«Έμποροι στη Δυτική Μακεδονία κατά τον 19ο αιώνα» του Γ. Χρ. Αλευρά – Έκδοση της Εταιρείας Δυτικομακεδονικών Μελετών

22 Φεβρουαρίου 2022
08:52

 

Η Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών (Ε.ΔΥΜ.ΜΕ.) με χαρά ανακοινώνει την έκδοση: Γ. Χρ. Αλευράς, Έμποροι στη Δυτική Μακεδονία κατά τον 19ο αιώνα: Εμπορικές και επενδυτικές στρατηγικές του Κ. Δ. Τακιατζή και Δ. Κ. Κοεμτζή, [Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών, Επιστημονικές Εκδόσεις 4], εκδ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2021. Η εργασία αποτελεί τη διδακτορική διατριβή του συγγραφέα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με επιβλέποντα τον καθηγητή κ. Γεώργιο Νικολάου. Ο συγγραφέας χρησιμοποίησε το πλούσιο και ανέκδοτο έως τώρα αρχείο των οικογενειών Τακιατζή και Κοεμτζή, που σώζεται στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Σημειωτέον ότι το βιβλίο προλογίζει η κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Η έκδοση έγινε από τις Εκδόσεις Σταμούλη (Θεσσαλονίκη), όπου και η κεντρική διάθεση του βιβλίου.

Στο έργο μελετώνται οι εμπορικές-οικονομικές δραστηριότητες των Κ. Δ. Τακιατζή και Δ. Κ. Κοεμτζή, οι οποίοι, με αρχοντική καταγωγή και με αξιόλογη προσφορά στην τοπική κοινωνία. ανήκαν στην κοινωνική ελίτ της Κοζάνης. Αμφότεροι εμπορεύονταν προϊόντα της περιοχής σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ή στις εμποροπανηγύρεις της Δυτικής Μακεδονίας. Οι δύο έμποροι παρουσιάζουν πολλά κοινά σημεία, όσον αφορά στις οικονομικές και τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Λειτουργούσαν ως μεταπράτες για τα αγροτικά και βιοτεχνικά προϊόντα της περιοχής Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο την επίτευξη του υψηλότερου δυνατού κέρδους. Κατά τη περίοδο της ενασχόλησής τους με το εμπόριο δημιούργησαν ένα ευρύ εμπορικό δίκτυο, επιδιώκοντας τη διεύρυνση των εμπορικών τους συναλλαγών, την καλύτερη προώθηση των προϊόντων που εμπορεύονταν και τον καλύτερο έλεγχο των οικονομικών τους συναλλαγών. Μάλιστα, οι έμποροι που συγκροτούσαν ένα δίκτυο εμπορεύονταν συγκεκριμένα προϊόντα (γουναρικά, δέρματα, δημητριακά, κρόκο κ.ά.). Τόσο ο Κ. Τακιατζής όσο και ο Δ. Κοεμτζής τοποθετούνται στην κορυφή της οικονομικο-κοινωνικής πυραμίδας της Κοζάνης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα του 19ου αιώνα.

Ευχόμαστε στον νέο συνάδελφο και μέλος της Εταιρείας Δυτικομακεδονικών Μελετών να συνεχίσει με την ίδια όρεξη την έρευνα για την ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού αλλά και της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας Η Εταιρεία μας έχει αγκαλιάσει τους νέους επιστήμονες και ενδιαφέρεται τόσο για την ενθάρρυνσή τους στο ερευνητικό τους έργο, αλλά και για την προώθηση της Ιστορίας της Δυτικής Μακεδονίας. Συγχαίρουμε τον συνάδελφο Γ. Αλευρά και αναμένουμε νέους καρπούς από τη μεταδιδακτορική του έρευνα.

Βασιλική Διάφα-Καμπουρίδου

Δικηγόρος, Πρόεδρος Ε.ΔΥΜ.ΜΕ.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.