Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τις υλοποιούμενες εργασίες στις κτιριακές εγκαταστάσεις στα Γρεβενά – Είναι κρίμα να απαξιώνεται με αυτόν τον τρόπο συνολικά το κτιριακό συγκρότημα

6 Δεκεμβρίου 2021
12:47

 

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και φωτογραφίες που παρουσιάζουν “εικόνες εγκατάλειψης” της κτιριακής υποδομής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Γρεβενά, για την ορθή και πλήρη ενημέρωση, διευκρινίζουμε τα εξής:

Εδώ και 2,5 χρόνια, από την πρώτη μέρα της συνέργειας μεταξύ Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ξεκίνησε και υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ για τη διαμόρφωση, την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και για την κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών και στις πέντε πόλεις όπου το Ίδρυμα εδρεύει.

Το κτιριακό συγκρότημα στα Γρεβενά, περιλαμβάνει δύο κύρια κτίρια: Το κτίριο της Διοίκησης, όπου στεγάζονται τα αμφιθέατρα, οι γραμματείες και η βιβλιοθήκη, καθώς και το κτίριο όπου βρίσκονται οι αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια.

Εξαιτίας σταδιακών φθορών στα δύο κτίρια την προηγούμενη εξαετία, επήλθαν ζημιές από την εισροή υδάτων στις ψευδοροφές σε δύο αμφιθέατρα, καθιστώντας τα ακατάλληλα για συνάθροιση κοινού για τις εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και στη βιβλιοθήκη, όπως επίσης και στα διαζώματα του κτιρίου με τις αίθουσες διδασκαλίας.

Το Πανεπιστήμιο, με μέριμνα της σημερινής Διοίκησης, ήδη από την άνοιξη του 2020 (και σε περίοδο πανδημίας) ξεκίνησε τη διαδικασία συνολικής αποκατάστασης των ζημιών. Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης στεγανοποίησης, πραγματοποιήθηκε αυτοψία, συντάχθηκε τεχνική μελέτη, δημοπρατήθηκε το σχετικό έργο και υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, ύψους 455.000 ευρώ. Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και βάσει της σύμβασης θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο 2022.

Από τις εργασίες στεγανοποίησης που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, τα κτίρια έχουν προστατευθεί από την εισροή όμβριων υδάτων και δεν έχει έκτοτε εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο, ούτε νερά εντός των χώρων του κτιρίου.

Επομένως, οι φωτογραφίες παραπέμπουν σε πρότερη κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή. Επίσης, απεικονίζουν μεμονωμένα σημεία από τη βιβλιοθήκη και άλλους χώρους όπου σήμερα εκτελούνται εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης και όπου είχε ήδη αποκλειστεί η πρόσβαση των φοιτητών και του προσωπικού από την έναρξη των μαθημάτων, τον Οκτώβριο 2021. Σημειώνεται ότι οι χώροι αυτοί θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης αποκατάστασης που αναμένεται να περατωθεί με το τέλος του 2022.

Είναι κρίμα να απαξιώνεται με αυτόν τον τρόπο συνολικά το κτιριακό συγκρότημα στα Γρεβενά και κατά συνέπεια τα Τμήματα που φιλοξενούνται σε αυτό, όταν μάλιστα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το έργο αποκατάστασης.

Θυμίζουμε, τέλος, ότι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών του Πανεπιστημίου, πρόσφατα εγκαινιάστηκαν οι νέες φοιτητικές εστίες στα Γρεβενά, που αποτελούν ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα συγκροτήματα φοιτητικών εστιών πανελλαδικά.

16 σχόλια

  • Διαβάζοντας την ανακοίνωση αφήνεται η αίσθηση ότι ήρθε το “πανεπιστήμιο” και ξαφνικά έγινε κοσμογονία έργων.

    Δεν υπάρχει κάτι πιο παραπλανητικό!

    Από τα €70,00 εκ, τα €50,00 περίπου είναι για τις δικές του εγκαταστάσεις στη ΖΕΠ, όπου βέβαια δεν ξεχνάμε τα “έγκοιλα”…

    Στα Γρεβενά υπήρχαν επί εποχής ΤΕΙ κάποιες διαρροές, τις οποίες βέβαια η διοίκηση του ιδρύματος δεν ήθελε να αντιμετωπίσει επί τοις ουσίας και τις παρέπεμπε στο άδηλο μέλλον, χωρίς όμως να απαιτούν και κανένα τρομακτικό ποσό. Το αυτό και για την Κοζάνη, στην οποία διάφοροι μεγαλόσχημοι του ΤΕΙ χθες, και του “πανεπιστημίου” σημερα, ήθελαν να πραγματώσουν το προσωπικό τους όνειρο, κοινώς να βάλουν τη “σφραγίδα” τους, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν τις πραγματικές κτιριακές αναγκαιότητες.

    Στη Φλώρινα πάλι, η λογική έλεγε για το αγρόκτημα ότι δεν είναι ιδιοκτησία αλλά ανήκει στο Υπ. Γεωργίας, άρα δεν έχουμε κάναν γκαϊλέ να ξοδεύουμε. Και πάλι όμως δεν είναι τόσο υψηλές οι προϋπολογιστικές ανάγκες όσο εμφανίζονται.

    Αντιληπτή η αγωνία να επιδειχθεί έργο, όμως κάλλιστο να γίνει και μια ουσιαστική εσωτερική αναδιάταξη ώστε να εξορθολογιστεί η λειτουργία του …”πανεπιστημίου” που μπάζει όπως ο Τιτανικός.

    Ελπίζοντας να μην κοπεί ή πετσοκοπεί το σημείωμα.

    • Η αλήθεια είναι η εξής. Προηγούμενη διοίκηση δεν έκανε απολύτως τίποτα! Κάποιες διαρροές δεν τις αντιμετώπισε. Προφανώς το κόστος ήταν μικρό… Αλλά. Η τότε διοίκηση δεν ενδιαφερόταν για τα προβλήματα…με αποτέλεσμα το κόστος τώρα να είναι τεράστιο. Η σημερινή διοίκηση είναι αυτή που το λύνει το πρόβλημα. Όποιος πάει Γρεβενά το βλέπει.
      Ένα καινούργιο κτίριο γιατί παρουσιάζει προβλήματα? Ποιος ήταν υπεύθυνος παραλάβεις? Κοίταξε ότι επάνω δεν υπήρχε μόνωση. Αντε γιατι ο καθένας εδώ γράφει ότι τον συμφέρει

      • Το πρόβλημα αγαπητέ μου Σωτήρη δεν ήταν στην παραλαβή, αλλά στην επίβλεψη.

        Ο παραλαβών διαπιστώνει αυτό που βλέπει και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα αφανών εργασιών. Αν όμως ο επιβλέπων δεν κάνει καλά τη δουλειά του, τότε στην οριστική παραλαβή δε μπορείς να ξηλώσεις αυτό που φαίνεται εντάξει. Κοινή λογική.

        Φυσικά υπήρχε και κάποιος που το έπαιζε ειδήμων στην προηγούμενη κατάσταση και ο οποίος είναι σε υψηλότατη θέση και σήμερα.

        • αναφέρεσαι στην προηγούμενη διοίκηση που το παρέλαβε… για βοηθά λίγο σαν να φαίνεται να ξέρεις κάτι. γιατί παρέλαβε ένα κτίριο ενώ δεν είχαν γίνει σημαντικές εργασίες;
          όπως κ να έχει παραλαβών και επιβλέπων της παλιάς διοίκησης….δεν έκαναν καθόλου καλά τη δουλειά τους

      • Κύριε Σωτηρη, μετά από πόσα χρόνια θεωρείτε εσείς ένα κτίριο καινούργιο;
        Διαπιστώσατε εσείς ότι δεν υπάρχει μόνωση;
        Με ποια ιδιότητα και με ποιο εν δυνάμει συμφέρον κάνετε διαπιστώσεις;

        • Δεν χρειάζεται να είσαι ο καλατραβα για να καταλάβεις ότι το κτίριο αυτό είναι σουρωτήρι. Αν θες μπορείς να πας να το δεις… Και ναι το κτίριο είναι καινούργιο.. Δεν είναι παλιό που να θεωρείται απαραίτητο τέτοιες εργασίες. Και δεν χρειάζεται να έχω κάποια ιδιότητα κ συμφέρον όπως ενδεχομενως εσυ

  • Απορία ψάλτου βηξ:

    γιατί απορρίφθηκαν οι δύο τελευταίες προτάσεις χρηματοδότησης του πανεπιστημίου από την Περιφέρεια Δυτ Μακεδονίας, περίπου €2.5 εκ;

    Για αυτό μια ανακοίνωση θα βγάλει το “πανεπιστήμιο”;

  • Κάποιοι κάποτε στο “πανεπιστήμιο”, για αυτές τις διαρροές στα Γρεβενά ζητούσαν …στατική μελέτη!!!

    Τι έγινε, την έκαναν; Ήταν για τις διαρροές ή για κάτι άλλο και για τι;

    • Η τότε διοίκηση το μόνο που την ενδιέφερε ήταν πως θα κλείσει τα Γρεβενά.. Γι αυτό κ δεν μπήκε στο κόπο ούτε μια στατική μελέτη ούτε τπτ. Ευτυχώς για όλους η τότε διοίκηση είναι παρελθόν. Βέβαια ότι τώρα το κόστος είναι μεγάλο δεν το σκέφτηκε η τότε η διοίκηση…

      • Δηλαδή θέλετε να μας πείτε ότι ένα καινούργιο κτίριο που χρηματοδοτήθηκε με πόρους ΕΣΠΑ και που αδειοδοτήθηκε κανονικά, είχε στατικό πρόβλημα;

        Δηλαδή το κτίριο είναι επικίνδυνο και πρέπει να ενισχυθεί στατικά; Αυτό δείχνει η μελέτη ή αυτό είναι το ζητούμενο;

        Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε όλοι οι εμπλεκόμενοι του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κατά την περίοδο κατασκευής πρέπει να ελεγχθούν από τους αρμόδιους κρατικούς υπαλλήλους…

        • το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα καινούργιο κτίριο και να έχει αυτές τις διαρροές κλπ δεν το λες και επιτυχημένη παραλαβή. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους.
          η τότε (παλιά) διοίκηση παρέλαβε κτίριο( μάλλον) σαν να ήταν χαρτικά!!!

  • Αφου λένε ότι οι φωτογραφίες παραπέμπουν σε πρότερη κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή, ας πανε να τα δουν τωρα. το βίντεο που τραβήχτηκε μπροστά σε πολυ κόσμο ειναι αδιάψευστος μάρτυρας. ποσα χρονια πρεπει να περασουν;;;;;

  • κοζαν παιξε τα βιντεο με το μαρα τον κυριαακιδη την κουμτζιδου τον σιδηρα και τους αλλους που ελεγαν οτι πρεπει να διακοπει η συνεργασια. οχι μονο για τις κωλοτουμπες του μαλουτα αλλα και αυτων

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.