισμού και διαστρέβλωσης των γεγονότων, προσπαθεί να παραπληροφορήσει τους πολίτες και να κάνει το άσπρο, μαύρο.

Ισχυρίστηκε σε ανάρτησή του στο facebook, ότι η αντιπολίτευση, με την εναλλακτική πρόταση που έκανε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, δεν θέλει  να δοθεί νερό εμφιαλωμένο στους κατοίκους του Τριγωνικού και ότι μπλοκάρει και καθυστερεί τις ασφαλτοστρώσεις στα Σέρβια και το Λιβαδερό.

Και μάλιστα αναφερόμενος σε μένα, αναφέρει επί λέξει: «Κάποιοι δεν θέλουν ούτε στη MANA τους να δώσουν νερό».

Δήμαρχε ντροπή σου! Και ο λαϊκισμός έχει τα όριά του! Σου απαγορεύω να ξαναπιάσεις την μάνα μου στο στόμα σου!

Όσο για το εμφιαλωμένο νερό, μια εξάδα την εβδομάδα,  που της χορηγεί ο δήμος και που κοστίζει 1,2 ευρώ, μπορεί να το αγοράσει και από μόνη της. Κι αν δεν μπορεί η ίδια, έχει τρία παιδιά να την φροντίσουν. Εσύ πάντως να την αφήσεις στην ησυχία της.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από όσα ισχυρίστηκε ο δήμαρχος. Ο ίδιος ο δήμαρχος με την ανάρτησή του έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Όταν κανείς διαβάσει προσεκτικά την εισήγησή μας για τα δύο επίμαχα θέματα, που ο ίδιος ο δήμαρχος επισύναψε στην ανάρτησή του,  θα αντιληφθεί το μέγεθος της παραπληροφόρησης.

  1. Νερό Τριγωνικού

Λέμε στην εισήγησή μας η αντιπολίτευση.

 « 2. Προτείνεται η ενίσχυση του κωδικού 15.6473.02 με το ποσό των 5.000,00 € και όχι με το ποσό των 15.000 € για τις ανάγκες χορήγησης εμφιαλωμένου νερού στην  κοινότητα Πολυράχου μόνον, δεδομένου ότι το Τριγωνικό, με βάση και τις αναλύσεις νερού των δύο τελευταίων μηνών, έχει κατάλληλο προς πόση νερό και άρα δεν δικαιολογείται η χορήγηση εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους του. Εάν παρουσιαστεί έκτακτη ανάγκη, τότε το δημοτικό συμβούλιο μπορεί με νέα αναμόρφωση του π-υ να προβεί στην της πίστωσης.»

α. Με απλά λόγια το Τριγωνικό με βάση και τις αναλύσεις νερού των δύο τελευταίων μηνών, έχει νερό κατάλληλο προς χρήση (πόση και ατομικές ανάγκες).

Με βάση αυτό καμία δαπάνη χορήγησης εμφιαλωμένου νερού δεν επιτρέπεται για κανένα χωριό και ούτε βέβαια και για το Τριγωνικό και ας είναι χωριό του Κωνσταντόπουλου και ας είναι χωριό του Πάπα.

Το αν ο δήμαρχος για προσωπικούς λόγους θέλει να χορηγήσει εμφιαλωμένο νερό στο Τριγωνικό, ας το κάνει πληρώνοντας από την τσέπη του.

β. Ο κωδικός για νερά έχει σήμερα διαθέσιμη πίστωση περίπου 2.500 ευρώ. Με τις 5.000 ευρώ που προσθέτουμε, δημιουργείται μια πίστωση 7.500 ευρώ, ποσό που με βάση τις προηγούμενες χορηγήσεις, καλύπτει τις ανάγκες χορήγησης εμφιαλωμένου νερού και στο Τριγωνικό και στο Πολύραχο για τρείς μήνες τουλάχιστον, σχεδόν δηλαδή ως το τέλος του χρόνου.

Παρ΄ όλα αυτά λέμε ότι αν παρουσιαστεί άλλη έκτακτη ανάγκη, δεσμευόμαστε με νέα αναμόρφωση να συμφωνήσουμε στην αύξηση της πίστωσης στον συγκεκριμένο κωδικό.

Άρα με βάση τα παραπάνω, εφ’ όσον παρουσιαστεί ανάγκη, ο δήμος μπορεί  να χορηγήσει εμφιαλωμένα νερά τόσο στο Τριγωνικό όσο και στο Πολύραχο, για τρεις τουλάχιστον μήνες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Γιατί λοιπόν κόπτεται ο δήμαρχος και ζητά επιπλέον πιστώσεις ύψους 10.000 ευρώ;

Απάντηση στο δημοτικό συμβούλιο δεν πήραμε.

β. Ασφαλτοστρώσεις

Λέμε στην εισήγησή μας:

«3. Οι ασφαλτικές εργασίες (ασφαλτοστρώσεις) με βάση και την κείμενη νομοθεσία χαρακτηρίζονται ως έργο και όχι ως υπηρεσία.

Για τον λόγο αυτό προτείνεται όλα τα ποσά που προβλέπονται στην πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής για ασφαλτοστρώσεις στους κωδικούς 30.6262.19 και 30.6262.20 και 30.6662.07 (αντίστοιχα 31.000,00 €, 10.500,00€ και 36.500,00 €, σύνολο 78.000 €) να μπουν σε ένα κωδικό,  τον 30.6262.20 με την γενική περιγραφή ασφαλτικές εργασίες στον δήμο Σερβίων. Ακολούθως να εκπονηθεί η μελέτη και να γίνει ένα ενιαίο έργο προκειμένου να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να επιτευχθούν καλύτερες τιμές.»

Με απλά λόγια δηλαδή λέμε:

Οι ασφαλτοστρώσεις με βάση και την κείμενη νομοθεσία,  χαρακτηρίζονται ως έργο και όχι ως υπηρεσία ή προμήθεια.

Ο δήμαρχος λοιπόν ένα έργο, τις ασφαλτοστρώσεις,  συνολικού κόστους 78.000 ευρώ, το σπάει σε τρείς κωδικούς, σε ποσά που να μπορούν να δοθούν με απ’ ευθείας ανάθεση και το χαρακτηρίζει προμήθεια.

Εμείς λέμε ότι πρέπει να μπουν σε ένα κωδικό, ως έργο, να γίνει η μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και να γίνει διαγωνισμός , προκειμένου να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να επιτευχθούν καλύτερες τιμές. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα έργου, αφού την μελέτη και επίβλεψη θα την κάνουν οι μηχανικοί του δήμου και όχι άλλοι αναρμόδιοι .

Και πάλι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί ο δήμαρχος επιμένει στην κατάτμηση του ποσού, στον διαφορετικό χαρακτηρισμό του έργου και στις απ’ ευθείας αναθέσεις.

Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

  1. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την δημοτική αρχή και στα πλαίσια του δυνατού να κάνει προτάσεις.

Αυτό κάνουμε, αυτό κάναμε και με την εναλλακτική μας πρόταση στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

  1. Εμείς ποτέ δεν θα συναινέσουμε στην αντίληψη που έχει ο δήμαρχος, ότι ο δήμος είναι τσιφλίκι του και ότι μπορεί να κάνει αυτός ό,τι θέλει και όπως θέλει.

Στηρίζουμε και  θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια της δημοτικής αρχής για το καλό του τόπου, στα πλαίσια πάντα της νομιμότητας.

X. Eλευθερίου, Δήμαρχος Σερβίων: “Κάποιοι δεν θέλουν ούτε στη MANA τους να δώσουν νερό”