Γιώργος Αμανατίδης: Επίσκεψη στους αγρότες μας που ήταν συγκεντρωμένοι στην είσοδο της Νεάπολης Βοΐου στο πλαίσιο των τελευταίων

23 Φεβρουαρίου 2022
09:33

Την Κυριακή 20/02/2022 επισκέφτηκα τους αγρότες μας που ήταν συγκεντρωμένοι στην είσοδο της Νεάπολης Βοΐου στο πλαίσιο των τελευταίων κινητοποιήσεων με αιτία κυρίως το κόστος παραγωγής λόγω της κρίσης τιμών στην ενέργεια (καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα).

Είχα την ευκαιρία να ακούσω τα θέματα που θέτει ο αγροτικός κόσμος της χώρας καθώς και τοπικά ζητήματα, τη σημασία των οποίων αξιολογώ και αναγνωρίζω ως Γεωτεχνικός.

Εκτός από αυτά που οφείλονται σε εξωγενείς – διεθνείς παράγοντες (όπως το κόστος ενέργειας), για την αντιμετώπιση των οποίων παρουσίασα τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης κόστους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω ή να δώσω εξηγήσεις και για άλλα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες μας (γεωργοί και κτηνοτρόφοι).

Ειδικότερα:

Α. Πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και θεσμοθέτηση μέτρων για λογαριασμό των αγροτών όπως:

 1. Επιστρεπτέα προκαταβολή και λοιπά μέτρα Covid (300 εκατομ. ευρώ).
 2. Στοχευμένη στήριξη λόγω πανδημίας, συγκεκριμένων κλάδων του πρωτογενή τομέα (195 εκατομ. ευρώ).
 3. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για ορισμένες κατηγορίες γεωργών (50 εκατομ. ευρώ).
 4. Κάλυψη κατά 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 (50 εκατομ. ευρώ).

(Συμψηφισμός στον επόμενο λογαριασμό).

 1. Κάλυψη κατά 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις, για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022.
 2. Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από 13% στο 6%.
 3. Ενίσχυση των κτηνοτρόφων με  επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022 (30 εκατομμύρια ευρώ).

(Από τους αγρότες προτάθηκε για συγκεκριμένο λόγο, το μέτρο να ισχύσει και για το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021).

 1. Ταχύτερη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο.
 2. Στήριξη, με ελέγχους, των προϊόντων από τις παράνομες Ελληνοποιήσεις και τη νοθεία στα τρόφιμα.
 3. Ενίσχυση του ΕΛΓΑ με την προγραμματιζόμενη αξιοποίηση ιδιωτών πιστοποιημένων εκτιμητών.
 4. Νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και σημαντικές απλοποιήσεις που αφορούν στην κτηνοτροφία.
 5. Φορολόγηση σε ποσοστό 10% των Αγροτικών Συνεταιριστικών σχημάτων.
 6. Απαλλαγή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από το Τέλος Επιτηδεύματος.
 7. Αναστολή καταβολής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που χρησιμοποιούν μεσαία τάση, για το διάστημα Νοεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022.
 8. Δυνατότητα χορήγησης δανείων έως 25.000 ευρώ χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα.
 9. Τακτοποίηση του θέματος των εργατών γης από τρίτες χώρες με βιώσιμο τρόπο.
 10. Κατάργηση περιοριστικής ρύθμισης, σχετικά με τα χρέη των ΤΟΕΒ και ΟΕΒ στη ΔΕΗ, προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά με στόχο τη μείωση του κόστους χρήσης ενέργειας για τα μέλη τους.
 11. Αναβάθμιση της αγροτικής εκπαίδευσης με την ίδρυση 6 ΔΙΕΚ με χρήσιμες ειδικότητες.

Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021 – 2027 προβλέπονται, μεταξύ των άλλων:

 1. Κατάργηση στο επόμενο διάστημα των ιστορικών δικαιωμάτων.
 2. Αναδιανομή της ενίσχυσης (προγραμματίζεται).
 3. Αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στην κτηνοτροφία, στις ζωοτροφές και στα ψυχανθή.
 4. Στήριξη βιολογικών καλλιεργειών και εκτροφείων (490 εκατομ. ευρώ).
 5. Στήριξη ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
 6. Αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος Νέων Αγροτών κατά 50% (420 εκατομ. ευρώ) και χρηματοδότηση μέχρι 40.000 ευρώ ανά αγρότη.

(Ήδη προκηρύχθηκε το μέτρο).

 1. Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Γεωργικών Συμβούλων για παροχή δωρεάν υπηρεσιών σε 35.000 αγρότες μας (80 εκατομ. ευρώ).
 2. Επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό με δεκάδες εκατομμύρια για την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες.
 3. Σύσταση Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και πολλές άλλες πρωτοβουλίες.

Β. Παροχή διευκρινίσεων στα παρακάτω θέματα που τέθηκαν:

 1. Ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ (με αναφορά συγκεκριμένων παραδειγμάτων).
 2. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε βοσκήσιμες εκτάσεις και πιέσεις που ασκούν στη κτηνοτροφία.
 3. Στήριξη της κτηνοτροφίας με κίνητρα για επενδύσεις.
 4. Σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων ΟΣΔΕ.
 5. Αναγκαιότητα υποχρεωτικής ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής από τον ΕΛΓΑ.
 6. Θέματα εφαρμογής στην πράξη του προγράμματος βιολογικής γεωργίας καθώς και άλλα εξειδικευμένα ζητήματα.

Στο τέλος της συνάντησης μου παρέδωσαν ενημερωτικό σημείωμα με τα θέματα που έθεσαν.

Έγινε μία παραγωγική, αμφίδρομη και χρήσιμη για όλους συζήτηση σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης.

Ευχαρίστησα τους αγρότες μας για την ευκαιρία που είχα να συνομιλήσουμε για τα θέματα που τους αφορούν και δεσμεύτηκα να συμβάλω στη δίκαιη αντιμετώπισή τους.

Τους διαβεβαίωσα ότι η Κυβέρνηση σε κάθε πρόβλημα ή έκτακτο γεγονός αξιολογεί τα δεδομένα, διατυπώνει στρατηγική και εφαρμόζει τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής προς όφελος όσων τα έχουν ανάγκη.

Είμαι σίγουρος ότι, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχει η χώρα και αντέχει η οικονομία, θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο.

7 σχόλια

 • Κ. Αμανατίδη η κυβέρνηση σου έβαλε ταφόπλακα στους αγρότες μια και καλή. Με ένα απλό διάλογο ο οποίος είχε σκοπό ξεκάθαρα επικοινωνιακό και πολιτικού οφέλους δεν λύνονται τα άπειρα προβλήματα τους . Ούτε αυτοί θα κερδίσουν κάτι ούτε εσυ που προφανώς θα πεις σε λίγο πως τα μετέφερες στον υπουργό.Όσο και να θες να δείξεις πως τρέχεις το αποτέλεσμα σου είναι μηδενικό και έχει στόχο ξεκάθαρα να καλύψεις την τεράστια διαφορά ψήφων που έχεις από τους άλλους βουλευτές της ΝΔ. Πράγμα που δεν καλύπτετε ότι και να κάνεις. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

  • Μπορείς να μιλάς για εσενα και να λες ότι πιστευεις. όσο για το ποιος θα ειναι βουλευτης η οχι αποφασιζει ο λαος και οχι 5 ατομα.Οπότε κρατα χαμηλα τη μπαλα και μην εκπλαγεις με τα αποτελέσματα.
   Εσυ αλλωστε ΝΔ δεν είσαι.. οπότε τι σε νοιαζει ποιος θα είναι βουλευτης;; Εσυ κάνε την επιλογή σου.. και σου ευχομαι να δικαιωθείς…

  • ΣΥΜΦΩΝΩ, ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΝΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΛΥΣΕΙΣ, ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑ
   ΤΟΝ.

   ΒΟΙΩΤΗΣ

 • Ο Γιωργάκης μαθημένος απο το πραγματικό του κόμμα το ΠΑΣΟΚ λαικίζει. Ο χώρος σου είναι εκεί. Ετσι και αλλιώς 4ος θα είσαι και δεν θα βγείς. Τρεις θα βγάλει η ΝΔ. Σιγά μην φτάσεις το Μιχάλη στην 3η θέση. 2500 σταυρούς διαφορά έχει.

  • Κοίτα μην είναι πρώτος και συζητάμε ποιος θα είναι ο δεύτερος. Όσο για τον Μιχάλη αυτός και εάν είναι εξαφανισμένος. 20 χρόνια δεν ασχολήθηκε ποτέ.
   Τα χάλια μας μαρτυρούν το έργο των ανθρώπων αυτών που έχουν κουράσει, κοροϊδέψει.
   Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν τραβάνε;;
   Πείτε μου ένα έργο του.. τα διόδια;; Υφυπουργός Μεταφορών τα διόδια υπάρχουν άλλα έλεγε παλιά.. Αλλά εσείς εκει στην Ισιάτστα ξεχνάτε ή δεν καταλαβαίνετε.
   Μήπως σε έβαλε στα διόδια που θα σταματούσε;;;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.